Lżejsze od jajek sadzonych. Z tym dodatkiem smakują jak śniadanie w ekskluzywnej restauracji

Jajka już na stałe zagościły w menu śniadaniowym wielu europejskich krajów. Można je podać nawet w kilkunastu różnych wersjach. Sama jajecznica zmienia smak pod wpływem dodatków, a jest jeszcze szakszuka, jajka po benedyktyńsku czy croque madame. Czołówkę uzupełniają omlety – na słodko lub wytrawnie, jak tylko zechcesz. Jeśli jednak masz ochotę na lżejszy zestaw, nic nie jest w stanie przebić jajek po turecku.

Jajka po turecku to śniadanie, które poprawia nastrójJajka po turecku to śniadanie, które poprawia nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka po turecku nadal nie są popularne w Polsce, chociaż coraz częściej pojawiają się w restauracjach i kawiarniach z ofertą śniadaniową. Klasyczny zestaw składa się z 2 jajek ugotowanych w koszulkach zatopionych w kremowym jogurcie z dodatkiem przypraw i świeżych ziół. W Turcji takie jajka często polewane są płynnym palonym masłem z odrobiną ostrej papryki. Ostatnio zrobiłam je w wersji z jogurtem kozim. Wyszły jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Wartości odżywcze tureckiego śniadania

To idealne śniadanie dla osób, które już od rana chcą poczuć się świeżo i lekko. Kremowy jogurt jest cennym źródłem wapnia i białka, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wspierają odporność organizmu, dbają o zdrowie jelit i młody wygląd skóry. Z kolei jajka ugotowane na miękko zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele wartościowych witamin i minerałów. Te pożywne składniki otulają aromatyczne dodatki: drobno posiekany czosnek, papryka, mieszanka świeżych ziół.

Jajka z jogurtem z półwyspu bałkańskiego

W Turcji śniadanie składające się z jogurtu i jajek gotowanych w koszulkach znane jest jako Çılbır. Podobno spożywali je już sułtani osmańscy w XV wieku. Obecnie największą popularnością cieszą się jajka z jogurtem polane roztopionym masłem wymieszanym z papryczką Aleppo, czyli taką o średnim stopniu ostrości. Również w Bułgarii podawane są jajka z jogurtem, wzbogacone o dodatek sera sirene, czyli jajka w stylu Panagyurski.

Jak zrobić jajka po turecku?

Zachęcam do spróbowania jajek z jogurtem kozim, który ma tę dodatkową zaletę, że jest lepiej przyswajalny przez osoby mające problemy z trawieniem laktozy. Z tego przepisu możesz przygotować także klasyczne jajka po turecku z gęstym jogurtem w stylu bałkańskim. Do śniadania podaj świeże, chrupiące pieczywo.

Składniki:

  • 200 ml gęstego jogurtu – może być grecki, bałkański lub kozi,
  • 2 świeże jajka,
  • łyżka octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • odrobina soku z limonki,
  • łyżka masła,
  • 1 średnio ostra papryczka, na przykład chili,
  • świeże zioła – najlepiej miks: koperek, natka pietruszki, natka kolendry.

Wykonanie:

  1. Aby ugotować jajka w koszulkach, wstaw w średnim garnku wodę i dodaj do niej łyżkę octu. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj ją łyżką w jednym kierunku, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij jajko. Gotuj przez 3 minuty, wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.
  2. W miseczce rozmieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki.
  3. Do takiego jogurtu włóż ugotowane jajka.
  4. Na patelni roztop masło i wymieszaj z drobno pokrojoną papryczką. Polej nim jajka z jogurtem.
  5. Na koniec posyp posiekanymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇