Lżejsze od jajek sadzonych. Z tym dodatkiem smakują jak śniadanie w ekskluzywnej restauracji

Jajka już na stałe zagościły w menu śniadaniowym wielu europejskich krajów. Można je podać nawet w kilkunastu różnych wersjach. Sama jajecznica zmienia smak pod wpływem dodatków, a jest jeszcze szakszuka, jajka po benedyktyńsku czy croque madame. Czołówkę uzupełniają omlety – na słodko lub wytrawnie, jak tylko zechcesz. Jeśli jednak masz ochotę na lżejszy zestaw, nic nie jest w stanie przebić jajek po turecku.

Jajka po turecku to śniadanie, które poprawia nastrójJajka po turecku to śniadanie, które poprawia nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka po turecku nadal nie są popularne w Polsce, chociaż coraz częściej pojawiają się w restauracjach i kawiarniach z ofertą śniadaniową. Klasyczny zestaw składa się z 2 jajek ugotowanych w koszulkach zatopionych w kremowym jogurcie z dodatkiem przypraw i świeżych ziół. W Turcji takie jajka często polewane są płynnym palonym masłem z odrobiną ostrej papryki. Ostatnio zrobiłam je w wersji z jogurtem kozim. Wyszły jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Wartości odżywcze tureckiego śniadania

To idealne śniadanie dla osób, które już od rana chcą poczuć się świeżo i lekko. Kremowy jogurt jest cennym źródłem wapnia i białka, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wspierają odporność organizmu, dbają o zdrowie jelit i młody wygląd skóry. Z kolei jajka ugotowane na miękko zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele wartościowych witamin i minerałów. Te pożywne składniki otulają aromatyczne dodatki: drobno posiekany czosnek, papryka, mieszanka świeżych ziół.

Jajka z jogurtem z półwyspu bałkańskiego

W Turcji śniadanie składające się z jogurtu i jajek gotowanych w koszulkach znane jest jako Çılbır. Podobno spożywali je już sułtani osmańscy w XV wieku. Obecnie największą popularnością cieszą się jajka z jogurtem polane roztopionym masłem wymieszanym z papryczką Aleppo, czyli taką o średnim stopniu ostrości. Również w Bułgarii podawane są jajka z jogurtem, wzbogacone o dodatek sera sirene, czyli jajka w stylu Panagyurski.

Jak zrobić jajka po turecku?

Zachęcam do spróbowania jajek z jogurtem kozim, który ma tę dodatkową zaletę, że jest lepiej przyswajalny przez osoby mające problemy z trawieniem laktozy. Z tego przepisu możesz przygotować także klasyczne jajka po turecku z gęstym jogurtem w stylu bałkańskim. Do śniadania podaj świeże, chrupiące pieczywo.

Składniki:

  • 200 ml gęstego jogurtu – może być grecki, bałkański lub kozi,
  • 2 świeże jajka,
  • łyżka octu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • odrobina soku z limonki,
  • łyżka masła,
  • 1 średnio ostra papryczka, na przykład chili,
  • świeże zioła – najlepiej miks: koperek, natka pietruszki, natka kolendry.

Wykonanie:

  1. Aby ugotować jajka w koszulkach, wstaw w średnim garnku wodę i dodaj do niej łyżkę octu. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj ją łyżką w jednym kierunku, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij jajko. Gotuj przez 3 minuty, wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.
  2. W miseczce rozmieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki.
  3. Do takiego jogurtu włóż ugotowane jajka.
  4. Na patelni roztop masło i wymieszaj z drobno pokrojoną papryczką. Polej nim jajka z jogurtem.
  5. Na koniec posyp posiekanymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy