Lżejsze od jajek sadzonych. Z tym dodatkiem smakują jak śniadanie w ekskluzywnej restauracji
Jajka już na stałe zagościły w menu śniadaniowym wielu europejskich krajów. Można je podać nawet w kilkunastu różnych wersjach. Sama jajecznica zmienia smak pod wpływem dodatków, a jest jeszcze szakszuka, jajka po benedyktyńsku czy croque madame. Czołówkę uzupełniają omlety – na słodko lub wytrawnie, jak tylko zechcesz. Jeśli jednak masz ochotę na lżejszy zestaw, nic nie jest w stanie przebić jajek po turecku.
Jajka po turecku nadal nie są popularne w Polsce, chociaż coraz częściej pojawiają się w restauracjach i kawiarniach z ofertą śniadaniową. Klasyczny zestaw składa się z 2 jajek ugotowanych w koszulkach zatopionych w kremowym jogurcie z dodatkiem przypraw i świeżych ziół. W Turcji takie jajka często polewane są płynnym palonym masłem z odrobiną ostrej papryki. Ostatnio zrobiłam je w wersji z jogurtem kozim. Wyszły jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień
Wartości odżywcze tureckiego śniadania
To idealne śniadanie dla osób, które już od rana chcą poczuć się świeżo i lekko. Kremowy jogurt jest cennym źródłem wapnia i białka, a zawarte w nim bakterie probiotyczne wspierają odporność organizmu, dbają o zdrowie jelit i młody wygląd skóry. Z kolei jajka ugotowane na miękko zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele wartościowych witamin i minerałów. Te pożywne składniki otulają aromatyczne dodatki: drobno posiekany czosnek, papryka, mieszanka świeżych ziół.
Jajka z jogurtem z półwyspu bałkańskiego
W Turcji śniadanie składające się z jogurtu i jajek gotowanych w koszulkach znane jest jako Çılbır. Podobno spożywali je już sułtani osmańscy w XV wieku. Obecnie największą popularnością cieszą się jajka z jogurtem polane roztopionym masłem wymieszanym z papryczką Aleppo, czyli taką o średnim stopniu ostrości. Również w Bułgarii podawane są jajka z jogurtem, wzbogacone o dodatek sera sirene, czyli jajka w stylu Panagyurski.
Jak zrobić jajka po turecku?
Zachęcam do spróbowania jajek z jogurtem kozim, który ma tę dodatkową zaletę, że jest lepiej przyswajalny przez osoby mające problemy z trawieniem laktozy. Z tego przepisu możesz przygotować także klasyczne jajka po turecku z gęstym jogurtem w stylu bałkańskim. Do śniadania podaj świeże, chrupiące pieczywo.
Składniki:
- 200 ml gęstego jogurtu – może być grecki, bałkański lub kozi,
- 2 świeże jajka,
- łyżka octu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- odrobina soku z limonki,
- łyżka masła,
- 1 średnio ostra papryczka, na przykład chili,
- świeże zioła – najlepiej miks: koperek, natka pietruszki, natka kolendry.
Wykonanie:
- Aby ugotować jajka w koszulkach, wstaw w średnim garnku wodę i dodaj do niej łyżkę octu. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj ją łyżką w jednym kierunku, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij jajko. Gotuj przez 3 minuty, wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.
- W miseczce rozmieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki.
- Do takiego jogurtu włóż ugotowane jajka.
- Na patelni roztop masło i wymieszaj z drobno pokrojoną papryczką. Polej nim jajka z jogurtem.
- Na koniec posyp posiekanymi ziołami.