Zaskakująca odmiana popularnego śniadania. Nie mogłam uwierzyć, że jest tak dobra

Szakszuka to idealne śniadanie na sezon jesienno-zimowy. Podawana prosto z patelni przyjemnie rozgrzewa, a bogactwo składników zapewnia solidną dostawę witamin i minerałów. Tradycyjna szakszuka przygotowywana jest z pomidorami i papryką, ale czemu by nie zrobić jej inaczej? Na przykład z gotowanymi lub pieczonymi burakami? Wymieszane z płynnym żółtkiem tworzą zaskakująco smaczne połączenie.

Szakszuka z burakami i pomidorami to śniadanie, które rozgrzewaSzakszuka z burakami i pomidorami to śniadanie, które rozgrzewa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeszcze kilka lat temu klasyczna szakszuka była w Polsce nowością. Zapiekano ją w piekarniku lub przygotowywano na patelni pod pokrywką. Podawano ze świeżą bagietką, która moczona w gorącym sosie smakowała obłędnie. Teraz w wielu domach szakszuka pojawia się na co drugie śniadanie. Może zatem czas pójść krok do przodu i trochę namieszać w dodatkach do tego klasyka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Skąd pochodzi szakszuka?

Szakszuka ma swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Uważa się, że potrawa pochodzi z regionu Maghrebu, obejmującego Maroko, Tunezję, Algierię i Libię. Tradycyjna szakszuka jest przygotowywana w kuchniach domowych w wielu krajach arabskich, gdzie każda rodzina proponuje swoje dodatki do tej potrawy. Wybór składników zależy od dostępności sezonowej i regionalnych tradycji kulinarnych. Szakszuka jest też popularna w Izraelu. Tam została wprowadzona przez społeczności północnoafrykańskie. Obecnie często jest serwowana na śniadanie, brunch lub kolację.

Pomysł na szakszukę z burakami

Aby przygotować szakszukę z tym wydaniu, musisz mieć ugotowane lub upieczone buraki. Lubisz sprytne rozwiązania? Kup w sklepie gotowane buraki zapakowane próżniowo. Mają dobry skład i długi termin ważności, więc możesz je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 2 buraki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oleju,
  • szczypiorek do posypania.

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Podsmaż posiekany w drobne plasterki czosnek, cebulę pokrojoną w pióra i por pokrojony w plasterki.
  2. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki i buraki starte na tarce o grubych oczkach.
  3. W warzywach na patelni zrób 4 wgłębienia i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zmniejsz ogień i podsmażaj pod pokrywką przez ok. 10 minut.
  5. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy