Zaskakująca odmiana popularnego śniadania. Nie mogłam uwierzyć, że jest tak dobra

Szakszuka to idealne śniadanie na sezon jesienno-zimowy. Podawana prosto z patelni przyjemnie rozgrzewa, a bogactwo składników zapewnia solidną dostawę witamin i minerałów. Tradycyjna szakszuka przygotowywana jest z pomidorami i papryką, ale czemu by nie zrobić jej inaczej? Na przykład z gotowanymi lub pieczonymi burakami? Wymieszane z płynnym żółtkiem tworzą zaskakująco smaczne połączenie.

Szakszuka z burakami i pomidorami to śniadanie, które rozgrzewaSzakszuka z burakami i pomidorami to śniadanie, które rozgrzewa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeszcze kilka lat temu klasyczna szakszuka była w Polsce nowością. Zapiekano ją w piekarniku lub przygotowywano na patelni pod pokrywką. Podawano ze świeżą bagietką, która moczona w gorącym sosie smakowała obłędnie. Teraz w wielu domach szakszuka pojawia się na co drugie śniadanie. Może zatem czas pójść krok do przodu i trochę namieszać w dodatkach do tego klasyka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Skąd pochodzi szakszuka?

Szakszuka ma swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Uważa się, że potrawa pochodzi z regionu Maghrebu, obejmującego Maroko, Tunezję, Algierię i Libię. Tradycyjna szakszuka jest przygotowywana w kuchniach domowych w wielu krajach arabskich, gdzie każda rodzina proponuje swoje dodatki do tej potrawy. Wybór składników zależy od dostępności sezonowej i regionalnych tradycji kulinarnych. Szakszuka jest też popularna w Izraelu. Tam została wprowadzona przez społeczności północnoafrykańskie. Obecnie często jest serwowana na śniadanie, brunch lub kolację.

Pomysł na szakszukę z burakami

Aby przygotować szakszukę z tym wydaniu, musisz mieć ugotowane lub upieczone buraki. Lubisz sprytne rozwiązania? Kup w sklepie gotowane buraki zapakowane próżniowo. Mają dobry skład i długi termin ważności, więc możesz je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pół pora,
  • 2 buraki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oleju,
  • szczypiorek do posypania.

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Podsmaż posiekany w drobne plasterki czosnek, cebulę pokrojoną w pióra i por pokrojony w plasterki.
  2. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki i buraki starte na tarce o grubych oczkach.
  3. W warzywach na patelni zrób 4 wgłębienia i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zmniejsz ogień i podsmażaj pod pokrywką przez ok. 10 minut.
  5. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik