Zaskakująca odmiana popularnego śniadania. Nie mogłam uwierzyć, że jest tak dobra
Szakszuka to idealne śniadanie na sezon jesienno-zimowy. Podawana prosto z patelni przyjemnie rozgrzewa, a bogactwo składników zapewnia solidną dostawę witamin i minerałów. Tradycyjna szakszuka przygotowywana jest z pomidorami i papryką, ale czemu by nie zrobić jej inaczej? Na przykład z gotowanymi lub pieczonymi burakami? Wymieszane z płynnym żółtkiem tworzą zaskakująco smaczne połączenie.
Jeszcze kilka lat temu klasyczna szakszuka była w Polsce nowością. Zapiekano ją w piekarniku lub przygotowywano na patelni pod pokrywką. Podawano ze świeżą bagietką, która moczona w gorącym sosie smakowała obłędnie. Teraz w wielu domach szakszuka pojawia się na co drugie śniadanie. Może zatem czas pójść krok do przodu i trochę namieszać w dodatkach do tego klasyka?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki
Skąd pochodzi szakszuka?
Szakszuka ma swoje korzenie w kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Uważa się, że potrawa pochodzi z regionu Maghrebu, obejmującego Maroko, Tunezję, Algierię i Libię. Tradycyjna szakszuka jest przygotowywana w kuchniach domowych w wielu krajach arabskich, gdzie każda rodzina proponuje swoje dodatki do tej potrawy. Wybór składników zależy od dostępności sezonowej i regionalnych tradycji kulinarnych. Szakszuka jest też popularna w Izraelu. Tam została wprowadzona przez społeczności północnoafrykańskie. Obecnie często jest serwowana na śniadanie, brunch lub kolację.
Pomysł na szakszukę z burakami
Aby przygotować szakszukę z tym wydaniu, musisz mieć ugotowane lub upieczone buraki. Lubisz sprytne rozwiązania? Kup w sklepie gotowane buraki zapakowane próżniowo. Mają dobry skład i długi termin ważności, więc możesz je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- pół pora,
- 2 buraki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 czerwona papryka,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju,
- szczypiorek do posypania.
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Podsmaż posiekany w drobne plasterki czosnek, cebulę pokrojoną w pióra i por pokrojony w plasterki.
- Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki i buraki starte na tarce o grubych oczkach.
- W warzywach na patelni zrób 4 wgłębienia i wbij w nie jajka. Dopraw solą i pieprzem.
- Zmniejsz ogień i podsmażaj pod pokrywką przez ok. 10 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.