Nie kupuj buraków, które tak wyglądają. Będą niesmaczne i popsują danie

Nie ma to jak buraczki zasmażane, czy chłodnik litewski, który najlepiej smakuje w te upalne dni. Jeśli chodzi o buraki czerwone, to są smaczne, tanie i dostępne przez cały rok. Jeśli zamierzasz wybrać te najlepsze, to warto zwrócić uwagę na kilka istotnych zasad podczas ich zakupu. Dzięki temu będą świeże, zdrowe i pełnowartościowe.

ObrazekBuraki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W przypadku wina, dobrze znana jest zasada, że "im starsze, tym lepsze". Jeśli zaś chodzi o buraki, to te słowa nie mają tu absolutnie żadnego zastosowania. Bo im starszy jest burak czerwony, tym mniej smaczny. W takiej sytuacji, warto jest stawiać na te najmłodsze. W sezonie zimowym jest to praktycznie niemożliwe. A, że sezon na buraki czerwone już za kilka miesięcy, to warto sprawdzić, czym kierować się, by wybrać świeże i zdrowe buraki czerwone podczas zakupów na targu.

Buraki czerwone - niezwykle smaczne i pełne witamin warzywo

Jakie właściwości mają buraki czerwone i dlaczego warto je spożywać? Biorąc pod uwagę to, co najważniejsze, warto podkreślić, że buraki zawierają w sobie witaminy B1. Te witaminy wpływają na działanie układu krwionośnego, na poprawę pamięci i na układ mięśniowy. Burak czerwony znajduje się w twojej codziennej diecie? To bardzo dobrze! Możesz być pewny tego, że gospodarka wodna twojego organizmu zostanie wyrównana, zęby wzmocnione. Spożywanie buraków wspiera kości i funkcjonowanie mózgu.

Obrazek
Buraki czerwone - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo, kwas foliowy, zawarty w burakach, jest niezbędny, by powstały prawidłowe czerwone krwinki. Buraki czerwone zawierają w sobie witaminy B6, B12, A, C, a także magnez, wapń i żelazo. Nie da się ukryć, że to popularne warzywo, w takiej sytuacji, jest uwielbiane przez Polaków. Można go jeść w formie surowej, ugotowany lub upieczony. Jeśli zależy ci, by cieszyć się smakiem tych najlepszych buraków, warto poznać zasady, którymi warto kierować się, by wybrać te odpowiednie.

Jak wybrać najlepsze buraki czerwone?

Niezależnie od tego, czy wybierasz się na targ, do pobliskiego warzywniaka lub do któregoś z supermarketów, warto poznać zasady, którymi warto kierować się, jeśli chcesz wybrać świeże i smaczne buraki czerwone. To naprawdę proste. Wystarczy, że skupisz się na kilku istotnych zasadach, podczas wizyty w sklepie.

Obrazek
Burak - Pyszności; Foto pixabay.com

Wybór najlepszych buraków będzie prosty, jeśli:

  • wybierzesz warzywa z liśćmi - tą zasadą warto kierować się w sezonie, bo to właśnie po liściach widać pierwsze oznaki starzenia się buraków; powinny one być jędrne, sprężyste i zielone;
  • przyjrzysz się skórce - powinna być niepomarszczona, lśniąca, bez jakichkolwiek oznak pleśni;
  • w przypadku, gdy zauważysz białe krążki na powierzchni bulwy, to możesz to świadczyć o włóknieniu warzywa i dużej zawartości błonnika pokarmowego;
  • przerośnięty burak będzie włóknisty i niesmaczny; dobrze jest wybrać ten mniejszy lub średniej wielkości.

Pamiętaj, że świeże buraki możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Nie należy jednak mrozić tych świeżych warzyw.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladę gołąbkową z piekarnika w sosie koperkowym:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"