Wystarczy tylko łyżeczka do rosołu. Będzie smakował lepiej niż u mamy

Kultowy rosół zyska więcej smaku, gdy podkręcisz go przy pomocy jednego składnika prosto z kuchni azjatyckiej. W poniedziałek nie zrobisz pomidorówki, bo rodzina wyczyści cały gar rosołu.

Ten składnik podkręci smak rosołuTen składnik podkręci smak rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Ewa Malinowska

W niedzielne poranki wiele polskich domów wypełnia aromat gotującego się rosołu i ciche bulgotanie z garnka. To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad, komunię czy wesele, a i w czasie choroby potrafi poprawić humor. Co dom, to nieco inny sposób przygotowania. Bez względu na to, jakie mięso czy warzywa wybierasz do wywaru, sięgnij po sos rybny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Czym jest sos rybny?

Sos rybny to popularny składnik kuchni azjatyckiej, szczególnie w Tajlandii, Wietnamie i Kambodży. Jest wytwarzany z fermentowanych ryb, głównie anchois, soli i wody. Ryby, najczęściej sardele, są mieszane z solą i umieszczane w dużych beczkach. Mieszanka fermentuje przez kilka miesięcy, a nawet lat. Otrzymany płyn jest następnie filtrowany i butelkowany.

Proces fermentacji nadaje sosowi intensywny smak umami, który wzbogaca potrawy. Dodaje głębi smaku zupom, takim jak pho czy tom yum, jest też kluczowym składnikiem w dressingu do sałatki z zielonej papai. Wzbogaca także smak potraw smażonych na woku czy też podkręca marynatę do mięs.

Rosół z sosem rybnym

O ile sos sojowy nie wywołuje aż takiego zaskoczenia wśród fanów rosołu, o tyle sos rybny może się jawić jako dość kontrowersyjny dodatek. Chociaż brzmi nietypowo, to zdecydowanie warto po niego sięgnąć. Sos rybny ma bardzo intensywny, słony i rybny smak. Dodanie go do rosołu może pogłębić jego smak, czyniąc go bardziej wyrazistym i bogatym.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Warto jednak pamiętać o prostej zasadzie — co za dużo, to niezdrowo. Sos rybny jest intensywny, więc lepiej nie przesadzać z ilością. Wystarczy łyżeczka, by podkręcić smak bez ryzyka, że naturalny aromat rosołu zostanie zdominowany przez ten dodatek. Możesz sos rybny dodawać stopniowo i kontrolować, czy taka ilość jest odpowiednia dla twoich kubków smakowych. Warto czasem postawić na nowości w tradycyjnych przepisach.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀