Wystarczy tylko łyżeczka do rosołu. Będzie smakował lepiej niż u mamy

Kultowy rosół zyska więcej smaku, gdy podkręcisz go przy pomocy jednego składnika prosto z kuchni azjatyckiej. W poniedziałek nie zrobisz pomidorówki, bo rodzina wyczyści cały gar rosołu.

Ten składnik podkręci smak rosołuTen składnik podkręci smak rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Ewa Malinowska

W niedzielne poranki wiele polskich domów wypełnia aromat gotującego się rosołu i ciche bulgotanie z garnka. To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad, komunię czy wesele, a i w czasie choroby potrafi poprawić humor. Co dom, to nieco inny sposób przygotowania. Bez względu na to, jakie mięso czy warzywa wybierasz do wywaru, sięgnij po sos rybny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Czym jest sos rybny?

Sos rybny to popularny składnik kuchni azjatyckiej, szczególnie w Tajlandii, Wietnamie i Kambodży. Jest wytwarzany z fermentowanych ryb, głównie anchois, soli i wody. Ryby, najczęściej sardele, są mieszane z solą i umieszczane w dużych beczkach. Mieszanka fermentuje przez kilka miesięcy, a nawet lat. Otrzymany płyn jest następnie filtrowany i butelkowany.

Proces fermentacji nadaje sosowi intensywny smak umami, który wzbogaca potrawy. Dodaje głębi smaku zupom, takim jak pho czy tom yum, jest też kluczowym składnikiem w dressingu do sałatki z zielonej papai. Wzbogaca także smak potraw smażonych na woku czy też podkręca marynatę do mięs.

Rosół z sosem rybnym

O ile sos sojowy nie wywołuje aż takiego zaskoczenia wśród fanów rosołu, o tyle sos rybny może się jawić jako dość kontrowersyjny dodatek. Chociaż brzmi nietypowo, to zdecydowanie warto po niego sięgnąć. Sos rybny ma bardzo intensywny, słony i rybny smak. Dodanie go do rosołu może pogłębić jego smak, czyniąc go bardziej wyrazistym i bogatym.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Warto jednak pamiętać o prostej zasadzie — co za dużo, to niezdrowo. Sos rybny jest intensywny, więc lepiej nie przesadzać z ilością. Wystarczy łyżeczka, by podkręcić smak bez ryzyka, że naturalny aromat rosołu zostanie zdominowany przez ten dodatek. Możesz sos rybny dodawać stopniowo i kontrolować, czy taka ilość jest odpowiednia dla twoich kubków smakowych. Warto czasem postawić na nowości w tradycyjnych przepisach.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo