Wystarczy tylko łyżeczka do rosołu. Będzie smakował lepiej niż u mamy

Kultowy rosół zyska więcej smaku, gdy podkręcisz go przy pomocy jednego składnika prosto z kuchni azjatyckiej. W poniedziałek nie zrobisz pomidorówki, bo rodzina wyczyści cały gar rosołu.

Ten składnik podkręci smak rosołuTen składnik podkręci smak rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

W niedzielne poranki wiele polskich domów wypełnia aromat gotującego się rosołu i ciche bulgotanie z garnka. To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie rodzinny obiad, komunię czy wesele, a i w czasie choroby potrafi poprawić humor. Co dom, to nieco inny sposób przygotowania. Bez względu na to, jakie mięso czy warzywa wybierasz do wywaru, sięgnij po sos rybny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Czym jest sos rybny?

Sos rybny to popularny składnik kuchni azjatyckiej, szczególnie w Tajlandii, Wietnamie i Kambodży. Jest wytwarzany z fermentowanych ryb, głównie anchois, soli i wody. Ryby, najczęściej sardele, są mieszane z solą i umieszczane w dużych beczkach. Mieszanka fermentuje przez kilka miesięcy, a nawet lat. Otrzymany płyn jest następnie filtrowany i butelkowany.

Proces fermentacji nadaje sosowi intensywny smak umami, który wzbogaca potrawy. Dodaje głębi smaku zupom, takim jak pho czy tom yum, jest też kluczowym składnikiem w dressingu do sałatki z zielonej papai. Wzbogaca także smak potraw smażonych na woku czy też podkręca marynatę do mięs.

Rosół z sosem rybnym

O ile sos sojowy nie wywołuje aż takiego zaskoczenia wśród fanów rosołu, o tyle sos rybny może się jawić jako dość kontrowersyjny dodatek. Chociaż brzmi nietypowo, to zdecydowanie warto po niego sięgnąć. Sos rybny ma bardzo intensywny, słony i rybny smak. Dodanie go do rosołu może pogłębić jego smak, czyniąc go bardziej wyrazistym i bogatym.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Warto jednak pamiętać o prostej zasadzie — co za dużo, to niezdrowo. Sos rybny jest intensywny, więc lepiej nie przesadzać z ilością. Wystarczy łyżeczka, by podkręcić smak bez ryzyka, że naturalny aromat rosołu zostanie zdominowany przez ten dodatek. Możesz sos rybny dodawać stopniowo i kontrolować, czy taka ilość jest odpowiednia dla twoich kubków smakowych. Warto czasem postawić na nowości w tradycyjnych przepisach.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie