PrzepisKuchnia tajskaSałatkę som tam jem na kilogramy. Zamiast papai daję polskie warzywo

Sałatkę som tam jem na kilogramy. Zamiast papai daję polskie warzywo

Ta azjatycka sałatka z zielonej papai cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Zamiast jednak dodawać egzotyczny owoc, stawiam na polskie, chrupiące warzywo. Wychodzi jeszcze smaczniejsza niż w tajskiej restauracji.

Pyszna sałatka w azjatyckim stylu
Pyszna sałatka w azjatyckim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Papaję znają niemal wszyscy, ale nie każdy miał okazję jej spróbować. Nie jest tak łatwo dostępna, a cena może spowodować, że od razu złapiesz się za głowę. W sklepach znaleźć można przede wszystkim tę pomarańczową, ale w tajskiej sałatce Som Tam główną rolę gra zielona odmiana. Znalezienie takiej papai graniczy z cudem, ale w sklepach czeka polskie warzywo, które godnie ją zastąpi. Mowa tutaj o rześkiej, chrupiącej kalarepie, która do złudzenia upodobni się w tej sałatce do drogiej papai.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Tajska sałatka Som Tam

Som Tam to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która pochodzi z Laosu, ale jest bardzo popularna w Tajlandii. Szybko zjednała sobie fanów na całym świecie. To idealne połączenie smaku słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Główną rolę odgrywa tutaj zielona papaja, ale w polskich warunkach godnie zastąpi ją nasza swojska kalarepa.

Papaj�ę w sałatce możesz zastąpić kalarepą
Papaję w sałatce możesz zastąpić kalarepą© Pixabay

Do tego w sałatce pojawia się również limonka, czosnek, sos rybny, chili, pomidorki oraz podprażone orzeszki ziemne. Całość jest doprawiona cukrem palmowym i sosem rybnym. To przyjemne połączenie chrupkości i świeżości. Sałatkę Som Tam podawać można jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Ten spolszczony przepis pozwoli na wprowadzenie powiewu tajskiej świeżości do codziennego jadłospisu. Zamiast zielonej papai dodaję tutaj kalarepę, a cukier palmowy zastępuję można tym brązowym. Liczbę papryczek chilli można modyfikować w zależności od tego, jaki poziom ostrości preferujesz. Nieraz dorzucam ich nawet 8-10, gdy wiem, że gościć będę fanów ostrości.

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 papryczek chili świeżych,
  • 2-3 łyżki cukru palmowego lub brązowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 limonka,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych,
  • posiekane orzeszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepy obierz i pokrój w bardzo cienkie paski.
  2. Czosnek obierz i pokrój drobno.
  3. Do czosnku dodaj pokrojone papryczki i ugnieć całość drewnianą łyżką. Możesz użyć tutaj również moździerza.
  4. Do ugniecionych warzyw dodaj cukier oraz sos rybny i dalej ugniataj.
  5. Dodaj orzeszki, sok z limonki oraz pokrojoną na ćwiartki skórkę i dalej ugniataj.
  6. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i delikatnie rozgnieć.
  7. Dorzuć cienkie paski kalarepy i wymieszaj, lekko ugniatając.

Gotową sałatkę przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi orzeszkami. Smacznego!

przepisInspiracjekuchnia tajska

Wybrane dla Ciebie