Sałatkę som tam jem na kilogramy. Zamiast papai daję polskie warzywo

Ta azjatycka sałatka z zielonej papai cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Zamiast jednak dodawać egzotyczny owoc, stawiam na polskie, chrupiące warzywo. Wychodzi jeszcze smaczniejsza niż w tajskiej restauracji.

Pyszna sałatka w azjatyckim styluPyszna sałatka w azjatyckim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Papaję znają niemal wszyscy, ale nie każdy miał okazję jej spróbować. Nie jest tak łatwo dostępna, a cena może spowodować, że od razu złapiesz się za głowę. W sklepach znaleźć można przede wszystkim tę pomarańczową, ale w tajskiej sałatce Som Tam główną rolę gra zielona odmiana. Znalezienie takiej papai graniczy z cudem, ale w sklepach czeka polskie warzywo, które godnie ją zastąpi. Mowa tutaj o rześkiej, chrupiącej kalarepie, która do złudzenia upodobni się w tej sałatce do drogiej papai.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tajska sałatka Som Tam

Som Tam to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która pochodzi z Laosu, ale jest bardzo popularna w Tajlandii. Szybko zjednała sobie fanów na całym świecie. To idealne połączenie smaku słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Główną rolę odgrywa tutaj zielona papaja, ale w polskich warunkach godnie zastąpi ją nasza swojska kalarepa.

Papaję w sałatce możesz zastąpić kalarepą
Papaję w sałatce możesz zastąpić kalarepą © Pixabay

Do tego w sałatce pojawia się również limonka, czosnek, sos rybny, chili, pomidorki oraz podprażone orzeszki ziemne. Całość jest doprawiona cukrem palmowym i sosem rybnym. To przyjemne połączenie chrupkości i świeżości. Sałatkę Som Tam podawać można jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Ten spolszczony przepis pozwoli na wprowadzenie powiewu tajskiej świeżości do codziennego jadłospisu. Zamiast zielonej papai dodaję tutaj kalarepę, a cukier palmowy zastępuję można tym brązowym. Liczbę papryczek chilli można modyfikować w zależności od tego, jaki poziom ostrości preferujesz. Nieraz dorzucam ich nawet 8-10, gdy wiem, że gościć będę fanów ostrości.

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 papryczek chili świeżych,
  • 2-3 łyżki cukru palmowego lub brązowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 limonka,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych,
  • posiekane orzeszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepy obierz i pokrój w bardzo cienkie paski.
  2. Czosnek obierz i pokrój drobno.
  3. Do czosnku dodaj pokrojone papryczki i ugnieć całość drewnianą łyżką. Możesz użyć tutaj również moździerza.
  4. Do ugniecionych warzyw dodaj cukier oraz sos rybny i dalej ugniataj.
  5. Dodaj orzeszki, sok z limonki oraz pokrojoną na ćwiartki skórkę i dalej ugniataj.
  6. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i delikatnie rozgnieć.
  7. Dorzuć cienkie paski kalarepy i wymieszaj, lekko ugniatając.

Gotową sałatkę przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi orzeszkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese