Sałatkę som tam jem na kilogramy. Zamiast papai daję polskie warzywo

Ta azjatycka sałatka z zielonej papai cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Zamiast jednak dodawać egzotyczny owoc, stawiam na polskie, chrupiące warzywo. Wychodzi jeszcze smaczniejsza niż w tajskiej restauracji.

Pyszna sałatka w azjatyckim styluPyszna sałatka w azjatyckim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Papaję znają niemal wszyscy, ale nie każdy miał okazję jej spróbować. Nie jest tak łatwo dostępna, a cena może spowodować, że od razu złapiesz się za głowę. W sklepach znaleźć można przede wszystkim tę pomarańczową, ale w tajskiej sałatce Som Tam główną rolę gra zielona odmiana. Znalezienie takiej papai graniczy z cudem, ale w sklepach czeka polskie warzywo, które godnie ją zastąpi. Mowa tutaj o rześkiej, chrupiącej kalarepie, która do złudzenia upodobni się w tej sałatce do drogiej papai.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Tajska sałatka Som Tam

Som Tam to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która pochodzi z Laosu, ale jest bardzo popularna w Tajlandii. Szybko zjednała sobie fanów na całym świecie. To idealne połączenie smaku słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Główną rolę odgrywa tutaj zielona papaja, ale w polskich warunkach godnie zastąpi ją nasza swojska kalarepa.

Papaję w sałatce możesz zastąpić kalarepą
Papaję w sałatce możesz zastąpić kalarepą © Pixabay

Do tego w sałatce pojawia się również limonka, czosnek, sos rybny, chili, pomidorki oraz podprażone orzeszki ziemne. Całość jest doprawiona cukrem palmowym i sosem rybnym. To przyjemne połączenie chrupkości i świeżości. Sałatkę Som Tam podawać można jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Ten spolszczony przepis pozwoli na wprowadzenie powiewu tajskiej świeżości do codziennego jadłospisu. Zamiast zielonej papai dodaję tutaj kalarepę, a cukier palmowy zastępuję można tym brązowym. Liczbę papryczek chilli można modyfikować w zależności od tego, jaki poziom ostrości preferujesz. Nieraz dorzucam ich nawet 8-10, gdy wiem, że gościć będę fanów ostrości.

Składniki:

  • 2 kalarepy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 papryczek chili świeżych,
  • 2-3 łyżki cukru palmowego lub brązowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 limonka,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych,
  • posiekane orzeszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepy obierz i pokrój w bardzo cienkie paski.
  2. Czosnek obierz i pokrój drobno.
  3. Do czosnku dodaj pokrojone papryczki i ugnieć całość drewnianą łyżką. Możesz użyć tutaj również moździerza.
  4. Do ugniecionych warzyw dodaj cukier oraz sos rybny i dalej ugniataj.
  5. Dodaj orzeszki, sok z limonki oraz pokrojoną na ćwiartki skórkę i dalej ugniataj.
  6. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i delikatnie rozgnieć.
  7. Dorzuć cienkie paski kalarepy i wymieszaj, lekko ugniatając.

Gotową sałatkę przełóż na talerz i udekoruj posiekanymi orzeszkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu