Magda Gessler odradza używanie takich jajek. Są niesmaczne

Najsłynniejsza polska restauratorka stworzyła podczas "Kuchennych Rewolucji" lokal, którego tematem przewodnim są jajka. Pasta jajeczna Magdy Gessler bryluje w karcie dań restauracji, a my odtwarzamy dla ciebie przepis, żebyś mógł uraczyć tym specjałem zarówno siebie, jak i pozostałych domowników. 

Obrazekpasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Magda Gessler wychodzi z założenia, że udana pasta jajeczna — tak jak i inne dania stworzone z jajek — to skutek dobrania dobrych, ekologicznych produktów. Jajka jajkom nierówne, bo, jak dobrze wiesz, popularne "trójki" są nie tylko niesmaczne, ale ich spożywanie jest też po prostu nieetyczne.

Obrazek
pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Co więcej, żeby pasta jajeczna wyszła idealnie smaczna i kremowa, należy odpowiednio ją doprawić. Restauratorka zademonstrowała swój sposób na to podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji". W tym rozdziale Magda Gessler brała udział w tworzeniu "Bistro Jajo" - lokalu w Starogardzie, którego menu jest w całości oparte właśnie na jajkach. 

Jesteś ciekaw, jak prezentuje się taki przysmak? Zobacz przepis, zastosuj się do wskazówek Magdy Gessler i zaproponuj rodzinie coś naprawdę pysznego na śniadanie.

Pasta jajeczna Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Ciekawy patent na łatwe obieranie ich ze skorupek znajdziesz tutaj. Kiedy skończysz, zaczekaj, aż lekko ostygną i drobne je posiekaj. To samo zrób ze szczypiorkiem i koperkiem.

Obrazek
pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Teraz przesyp jajka do naczynia i przełóż do nich pokrojony szczypiorek i koperek. Wymieszaj składniki, a następnie do tej samej miski dodaj majonez, musztardę i ciepłe masło. Dopraw łyżeczką curry, połową łyżeczki ostrej papryki mielonej i szczyptą majeranku. Na koniec pastę jajeczną posól i popieprz. Proponujemy robić to nawet na kilka razy, za każdym razem mieszając i próbując. Tego majstersztyku lepiej nie przesolić!

Podawaj na pajdzie świeżego pieczywa i sam zadecyduj, jakie dodatki chcesz dołożyć na wierzch. Smacznego!

Pozostając w jajecznym temacie, rzuć też okiem na ten przepis na quesadillę z awokado i jajkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥