PrzepisŚniadanieMagda Gessler odradza używanie takich jajek. Są niesmaczne

Magda Gessler odradza używanie takich jajek. Są niesmaczne

Najsłynniejsza polska restauratorka stworzyła podczas "Kuchennych Rewolucji" lokal, którego tematem przewodnim są jajka. Pasta jajeczna Magdy Gessler bryluje w karcie dań restauracji, a my odtwarzamy dla ciebie przepis, żebyś mógł uraczyć tym specjałem zarówno siebie, jak i pozostałych domowników. 

pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

05.03.2023 07:13

Magda Gessler wychodzi z założenia, że udana pasta jajeczna — tak jak i inne dania stworzone z jajek — to skutek dobrania dobrych, ekologicznych produktów. Jajka jajkom nierówne, bo, jak dobrze wiesz, popularne "trójki" są nie tylko niesmaczne, ale ich spożywanie jest też po prostu nieetyczne.

pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Co więcej, żeby pasta jajeczna wyszła idealnie smaczna i kremowa, należy odpowiednio ją doprawić. Restauratorka zademonstrowała swój sposób na to podczas jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji". W tym rozdziale Magda Gessler brała udział w tworzeniu "Bistro Jajo" - lokalu w Starogardzie, którego menu jest w całości oparte właśnie na jajkach. 

Jesteś ciekaw, jak prezentuje się taki przysmak? Zobacz przepis, zastosuj się do wskazówek Magdy Gessler i zaproponuj rodzinie coś naprawdę pysznego na śniadanie.

Pasta jajeczna Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Ciekawy patent na łatwe obieranie ich ze skorupek znajdziesz tutaj. Kiedy skończysz, zaczekaj, aż lekko ostygną i drobne je posiekaj. To samo zrób ze szczypiorkiem i koperkiem.

pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
pasta jajeczna Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Teraz przesyp jajka do naczynia i przełóż do nich pokrojony szczypiorek i koperek. Wymieszaj składniki, a następnie do tej samej miski dodaj majonez, musztardę i ciepłe masło. Dopraw łyżeczką curry, połową łyżeczki ostrej papryki mielonej i szczyptą majeranku. Na koniec pastę jajeczną posól i popieprz. Proponujemy robić to nawet na kilka razy, za każdym razem mieszając i próbując. Tego majstersztyku lepiej nie przesolić!

Podawaj na pajdzie świeżego pieczywa i sam zadecyduj, jakie dodatki chcesz dołożyć na wierzch. Smacznego!

Pozostając w jajecznym temacie, rzuć też okiem na ten przepis na quesadillę z awokado i jajkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie