Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową

Chcesz zaskoczyć rodzinę i podać na obiad coś naprawdę wyjątkowego? Odkryj sekret kurczaka z figami. To połączenie delikatnego drobiu ze słodkim owocem stworzy danie, które wygląda spektakularnie, a smakuje jeszcze lepiej. To przepis, który pokochają nawet najbardziej wymagający goście.

Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocamiPałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergey Chayko
Marcin Michałowski

Kiedy jest sezon na figi osiąga, nie mogę się powstrzymać przed przygotowaniem wyjątkowego dania – pałki z kurczaka z figami. To połączenie prostego mięsa i słodkich, aromatycznych owoców zamienia zwykły obiad w prawdziwą ucztę. Przekonałem się, że nawet najbardziej wymagająca teściowa nie jest w stanie oprzeć się temu smakowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kebab, jakiego nie zamówisz sobie z budki. 100 procent smaku i pewnej jakości

Jak przygotowuję pałki z kurczaka z figami

Pałki z kurczaka piekę w sposób, który pozwala zachować soczystość mięsa, jednocześnie wydobywając naturalną słodycz fig. Zawsze wybieram owoce świeże, aromatyczne, najlepiej prosto z lokalnego targu. Skórka fig jest delikatna i jadalna, dzięki czemu świetnie komponuje się z mięsem, nie zaburzając harmonii smaków.

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka,
  • 6 świeżych fig,
  • 2 cebule szalotki,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Doprawiam pałki solą, pieprzem i papryką.
  2. Kroję cebulę i figi, układam je z mięsem w naczyniu żaroodpornym.
  3. Dodaję oliwę i gałązki rozmarynu, piekę 30 minut w 190°C.
  4. Obracam mięso, smaruję masłem i piekę kolejne 10–15 minut.

Pałki z kurczaka z figami to danie, które łączy w sobie prostotę i elegancję. Polecam każdemu, kto chce zaskoczyć bliskich czymś naprawdę wyjątkowym.

Uwielbiam to danie nie tylko za smak, ale też za wizualny efekt. Po wyjęciu z piekarnika pałki z kurczaka z figami wyglądają jak danie z ekskluzywnej restauracji – złociste mięso, soczyste owoce i aromat świeżego rozmarynu unoszący się w całej kuchni. To propozycja, która sprawdza się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować