Udka z kurczaka robię tylko w tej marynacie. Mięso jest delikatne, soczyste i samo odchodzi od kości

Jeśli masz dość suchych, bezsmakowych udek, ta marynata może odmienić twoje podejście do drobiu. Prosta kompozycja sprawia, że mięso smakuje jak z najlepszych restauracji, a po upieczeniu dosłownie odchodzi od kości.

Pałki z kurczaka z cytrynami Pałki z kurczaka z cytrynami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekretem tej marynaty jest połączenie świeżej cytryny, ziół i odrobiny ostrości z chili. Już po kilku godzinach marynowania, kurczak przenika kilkoma różnymi smakami, które doskonale się uzupełniają i nadają udkom zupełnie nowy, wyrazisty charakter, a kurczak zyskuje na soczystości i delikatności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Dlaczego marynata ma znaczenie?

Odpowiednio skomponowana marynata potrafi całkowicie odmienić smak potrawy – szczególnie w przypadku drobiu. Jej głównym zadaniem jest nie tylko nadanie mięsu wyrazistego smaku, ale także poprawa jego struktury. Sól obecna w marynacie delikatnie wpływa na włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono bardziej podatne na chłonięcie przypraw. Dzięki temu smak przenika głębiej, a kurczak po upieczeniu jest pełen aromatu i nie traci soczystości.

Cytryna w roli głównej

Kwas cytrynowy to naturalny sposób na delikatne zmiękczenie mięsa. Działa szybko i skutecznie, szczególnie w połączeniu z ziołami i przyprawami. W przypadku udek z kurczaka cytryna sprawia, że skórka pięknie się rumieni, a wnętrze pozostaje miękkie i soczyste. Warto jednak nie przesadzać z czasem marynowania – wystarczy kilka godzin, by uzyskać doskonały efekt bez ryzyka przesuszenia mięsa.

Przepis na pałki z kurczaka w marynacie z cytryn

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • pół łyżeczki soli ziołowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pałki z kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Cytrynę wyszoruj, sparz i pokrój na cienkie plasterki, czosnek oraz chili obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W dużej misce umieść mięso i dodaj pieprz cytrynowy, sól ziołową, czosnek, chili, cytrynę, posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
  4. Następnie dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj rękoma, tak by marynata równomiernie pokryła kurczaka.
  5. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc; następnie przełóż udka do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i podlej 100 ml wody.
  6. Piecz przez 80–90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas polewaj mięso sosem z dna naczynia, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"