Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami. Smakuje, jakby miał 1000 kalorii, a wcale tak nie jest

Kurczak w sosie pieczarkowym to danie, które wygląda i smakuje jak prawdziwa kaloryczna uczta, a w rzeczywistości jest lekkie i przyjazne dla sylwetki. Kremowy sos zrobiony na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pieczarek i cebuli nadaje potrawie aksamitną konsystencję, której trudno się oprzeć. Całość jest niezwykle aromatyczna, sycąca i sprawia wrażenie, jakby kryła w sobie mnóstwo kalorii, a w rzeczywistości pozostaje lekka i dietetyczna.
Kurczak w sosie pieczarkowymWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To świetna propozycja na szybki obiad lub kolację, bo całe danie powstaje w około 15 minut. Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w kremowym sosie można podawać na wiele sposobów, np. z ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszą lub nawet ze świeżym pieczywem. Dzięki temu za każdym razem możesz cieszyć się inną wersją tego samego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Kurczak to jedno z najlepszych źródeł białka, a przy tym mięso lekkostrawne i niskotłuszczowe, dlatego doskonale wpisuje się w zdrową dietę. Pieczarki wzmacniają wartości dania, bo zawierają witaminy z grupy B, cenne minerały i naturalne związki bioaktywne. Badania wskazują, że substancje obecne w pieczarkach wspierają odporność, mają działanie antybakteryjne i ochronne dla komórek. Dzięki temu całe danie nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też korzystnie wpływa na organizm. Jak zrobić kurczaka w sosie pieczarkowym?

Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 8-10 pieczarek,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w średniej grubości plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć pieczarki i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 6-10 min (w zależności od wielkości kawałków). Co chwilę mieszaj.
  3. Zdejmij z ognia i po chwili dodaj jogurt. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż na talerz.
kurczak w sosie pieczarkowym przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron