Robię takiego kurczaka zamiast kotletów. Mięso rozpływa się w ustach

Na rodzinny obiad zwykle przygotowujemy kotlety, ale tym razem postawiłam na coś innego – delikatne filety z kurczaka w cytrynowej marynacie. To prosty przepis, który sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste, pełne aromatu i po prostu rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla tych, którzy chcą odmienić tradycyjny obiad i zaskoczyć bliskich nowym smakiem.

Cytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianychCytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography

Kurczak w cytrynowej marynacie to świetny sposób, by nadać mięsu lekkości oraz wyjątkowego aromatu. Cytryna sprawia, że filety są kruche i delikatne, a odrobina miodu i tymianku podbija ich smak. Z kolei chrupkości nadają płatki kukurydziane. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też zdrowsze od tradycyjnych kotletów smażonych w zwykłej panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Przepis na filety z kurczaka w cytrynowej marynacie

Ten przepis to świetny pomysł na uroczysty obiad i gdy masz ochotę przygotować coś innego niż klasyczne kotlety. Filety z kurczaka w cytrynowej marynacie są soczyste, pełne aromatu i mają chrupiącą panierkę, która posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 125 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 75 g płatków kukurydzianych,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W misce łączę jogurt grecki, sok z cytryny, startą skórkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
  2. Dokładnie obtaczam mięso w marynacie i odstawiam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. W międzyczasie płatki kukurydziane rozgniatam na drobno i mieszam je z mąką oraz curry.
  4. Zamarynowane filety wyjmuję z lodówki i obtaczam w przygotowanej panierce.
  5. Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę; smażę kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Wskazówki do przepisu:

  • Jeśli masz czas, marynuj kurczaka przez całą noc – mięso wtedy nabiera wyjątkowej kruchości i aromatu.
  • Do panierki można dodać ulubione przyprawy, np. paprykę słodką albo wędzoną, by nadać filetom innego charakteru.
  • Zamiast smażyć filety na patelni, możesz je upiec w piekarniku (200 stopni Celsjusza, około 20 minut) – będą lżejsze, a nadal chrupiące.
  • Warto zrobić większą porcję, a potem przechowywać w lodówce – na zimno świetnie sprawdzają się do wrapów lub kanapek.
  • Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, dodaj trochę bułki tartej do płatków kukurydzianych.
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować