Robię takiego kurczaka zamiast kotletów. Mięso rozpływa się w ustach

Na rodzinny obiad zwykle przygotowujemy kotlety, ale tym razem postawiłam na coś innego – delikatne filety z kurczaka w cytrynowej marynacie. To prosty przepis, który sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste, pełne aromatu i po prostu rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla tych, którzy chcą odmienić tradycyjny obiad i zaskoczyć bliskich nowym smakiem.

Cytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianychCytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography

Kurczak w cytrynowej marynacie to świetny sposób, by nadać mięsu lekkości oraz wyjątkowego aromatu. Cytryna sprawia, że filety są kruche i delikatne, a odrobina miodu i tymianku podbija ich smak. Z kolei chrupkości nadają płatki kukurydziane. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też zdrowsze od tradycyjnych kotletów smażonych w zwykłej panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Przepis na filety z kurczaka w cytrynowej marynacie

Ten przepis to świetny pomysł na uroczysty obiad i gdy masz ochotę przygotować coś innego niż klasyczne kotlety. Filety z kurczaka w cytrynowej marynacie są soczyste, pełne aromatu i mają chrupiącą panierkę, która posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 125 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 75 g płatków kukurydzianych,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W misce łączę jogurt grecki, sok z cytryny, startą skórkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
  2. Dokładnie obtaczam mięso w marynacie i odstawiam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. W międzyczasie płatki kukurydziane rozgniatam na drobno i mieszam je z mąką oraz curry.
  4. Zamarynowane filety wyjmuję z lodówki i obtaczam w przygotowanej panierce.
  5. Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę; smażę kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Wskazówki do przepisu:

  • Jeśli masz czas, marynuj kurczaka przez całą noc – mięso wtedy nabiera wyjątkowej kruchości i aromatu.
  • Do panierki można dodać ulubione przyprawy, np. paprykę słodką albo wędzoną, by nadać filetom innego charakteru.
  • Zamiast smażyć filety na patelni, możesz je upiec w piekarniku (200 stopni Celsjusza, około 20 minut) – będą lżejsze, a nadal chrupiące.
  • Warto zrobić większą porcję, a potem przechowywać w lodówce – na zimno świetnie sprawdzają się do wrapów lub kanapek.
  • Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, dodaj trochę bułki tartej do płatków kukurydzianych.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne