Robię takiego kurczaka zamiast kotletów. Mięso rozpływa się w ustach

Na rodzinny obiad zwykle przygotowujemy kotlety, ale tym razem postawiłam na coś innego – delikatne filety z kurczaka w cytrynowej marynacie. To prosty przepis, który sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste, pełne aromatu i po prostu rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla tych, którzy chcą odmienić tradycyjny obiad i zaskoczyć bliskich nowym smakiem.

Cytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianychCytrynowy kurczak w płatkach kukurydzianych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography

Kurczak w cytrynowej marynacie to świetny sposób, by nadać mięsu lekkości oraz wyjątkowego aromatu. Cytryna sprawia, że filety są kruche i delikatne, a odrobina miodu i tymianku podbija ich smak. Z kolei chrupkości nadają płatki kukurydziane. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też zdrowsze od tradycyjnych kotletów smażonych w zwykłej panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

Przepis na filety z kurczaka w cytrynowej marynacie

Ten przepis to świetny pomysł na uroczysty obiad i gdy masz ochotę przygotować coś innego niż klasyczne kotlety. Filety z kurczaka w cytrynowej marynacie są soczyste, pełne aromatu i mają chrupiącą panierkę, która posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 125 ml jogurtu greckiego,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 75 g płatków kukurydzianych,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka curry.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W misce łączę jogurt grecki, sok z cytryny, startą skórkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
  2. Dokładnie obtaczam mięso w marynacie i odstawiam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. W międzyczasie płatki kukurydziane rozgniatam na drobno i mieszam je z mąką oraz curry.
  4. Zamarynowane filety wyjmuję z lodówki i obtaczam w przygotowanej panierce.
  5. Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę; smażę kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Wskazówki do przepisu:

  • Jeśli masz czas, marynuj kurczaka przez całą noc – mięso wtedy nabiera wyjątkowej kruchości i aromatu.
  • Do panierki można dodać ulubione przyprawy, np. paprykę słodką albo wędzoną, by nadać filetom innego charakteru.
  • Zamiast smażyć filety na patelni, możesz je upiec w piekarniku (200 stopni Celsjusza, około 20 minut) – będą lżejsze, a nadal chrupiące.
  • Warto zrobić większą porcję, a potem przechowywać w lodówce – na zimno świetnie sprawdzają się do wrapów lub kanapek.
  • Jeśli chcesz, by panierka była bardziej chrupiąca, dodaj trochę bułki tartej do płatków kukurydzianych.
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇