Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste

Schab w coli to pomysł, który zaskakuje prostotą i smakiem. Dzięki duszeniu mięsa w napoju gazowanym kotlety stają się kruche, soczyste i pełne aromatu. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w kuchni, by przygotować obiad, który posmakuje każdemu.

Schab w coli rozpływa się w ustachSchab w coli rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VolumeThings
Karol Wiak

Jeśli do tej pory kojarzyłeś colę wyłącznie z napojem do obiadu, czas spojrzeć na nią inaczej. W kuchni sprawdza się jako świetna baza do sosów i marynat, a w połączeniu z keczupem potrafi przemienić zwykły schab w wyjątkowe danie.

Jak cola wpływa na smak i kruchość mięsa?

Choć na pierwszy rzut oka schab w coli może brzmieć dość nietypowo, to w kuchni takie połączenia nie są niczym nowym. Cola zawiera kwas fosforowy i niewielką ilość kwasów owocowych, które działają podobnie jak marynata na bazie soku z cytryny czy wina – zmiękczają włókna mięsa i sprawiają, że po duszeniu staje się ono delikatne i kruche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Kiedy pierwszy raz spróbowałem takiej metody, przyznam szczerze, że byłem nastawiony sceptycznie. Schab to mięso, które łatwo przesuszyć, a ja lubię, kiedy pozostaje soczyste. Po kilku minutach duszenia w coli z keczupem okazało się, że mięso nie tylko nie straciło na jakości, ale wręcz nabierało głębszego smaku i apetycznego aromatu.

Ważne jest też to, że cola nie dominuje w smaku – działa raczej jak naturalny zmiękczacz i nośnik aromatu. Pod wpływem gotowania jej słodycz łączy się z kwasowością keczupu, tworząc gęsty, błyszczący sos. Dzięki temu kotlety nie są przesadnie słodkie, a zamiast tego nabierają ciekawego, lekko karmelowego posmaku.

Przepis na schab w coli

Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie efektownego, schab w coli sprawdzi się idealnie. To jedno z tych dań, które przygotujesz w niecałe pół godziny, a efekt zaskoczy każdego przy stole.

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu wieprzowego z kością lub 6 bez kości,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szkl. coli (może być klasyczna lub zero, jeśli wolisz mniej cukru),
  • 1 szkl. keczupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
  3. W misce wymieszaj colę z keczupem.
  4. Zalej kotlety przygotowanym sosem, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.
  5. Duś przez około 10 minut – w zależności od grubości mięsa.
  6. Jeśli sos będzie za rzadki, odłóż kotlety na bok i pogotuj sam sos bez przykrycia, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj kotlety polane aromatycznym sosem.

Takie kotlety schabowe najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym albo ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀