Zalewam kotlety ze schabu gazowanym napojem, a potem duszę je 10 minut. Wychodzą kruche i soczyste

Schab w coli to pomysł, który zaskakuje prostotą i smakiem. Dzięki duszeniu mięsa w napoju gazowanym kotlety stają się kruche, soczyste i pełne aromatu. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut w kuchni, by przygotować obiad, który posmakuje każdemu.

Schab w coli rozpływa się w ustachSchab w coli rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VolumeThings
Karol Wiak

Jeśli do tej pory kojarzyłeś colę wyłącznie z napojem do obiadu, czas spojrzeć na nią inaczej. W kuchni sprawdza się jako świetna baza do sosów i marynat, a w połączeniu z keczupem potrafi przemienić zwykły schab w wyjątkowe danie.

Jak cola wpływa na smak i kruchość mięsa?

Choć na pierwszy rzut oka schab w coli może brzmieć dość nietypowo, to w kuchni takie połączenia nie są niczym nowym. Cola zawiera kwas fosforowy i niewielką ilość kwasów owocowych, które działają podobnie jak marynata na bazie soku z cytryny czy wina – zmiękczają włókna mięsa i sprawiają, że po duszeniu staje się ono delikatne i kruche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha i przepyszna obiadowa szynka w sosie. Sprawdź przepis krok po kroku

Kiedy pierwszy raz spróbowałem takiej metody, przyznam szczerze, że byłem nastawiony sceptycznie. Schab to mięso, które łatwo przesuszyć, a ja lubię, kiedy pozostaje soczyste. Po kilku minutach duszenia w coli z keczupem okazało się, że mięso nie tylko nie straciło na jakości, ale wręcz nabierało głębszego smaku i apetycznego aromatu.

Ważne jest też to, że cola nie dominuje w smaku – działa raczej jak naturalny zmiękczacz i nośnik aromatu. Pod wpływem gotowania jej słodycz łączy się z kwasowością keczupu, tworząc gęsty, błyszczący sos. Dzięki temu kotlety nie są przesadnie słodkie, a zamiast tego nabierają ciekawego, lekko karmelowego posmaku.

Przepis na schab w coli

Jeśli masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie efektownego, schab w coli sprawdzi się idealnie. To jedno z tych dań, które przygotujesz w niecałe pół godziny, a efekt zaskoczy każdego przy stole.

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu wieprzowego z kością lub 6 bez kości,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szkl. coli (może być klasyczna lub zero, jeśli wolisz mniej cukru),
  • 1 szkl. keczupu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oprósz solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z obu stron, aż nabierze złotego koloru.
  3. W misce wymieszaj colę z keczupem.
  4. Zalej kotlety przygotowanym sosem, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.
  5. Duś przez około 10 minut – w zależności od grubości mięsa.
  6. Jeśli sos będzie za rzadki, odłóż kotlety na bok i pogotuj sam sos bez przykrycia, aż zgęstnieje.
  7. Podawaj kotlety polane aromatycznym sosem.

Takie kotlety schabowe najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym albo ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni
Naleśniki curry zawładnęły moją kuchnią. Są tak pyszne, że robię je co kilka dni