Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis

Chociaż zwykłym schabowym niczego nie można odmówić, to te po kowalsku są pyszną odmianą od klasyki. Ich przygotowanie jest proste, a pierzynka z sera to prawdziwa przyjemność. To danie, które na pewno zrobi furorę na stole i sprawi, że domownicy szybko poproszą o dokładkę.

Kotlety po kowalskuKotlety po kowalsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Schabowe po kowalsku do mojego domu trafiły z polecenia sąsiadki. Kiedy pierwszy raz spróbowałam ich u niej w domu, od razu zgarnęłam przepis. Są proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne. Pod serową pierzynką skrywa się dodatkowo cebulka, przecier pomidorowy oraz majonez. Nie jest to najbardziej dietetyczne danie, ale smak pozwala na to, by czasem przymknąć na to oko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Schabowe po kowalsku

Kotlet po kowalsku to dowód na to, że nawet klasyczne danie, takie jak schabowy, można odświeżyć w prosty i genialny sposób. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednia kolejność warstw: najpierw delikatnie rozbity i usmażony schab, na nim podsmażona, słodka cebulka z curry, następnie warstwa sosu i na końcu serowa pierzynka, która po zapieczeniu tworzy chrupiącą i ciągnącą się skorupkę. Skąd wzięło się hasło "po kowalsku" pozostaje tajemnicą osoby, która tak wpisała przepis do zeszytu.

To danie pyszne i efektowne, idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 100 g startego sera mozzarella,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
  • 1-2 łyżki masła do smażenia cebulki.


Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  2. Panieruj mięso w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoty kolor.
  3. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle z dodatkiem curry.
  4. Usmażoną cebulkę wyłóż na kotlety, a następnie posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem.
  5. Całość posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż ser apetycznie się rozpuści.

Schabowe po kowalsku podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze ciągnący, a całość gorąca. Świetnie komponuje się z ziemniakami purée i lekką surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb