Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis
Chociaż zwykłym schabowym niczego nie można odmówić, to te po kowalsku są pyszną odmianą od klasyki. Ich przygotowanie jest proste, a pierzynka z sera to prawdziwa przyjemność. To danie, które na pewno zrobi furorę na stole i sprawi, że domownicy szybko poproszą o dokładkę.
Schabowe po kowalsku do mojego domu trafiły z polecenia sąsiadki. Kiedy pierwszy raz spróbowałam ich u niej w domu, od razu zgarnęłam przepis. Są proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne. Pod serową pierzynką skrywa się dodatkowo cebulka, przecier pomidorowy oraz majonez. Nie jest to najbardziej dietetyczne danie, ale smak pozwala na to, by czasem przymknąć na to oko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Schabowe po kowalsku
Kotlet po kowalsku to dowód na to, że nawet klasyczne danie, takie jak schabowy, można odświeżyć w prosty i genialny sposób. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednia kolejność warstw: najpierw delikatnie rozbity i usmażony schab, na nim podsmażona, słodka cebulka z curry, następnie warstwa sosu i na końcu serowa pierzynka, która po zapieczeniu tworzy chrupiącą i ciągnącą się skorupkę. Skąd wzięło się hasło "po kowalsku" pozostaje tajemnicą osoby, która tak wpisała przepis do zeszytu.
To danie pyszne i efektowne, idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje.
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 100 g startego sera mozzarella,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1-2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
- 1-2 łyżki masła do smażenia cebulki.
Sposób przygotowania:
- Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Panieruj mięso w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoty kolor.
- Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle z dodatkiem curry.
- Usmażoną cebulkę wyłóż na kotlety, a następnie posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem.
- Całość posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż ser apetycznie się rozpuści.
Schabowe po kowalsku podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze ciągnący, a całość gorąca. Świetnie komponuje się z ziemniakami purée i lekką surówką. Smacznego!