Sąsiadka poczęstowała mnie schabowym po kowalsku. Od razu wzięłam przepis

Chociaż zwykłym schabowym niczego nie można odmówić, to te po kowalsku są pyszną odmianą od klasyki. Ich przygotowanie jest proste, a pierzynka z sera to prawdziwa przyjemność. To danie, które na pewno zrobi furorę na stole i sprawi, że domownicy szybko poproszą o dokładkę.

Kotlety po kowalskuKotlety po kowalsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Schabowe po kowalsku do mojego domu trafiły z polecenia sąsiadki. Kiedy pierwszy raz spróbowałam ich u niej w domu, od razu zgarnęłam przepis. Są proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne. Pod serową pierzynką skrywa się dodatkowo cebulka, przecier pomidorowy oraz majonez. Nie jest to najbardziej dietetyczne danie, ale smak pozwala na to, by czasem przymknąć na to oko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Schabowe po kowalsku

Kotlet po kowalsku to dowód na to, że nawet klasyczne danie, takie jak schabowy, można odświeżyć w prosty i genialny sposób. Kluczem do sukcesu jest tu odpowiednia kolejność warstw: najpierw delikatnie rozbity i usmażony schab, na nim podsmażona, słodka cebulka z curry, następnie warstwa sosu i na końcu serowa pierzynka, która po zapieczeniu tworzy chrupiącą i ciągnącą się skorupkę. Skąd wzięło się hasło "po kowalsku" pozostaje tajemnicą osoby, która tak wpisała przepis do zeszytu.

To danie pyszne i efektowne, idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 100 g startego sera mozzarella,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1-2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
  • 1-2 łyżki masła do smażenia cebulki.


Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  2. Panieruj mięso w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoty kolor.
  3. Cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle z dodatkiem curry.
  4. Usmażoną cebulkę wyłóż na kotlety, a następnie posmaruj majonezem wymieszanym z ketchupem.
  5. Całość posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż ser apetycznie się rozpuści.

Schabowe po kowalsku podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze ciągnący, a całość gorąca. Świetnie komponuje się z ziemniakami purée i lekką surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości