Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Wiemy, że nasi fani uwielbiają dania jednogarnkowe, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą propozycję. Tym razem będzie to schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską.

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. pomarańcza
  2. 1 kg schab wieprzowy
  3. 8 szt. szynka parmeńska
  4. 8 szt. ziemniaki
  5. 3 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 3/4 szkl. bulion warzywny

Sposób przygotowania:

1. Podziel pomarańczę na plastry i odstaw na bok.

Obrazek

2. Następnie ponacinaj schab. Po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.

Obrazek

3. W powstałych otworach umieść plastry pomarańczy i szynkę parmeńską.

Obrazek

4. W robocie kuchennym podziel ziemniaki na plastry.

Obrazek

5. Umieść nafaszerowany schab na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła poukładaj ziemniaki.

Obrazek

6. Następnie dodaj ząbki czosnku, sól, pieprz i suszony rozmaryn. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek oraz bulionie. Wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione