PrzepisSchab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską
Pyszności

20.01.2020 17:00, aktual.: 16.08.2020 15:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiemy, że nasi fani uwielbiają dania jednogarnkowe, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą propozycję. Tym razem będzie to schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską.

W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. pomarańcza
  2. 1 kg schab wieprzowy
  3. 8 szt. szynka parmeńska
  4. 8 szt. ziemniaki
  5. 3 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 3/4 szkl. bulion warzywny

Sposób przygotowania:

1. Podziel pomarańczę na plastry i odstaw na bok.

Obraz

2. Następnie ponacinaj schab. Po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.

Obraz

3. W powstałych otworach umieść plastry pomarańczy i szynkę parmeńską.

Obraz

4. W robocie kuchennym podziel ziemniaki na plastry.

Obraz

5. Umieść nafaszerowany schab na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła poukładaj ziemniaki.

Obraz

6. Następnie dodaj ząbki czosnku, sól, pieprz i suszony rozmaryn. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek oraz bulionie. Wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Smacznego!

Obraz