Schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską

Wiemy, że nasi fani uwielbiają dania jednogarnkowe, dlatego przygotowaliśmy kolejną ciekawą propozycję. Tym razem będzie to schab przekładany pomarańczami i szynką parmeńską.

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. pomarańcza
  2. 1 kg schab wieprzowy
  3. 8 szt. szynka parmeńska
  4. 8 szt. ziemniaki
  5. 3 ząbki czosnek
  6. 1 łyżeczka suszony rozmaryn
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz
  10. 3/4 szkl. bulion warzywny

Sposób przygotowania:

1. Podziel pomarańczę na plastry i odstaw na bok.

Obrazek

2. Następnie ponacinaj schab. Po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.

Obrazek

3. W powstałych otworach umieść plastry pomarańczy i szynkę parmeńską.

Obrazek

4. W robocie kuchennym podziel ziemniaki na plastry.

Obrazek

5. Umieść nafaszerowany schab na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła poukładaj ziemniaki.

Obrazek

6. Następnie dodaj ząbki czosnku, sól, pieprz i suszony rozmaryn. Nie zapomnij także o oliwie z oliwek oraz bulionie. Wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości