Ta marynata pozwoli wydobyć ze schabu wszystko, co najlepsze. Istotne są odpowiednie proporcje
Co sprawia, że mięso z grilla jest smaczne, aromatyczne i soczyste? Istotny wpływ ma tu przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata. Połączenie ulubionych składników i przypraw powoduje, że grillowanie jest przyjemnością, podobnie jak konsumowanie przygotowanych dań. Do jednych z najczęściej przygotowywanych dań z grilla należy zaliczyć schab. A jaka marynata do schabu będzie tą najlepszą?
02.05.2023 15:30
Przepisy na marynaty do mięs z grilla, pomimo tego, że nie są zbyt skomplikowane, potrafią zaskoczyć prostotą przygotowanie i smakiem mięsa, które zostanie przez ciebie usmażone. Istotne w tym wszystkim są oczywiście przyprawy do dań z grilla, a także odpowiednie proporcje składników, które stanowią uzupełnienie takiej marynaty. Jeśli podczas majówki zamierzasz grillować schab, to mamy dla ciebie najlepsze rozwiązanie.
Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna?
Sezon grillowy już wystartował. To dobry moment, by znaleźć najlepszą marynatę do schabu z grilla. Jeśli ma być najlepiej, to idealnie sprawdzą się tu te najprostsze rozwiązania. Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna? To właśnie ona pozwala wydobyć z mięsa te najlepsze właściwości i niepowtarzalny smak. Podstawą najlepszej marynaty są oczywiście zioła, przyprawy i oliwa z oliwek.
Jednak w takim przypadku, gdy ma to być najlepsza marynata do schabu, warto odpowiednio wcześniej ją przygotować i pozostawić w niej schab przez całą noc. Mięso w marynacie dojrzeje, stanie się smaczniejsze, soczyste i kruche. Marynowanie schabu powoduje, że czas grillowania będzie zdecydowanie krótszy, dzięki czemu będziesz mógł wrzucić kolejne dania na grilla, by móc zachwycić swoich gości i rodzinę.
Najlepsza marynata do schabu - jak ją przygotować?
Przepis na marynatę do schabu jest naprawdę prosty. Jeśli odpowiednio wcześniej zamarynujesz mięso, to z nim każdy grill się uda. Wszystkie składniki są naturalne, więc pomogą wydobyć ze schabu ten najlepszy smak.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki majeranku suszonego
- łyżka octu jabłkowego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce oliwę i ocet jabłkowy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wsyp pozostałe przyprawy i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Natrzyj rozbite kotlety ze schabu przygotowaną marynatą.
- Przełóż mięso do pojemnika, zamknij go szczelnie i wstaw na noc do lodówki.
A może pieczone skrzydełka w ziołowej marynacie? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: