Ta marynata pozwoli wydobyć ze schabu wszystko, co najlepsze. Istotne są odpowiednie proporcje

Co sprawia, że mięso z grilla jest smaczne, aromatyczne i soczyste? Istotny wpływ ma tu przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata. Połączenie ulubionych składników i przypraw powoduje, że grillowanie jest przyjemnością, podobnie jak konsumowanie przygotowanych dań. Do jednych z najczęściej przygotowywanych dań z grilla należy zaliczyć schab. A jaka marynata do schabu będzie tą najlepszą?

ObrazekMarynata do schabu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przepisy na marynaty do mięs z grilla, pomimo tego, że nie są zbyt skomplikowane, potrafią zaskoczyć prostotą przygotowanie i smakiem mięsa, które zostanie przez ciebie usmażone. Istotne w tym wszystkim są oczywiście przyprawy do dań z grilla, a także odpowiednie proporcje składników, które stanowią uzupełnienie takiej marynaty. Jeśli podczas majówki zamierzasz grillować schab, to mamy dla ciebie najlepsze rozwiązanie.

Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna?

Sezon grillowy już wystartował. To dobry moment, by znaleźć najlepszą marynatę do schabu z grilla. Jeśli ma być najlepiej, to idealnie sprawdzą się tu te najprostsze rozwiązania. Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna? To właśnie ona pozwala wydobyć z mięsa te najlepsze właściwości i niepowtarzalny smak. Podstawą najlepszej marynaty są oczywiście zioła, przyprawy i oliwa z oliwek.

Obrazek
Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jednak w takim przypadku, gdy ma to być najlepsza marynata do schabu, warto odpowiednio wcześniej ją przygotować i pozostawić w niej schab przez całą noc. Mięso w marynacie dojrzeje, stanie się smaczniejsze, soczyste i kruche. Marynowanie schabu powoduje, że czas grillowania będzie zdecydowanie krótszy, dzięki czemu będziesz mógł wrzucić kolejne dania na grilla, by móc zachwycić swoich gości i rodzinę.

Najlepsza marynata do schabu - jak ją przygotować?

Przepis na marynatę do schabu jest naprawdę prosty. Jeśli odpowiednio wcześniej zamarynujesz mięso, to z nim każdy grill się uda. Wszystkie składniki są naturalne, więc pomogą wydobyć ze schabu ten najlepszy smak.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej.
Obrazek
Grillowanie - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce oliwę i ocet jabłkowy.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wsyp pozostałe przyprawy i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  4. Natrzyj rozbite kotlety ze schabu przygotowaną marynatą.
  5. Przełóż mięso do pojemnika, zamknij go szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

A może pieczone skrzydełka w ziołowej marynacie? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować