Ta marynata pozwoli wydobyć ze schabu wszystko, co najlepsze. Istotne są odpowiednie proporcje

Co sprawia, że mięso z grilla jest smaczne, aromatyczne i soczyste? Istotny wpływ ma tu przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata. Połączenie ulubionych składników i przypraw powoduje, że grillowanie jest przyjemnością, podobnie jak konsumowanie przygotowanych dań. Do jednych z najczęściej przygotowywanych dań z grilla należy zaliczyć schab. A jaka marynata do schabu będzie tą najlepszą?

ObrazekMarynata do schabu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przepisy na marynaty do mięs z grilla, pomimo tego, że nie są zbyt skomplikowane, potrafią zaskoczyć prostotą przygotowanie i smakiem mięsa, które zostanie przez ciebie usmażone. Istotne w tym wszystkim są oczywiście przyprawy do dań z grilla, a także odpowiednie proporcje składników, które stanowią uzupełnienie takiej marynaty. Jeśli podczas majówki zamierzasz grillować schab, to mamy dla ciebie najlepsze rozwiązanie.

Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna?

Sezon grillowy już wystartował. To dobry moment, by znaleźć najlepszą marynatę do schabu z grilla. Jeśli ma być najlepiej, to idealnie sprawdzą się tu te najprostsze rozwiązania. Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna? To właśnie ona pozwala wydobyć z mięsa te najlepsze właściwości i niepowtarzalny smak. Podstawą najlepszej marynaty są oczywiście zioła, przyprawy i oliwa z oliwek.

Obrazek
Schab - Pyszności; foto: Adobe Stock

Jednak w takim przypadku, gdy ma to być najlepsza marynata do schabu, warto odpowiednio wcześniej ją przygotować i pozostawić w niej schab przez całą noc. Mięso w marynacie dojrzeje, stanie się smaczniejsze, soczyste i kruche. Marynowanie schabu powoduje, że czas grillowania będzie zdecydowanie krótszy, dzięki czemu będziesz mógł wrzucić kolejne dania na grilla, by móc zachwycić swoich gości i rodzinę.

Najlepsza marynata do schabu - jak ją przygotować?

Przepis na marynatę do schabu jest naprawdę prosty. Jeśli odpowiednio wcześniej zamarynujesz mięso, to z nim każdy grill się uda. Wszystkie składniki są naturalne, więc pomogą wydobyć ze schabu ten najlepszy smak.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki majeranku suszonego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej.
Obrazek
Grillowanie - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce oliwę i ocet jabłkowy.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wsyp pozostałe przyprawy i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  4. Natrzyj rozbite kotlety ze schabu przygotowaną marynatą.
  5. Przełóż mięso do pojemnika, zamknij go szczelnie i wstaw na noc do lodówki.

A może pieczone skrzydełka w ziołowej marynacie? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser