WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Pierwszy raz jadłam go na Mazurach. Od tej pory robię go co drugą niedzielę i rodzina nie ma dość

Schab po mazursku to danie, które łączy tradycyjną polską kuchnię z nutą słodyczy i aromatycznych przypraw. Idealne na rodzinny obiad, zachwyca smakiem i wyglądem.

Schab po mazurskuSchab po mazursku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeżeli szukasz sposobu na to, by zwykły schab zyskał wyjątkowy charakter, ten po mazursku jest strzałem w dziesiątkę. Delikatne mięso wieprzowe w sosie z powideł śliwkowych i przypraw korzennych to połączenie, które sprawdza się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i uroczystego przyjęcia. Potrawa ta wyróżnia się lekko słodkim, a zarazem głębokim smakiem, który doskonale komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Jak zrobić schab po mazursku?

Musisz wiedzieć, że znacznie różni się on od tego klasycznego, który znasz. Zobaczysz jednak, że jest totalnie obłędny, a moim zdaniem nawet lepszy niż zwyczajny schabowy. Pracę w kuchni zacznij od przygotowania produktów.

Składniki:

  • kilogram schabu bez kości,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 50 g masła (najlepiej klarowanego),
  • 30 g powideł śliwkowych,
  • 30 g bułki tartej,
  • 4 goździki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Weź schab, dokładnie umyj, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Włóż go do garnka z wrzącym bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, przewracając co kilka minut, aż mięso lekko zmięknie. Potem wyjmij je na deskę i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Rozgrzej masło na dużej patelni. Obsmaż schab z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Całość (razem z masłem) przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia. Posyp mięso bułką tartą.
  3. W gorącym bulionie, w którym gotowałeś schab, rozpuść powidła i wsyp cukier. Tą mieszanką zalej mięso. Dorzuć goździki i ziele angielskie. Przykryj całość i duś na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Pamiętaj, żeby co jakiś czas obrócić mięso i upewnić się, że sos się nie przypala.
  4. Gdy schab będzie miękki, wlej czerwone wino. Mąkę rozprowadź w odrobinie bulionu lub wody, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż całość lekko zgęstnieje.
  5. Pokrój mięso w plastry i polej je gorącym sosem. Możesz podać od razu lub zostawić do podania na zimno, bo w obu wersjach smakuje wyśmienicie

Schab po mazursku najlepiej smakuje podany z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Dla podkreślenia aromatu można posypać danie świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym uzupełnieniem smaku mogą być ogórki kiszone lub surówka z kiszonej (albo słodkiej) kapusty.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba