Nacinam filet i upycham kilka dodatków. Prosty i szybki do zrobienia obiad, jak z najlepszej restauracji

Filet z kurczaka to klasyk na polskich stołach. Czasem wydaje się nudny, ale da się temu zaradzić. Wystarczy kilka dodatków, by zamienić go w efektowne danie rodem z dobrej restauracji bez większego wysiłku.

Faszerowany filet z kurczaka posmarowany zielonym pestoFaszerowany filet z kurczaka posmarowany zielonym pesto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Filet z kurczaka często trafia na nasze talerze, ale nie zawsze wiemy, co z nim zrobić, żeby nie wyszedł suchy i nudny. Ten przepis to szybki sposób na efektowny obiad. Natnij piersi, wrzuć trochę farszu, a potem zawiń w pergamin i po prostu usmaż, dzięki czemu mięso zachowa wilgotność i smak. Całość zajmuje kilkanaście minut, a danie wygląda i smakuje jak potrawa z porządnej restauracji. Faszerowany filet z kurczaka można podać na co dzień do obiadu, a także zaserwować na ważnej imprezie rodzinnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jeśli znudził ci się tradycyjny filet z kurczaka smażony w panierce, ten sposób może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Dzięki farszowi ze składników o wyraźnym smaku i pachnącym ziołom pierś z kurczaka zyskuje ciekawy charakter. Wystarczy dosłownie chwila roboty i kilka dobrych produktów, by zrobić danie, które zniknie w kilka minut.

Jak zrobić faszerwoany filet z kurczak w pergaminie?

Zamiast męczyć się z panierowaniem, wystarczy kawałek papieru do pieczenia i patelnia z pokrywką. Dzięki smażeniu w pergaminie nie brudzisz naczynia, a mięso równomiernie się smaży i nie wysycha. To świetny trik, który sprawdza się przy wielu mięsach, ale przy faszerowanym filecie z kurczaka daje szczególnie dobry efekt.

Składniki:

  • 5 sztuk piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 400 g sera mozzarella,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka z olejem i jedną łyżką wody, aż uzyskasz gładką marynatę.
  2. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a świeżą bazylię posiekaj. Wymieszaj wszystko razem.
  3. W każdej piersi zrób nacięcie wzdłuż, tworząc kieszonkę. Delikatnie rozbij mięso na grubość około 2 centymetrów.
  4. Natrzyj każdą pierś przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie wypełnij farszem z mozzarelli, pomidorów i bazylii.
  5. Każdy kawałek mięsa połóż osobno na pergaminie, zawiń końce, tworząc torebki.
  6. Smaż na suchej patelni przez około 10 minut na średnim ogniu, co kilka minut obracając. Jeśli mięso będzie nadal surowe w środku, smaż jeszcze przez kilka minut.
  7. Faszerowany filet z kurczaka podawaj z lekką sałatką z pomidorów lub świeżych ogórków. Możesz do niego dołożyć też pieczone ziemniaczki lub frytki. Wszystko będzie się świetnie ze sobą komponować.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥