Nacinam filet i upycham kilka dodatków. Prosty i szybki do zrobienia obiad, jak z najlepszej restauracji

Filet z kurczaka to klasyk na polskich stołach. Czasem wydaje się nudny, ale da się temu zaradzić. Wystarczy kilka dodatków, by zamienić go w efektowne danie rodem z dobrej restauracji bez większego wysiłku.

Faszerowany filet z kurczaka posmarowany zielonym pestoFaszerowany filet z kurczaka posmarowany zielonym pesto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Filet z kurczaka często trafia na nasze talerze, ale nie zawsze wiemy, co z nim zrobić, żeby nie wyszedł suchy i nudny. Ten przepis to szybki sposób na efektowny obiad. Natnij piersi, wrzuć trochę farszu, a potem zawiń w pergamin i po prostu usmaż, dzięki czemu mięso zachowa wilgotność i smak. Całość zajmuje kilkanaście minut, a danie wygląda i smakuje jak potrawa z porządnej restauracji. Faszerowany filet z kurczaka można podać na co dzień do obiadu, a także zaserwować na ważnej imprezie rodzinnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jeśli znudził ci się tradycyjny filet z kurczaka smażony w panierce, ten sposób może być dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Dzięki farszowi ze składników o wyraźnym smaku i pachnącym ziołom pierś z kurczaka zyskuje ciekawy charakter. Wystarczy dosłownie chwila roboty i kilka dobrych produktów, by zrobić danie, które zniknie w kilka minut.

Jak zrobić faszerwoany filet z kurczak w pergaminie?

Zamiast męczyć się z panierowaniem, wystarczy kawałek papieru do pieczenia i patelnia z pokrywką. Dzięki smażeniu w pergaminie nie brudzisz naczynia, a mięso równomiernie się smaży i nie wysycha. To świetny trik, który sprawdza się przy wielu mięsach, ale przy faszerowanym filecie z kurczaka daje szczególnie dobry efekt.

Składniki:

  • 5 sztuk piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 400 g sera mozzarella,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce połącz przyprawę do kurczaka z olejem i jedną łyżką wody, aż uzyskasz gładką marynatę.
  2. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a świeżą bazylię posiekaj. Wymieszaj wszystko razem.
  3. W każdej piersi zrób nacięcie wzdłuż, tworząc kieszonkę. Delikatnie rozbij mięso na grubość około 2 centymetrów.
  4. Natrzyj każdą pierś przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie wypełnij farszem z mozzarelli, pomidorów i bazylii.
  5. Każdy kawałek mięsa połóż osobno na pergaminie, zawiń końce, tworząc torebki.
  6. Smaż na suchej patelni przez około 10 minut na średnim ogniu, co kilka minut obracając. Jeśli mięso będzie nadal surowe w środku, smaż jeszcze przez kilka minut.
  7. Faszerowany filet z kurczaka podawaj z lekką sałatką z pomidorów lub świeżych ogórków. Możesz do niego dołożyć też pieczone ziemniaczki lub frytki. Wszystko będzie się świetnie ze sobą komponować.

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"