Dodaję do fasolki po bretońsku zamiast kiełbasy. Jest lżejsza i smaczniejsza

Fasolka po bretońsku z kurczakiem to świetny sposób, by sięgnąć po coś pożywnego, sycącego i domowego, ale w lżejszym wydaniu. Klasyczne danie zyskuje tu nowy charakter dzięki chudemu mięsu drobiowemu, które dostarcza pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne wspierające metabolizm i odporność.
Fasolka po bretońsku z kurczakiem to alternatywa dla tradycyjnejFasolka po bretońsku z kurczakiem to alternatywa dla tradycyjnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | conzorb

Podstawą tego przepisu jest fasola, czyli roślinne źródło białka, błonnika i antyoksydantów. To właśnie błonnik rozpuszczalny usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, a witamina B1 wspiera koncentrację, układ nerwowy i działa przeciwzapalnie. Dodając do tego aromatyczne przyprawy i passatę pomidorową, otrzymujesz danie, które rozgrzewa, syci i odżywia, bez zbędnych dodatków i ciężkostrawnych składników.

Mało kto wie, że "fasolka po bretońsku" mimo swojej nazwy nie ma wiele wspólnego z francuskim regionem Bretania. Jest to raczej kulinarna wariacja stworzona na potrzeby polskich smaków, inspirowana daniami jednogarnkowymi z fasolą i pomidorami. W tej wersji z kurczakiem zyskuje dodatkowo lekkość i wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką

Przepis na fasolkę po bretońsku z kurczakiem

To idealna propozycja na wartościowy, szybki obiad, który możesz przygotować z wyprzedzeniem i bez większego wysiłku. Jak zrobić fasolkę po bretońsku z kurczakiem? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1/2 puszki fasoli białej konserwowej (100 g),
  • 1 średni filet z kurczaka (200 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 szkl. passaty (200 g),
  • 1 łyżeczka oleju (4 g),
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku w wersji, po której nie czujesz się jak po cegle
Cebulę pokrój i podsmaż

Krok 1. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 

Fasolka po bretońsku w wersji, po której nie czujesz się jak po cegle
Dodaj pokrojone mięso

Krok 2. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie dodaj mięso do cebuli. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając i przekładając kawałki na drugą stronę. 

Fasolka po bretońsku w wersji, po której nie czujesz się jak po cegle
Dodaj passatę i przyprawy

Krok 3. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj passatę i kulkę ziela angielskiego, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-10 minut, co jakiś czas przemieszaj. 

Fasolka po bretońsku w wersji, po której nie czujesz się jak po cegle
Dodaj odcedzoną fasolę

Krok 4. Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę i podgrzej przez chwilę. 

Fasolka po bretońsku w wersji, po której nie czujesz się jak po cegle
Wyłóż danie na talerz

Krok 5. Przełóż na talerz. 

Najlepiej smakuje podana z kromką razowego pieczywa, kaszą lub jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy tymianek. Dobrze znosi przechowywanie, a po odgrzaniu często smakuje jeszcze lepiej, bo składniki mają czas się przegryźć. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać w lunch boxie do pracy albo zamrozić na zapas.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis