Lepsza niż po bretońsku. Grecka fasolka na długo uciszy burczenie brzucha
Fasola to sposób na to, by uciszyć na długo burczenie w brzuchu i przy okazji dostarczyć porcję białka. Pysznym sposobem na przemycenie jej do jadłospisu jest grecka zupa fasolada.
Fasolka w polskiej kuchni najczęściej pojawia się w wersji po bretońsku, z pomidorowym sosem i często sowitą porcją kiełbasy. W Grecji stawiają jednak na fasoladę, dumnie nazywając niepozorną zupę daniem narodowym. To prosty przepis na to, by poczuć trochę śródziemnomorskiego klimatu w kuchni i na długo zaspokoić głód. Po porcji takiej zupy drugie danie nie będzie potrzebne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!
Grecka fasolada
To przepis, który grecką kuchnią włada już od wieków. Fasola była jednym z podstawowych składników diety starożytnych Greków, a przygotowane z niej potrawy były spożywane już podczas starożytnych festiwali ku czci Apollina. Do dziś to filar pożywnej kuchni śródziemnomorskiej, chociaż może nie tak znany jak feta, pomidory czy bakłażany.
Fasolada to pożywna, rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna potrawa, przygotowywana na bazie fasoli, pomidorów (świeżych lub z puszki), cebuli, marchwi i selera naciowego, hojnie doprawiona oliwą z oliwek i świeżymi ziołami. Nie zawiera w sobie mięsa, więc często pojawiała się w diecie w czasie postu. Przez wieki była postrzegana jako zupa biedaków ze względu na swoją prostotę i wykorzystanie tanich, łatwo dostępnych składników, ale dziś zajadają się nią wszyscy, bez względu na zawartość portfela.
Składniki:
- 500 g białej fasoli np. Jaś,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie,)
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolę wsyp do miski, zalej dużą ilością zimnej wody i odstaw do namoczenia na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Namoczoną fasolę wypłucz, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą tak, aby sięgała nieco powyżej ziaren.
- Gotuj na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż fasola będzie miękka. Gdy będzie gotowa, odcedź ją. Nie wylewaj wody, odłóż ją na później.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oliwy.
- Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
- Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz selera i smaż przez 5 minut, często mieszając.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną fasolę,pomidory krojone, oregano i płatki chilli. Wlej również bulion.
- Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
- Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli fasolada jest za gęsta, dodaj więcej bulionu lub wody, która została po gotowaniu fasolki.
Podawaj z dodatkiem oliwy i posiekaną natką pietruszki. Możesz również dorzucić nieco selera naciowego dla dekoracji. Tradycyjnie serwuje się ją również z pieczywem, oliwkami i kawałkami fety. Smacznego!