To czyste i zdrowe mięso. W Polsce można szukać go ze świecą
Dla nas mięso renifera brzmi nieco egzotycznie, a niektórzy mogą mieć nawet opory przed jego spróbowaniem. W Finlandii jest jednak tak popularne, że na ladach mięsnych można je znaleźć tuż obok kurczaka czy wieprzowiny. To kraj, gdzie renifery to nie tylko symbol świąt, ale także cenny element codziennej kuchni.
Mięso z renifera w Polsce jest rzadkością, ale w Finlandii regularnie pojawia się na stołach. To kraj, w którym renifery to nie tylko atrakcja w wiosce świętego Mikołaja, ale również zwierzęta hodowane na mięso, szczególnie popularne w Laponii, krainie na północy Europy. Dla Finów, a zwłaszcza rdzennych Saamów, zwierzę to jest symbolem ich kuchni, a jego hodowla i związana z nią kuchnia to głęboko zakorzeniona tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut
Mięso z renifera
Mięso renifera w Polsce to rzadkość, ale w Finlandii, zwłaszcza w północnej Laponii, stanowi ważny element codziennej diety. Renifery w tym rejonie to nie tylko symbol świąt i atrakcja dla turystów, ale przede wszystkim zwierzęta hodowane na mięso. Ich hodowla odbywa się w warunkach, które można uznać za niemal idealne. Renifery żyją w naturalnym, często surowym środowisku, pasąc się na rozległych, dzikich terenach, a podstawą ich diety są porosty, grzyby i zioła. Dzięki temu ich mięso jest wyjątkowo czyste i zdrowe, wolne od antybiotyków, hormonów wzrostu i pasz przemysłowych.
Mięso renifera jest znacznie chudsze od wołowiny czy wieprzowiny, a jego kaloryczność jest niska. Ma znikomą zawartość cholesterolu, a jednocześnie jest bogate w cenne składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B12), żelaza i cynku. Dzięki temu staje się smacznym i cennym urozmaiceniem diety.
Jak smakuje renifer?
Smak mięsa z renifera można porównać do dziczyzny, ale jest on delikatniejszy, bardziej subtelny i słodszy. Jest pozbawione ciężkiego, "dzikiego" posmaku, który bywa charakterystyczny dla innych leśnych zwierząt.
Jednym z najbardziej znanych fińskich dań jest poronkäristys, czyli cienko krojone, smażone mięso renifera podawane z purée ziemniaczanym i borówkami. Mięso to idealnie nadaje się również na gulasze, pieczenie, steki oraz wędliny i suszone przekąski.
Jako że mięso renifera jest dość twarde, wymaga długiego duszenia, ale w zamian odwdzięcza się bogatym, głębokim smakiem. Ze względu na niską zawartość tłuszczu najlepiej jest je dusić w sosie lub marynować, by było soczyste i kruche. W kuchni fińskiej i lapońskiej często łączy się je z kwaśnymi owocami, takimi jak borówki czy żurawina.