Puszyste placki jak z brytyjskiej kawiarni. Zwykłe racuchy mogą się przy nich schować
Placki griddle, choć brzmią egzotycznie, to są jedną z tych prostych, domowych receptur, którą da się odtworzyć bez żadnych gadżetów. Klasycznie przygotowuje się je na specjalnej płycie grzewczej o nazwie griddle, która ma dużą, płaską powierzchnię i równomiernie rozprowadza ciepło. W USA i Wielkiej Brytanii to prawdziwa podstawa śniadaniowa. Ale jeśli nie masz takiej płyty, to nic nie szkodzi. Zwykła patelnia spokojnie wystarczy, aby uzyskać równie pyszny efekt.
Te placuszki są miękkie, delikatne i bardzo uniwersalne. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Wystarczy zmienić dodatki, a z jednego przepisu możesz stworzyć zupełnie różne dania. Rano z dżemem kokosowym Kaya, świeżymi owocami, miodem lub masłem orzechowym. A później w formie bazy pod jajeczną pastę, wędliny, sery lub twarogowy krem z tuńczykiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku
Przepis na placki griddle
To przepis na placuszki, do którego będziesz wracać nie tylko dlatego, że robi się go ekspresowo, ale też dlatego, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Wersja na patelni? Sprawdza się świetnie i to bez grama kompromisu w smaku. Jak zrobić placki griddle? Poznaj prosty przepis!
Składniki (około 4-6 sztuk):
- 7 łyżek mąki pszennej lub ryżowej (70 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
- 1 łyżeczka masła 83 proc. (5 g),
- 2 łyżki słodzika (20 g),
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia (2 g),
- soda oczyszczona,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Rozpuść masło do ciasta.
Krok 2. W miseczce umieść mąkę oraz szczyptę sody oczyszczonej i soli. Wymieszaj.
Krok 3. Do wysokiego naczynia wbij jajko. Dodaj słodzik i ubij na puszystą masę – im bardziej puszysta będzie masa, tym placuszki wyjdą bardziej miękkie.
Krok 4. Pod koniec zacznij stopniowo wlewać masło i dodawać jogurt, cały czas ubijając.
Krok 5. Połącz masę jajeczną z suchymi składnikami. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania jednolitego ciasta (bez grudek). Odstaw na około 25 minut, aby ciasto napęczniało.
Krok 6. Po upływie wskazanego czasu rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj niewielkie ilości masła na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po 1 dużej łyżce ciasta (na 1 placek) i wygładzaj je z góry. Wszystkie placki smaż do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez około 2-3 minuty na każdą stronę.
Krok 7. Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.