Skarbnica kwasów Omega. Pomaga wyrównać poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu

Zdrowe tłuszcze są w naszej diecie na wagę złota i warto zwracać na nie uwagę. Ten olej ma wyjątkowe właściwości.

Olej z awokado świetnie sprawdzi się w diecieOlej z awokado świetnie sprawdzi się w diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olej z awokado to produkt, który coraz częściej gości w polskich kuchniach. Jest tłoczony z miąższu owoców, a nie z pestek, jak większość olejów roślinnych, dlatego zachowuje wiele właściwości świeżego awokado. To jeden z niewielu tłuszczów, który równie dobrze sprawdza się w kuchni, jak i w pielęgnacji i jest doceniany za swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza za wpływ na serce, poziom cholesterolu i ogólną odporność organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Równowaga cholesterolu dzięki kwasom tłuszczowym

Olej z awokado zawiera aż 80-85 procent tłuszczów nienasyconych, spośród których dominuje kwas oleinowy (omega-9). To właśnie on odpowiada za obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i jednoczesne podniesienie poziomu "dobrego" HDL, a dzięki temu olej wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Obecność fitosteroli, w tym beta-sitosterolu, dodatkowo wspomaga regulację profilu lipidowego, co ma znaczenie nie tylko w profilaktyce miażdżycy, ale także w codziennej diecie osób dbających o równowagę tłuszczową.

Witaminy, które wspierają odporność i wzrok

Kolejnym atutem oleju z awokado jest bogactwo witamin. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E oraz niemal cały zestaw witamin z grupy B. Cennym składnikiem jest także luteina, czyli naturalny antyoksydant wspierający wzrok, szczególnie u osób starszych. Olej działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając układ nerwowy, chroniąc mitochondria i komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jak wykorzystać olej z awokado w kuchni?

W zależności od rodzaju, olej z awokado może być stosowany na zimno lub do obróbki cieplnej. Nierafinowany, tłoczony na zimno ma intensywny kolor i głęboki smak i idealnie sprawdzi się w sałatkach, sosach, dipach, pesto czy jako baza do domowego majonezu. Rafinowany olej z awokado, dzięki wysokiej temperaturze dymienia (do 255 stopni Celsjusza), doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Można go wykorzystać do przygotowania warzyw z patelni, ryb lub dań jednogarnkowych.

Ile kosztuje olej z awokado?

Cena nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju z awokado zależy od jakości i pochodzenia składników. Według danych ze strony Olini.pl, ceny wahają się od 15–40 zł za 100 ml do nawet 320 zł za litr. Produkty w niższej cenie to często mieszanki lub oleje z dodatkami, dlatego warto dokładnie czytać etykiety. Choć cena może wydawać się wysoka, warto potraktować olej z awokado jako inwestycję w zdrowie – zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku