Skarbnica kwasów Omega. Pomaga wyrównać poziom "dobrego" i "złego" cholesterolu

Zdrowe tłuszcze są w naszej diecie na wagę złota i warto zwracać na nie uwagę. Ten olej ma wyjątkowe właściwości.

Olej z awokado świetnie sprawdzi się w diecieOlej z awokado świetnie sprawdzi się w diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Olej z awokado to produkt, który coraz częściej gości w polskich kuchniach. Jest tłoczony z miąższu owoców, a nie z pestek, jak większość olejów roślinnych, dlatego zachowuje wiele właściwości świeżego awokado. To jeden z niewielu tłuszczów, który równie dobrze sprawdza się w kuchni, jak i w pielęgnacji i jest doceniany za swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza za wpływ na serce, poziom cholesterolu i ogólną odporność organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Równowaga cholesterolu dzięki kwasom tłuszczowym

Olej z awokado zawiera aż 80-85 procent tłuszczów nienasyconych, spośród których dominuje kwas oleinowy (omega-9). To właśnie on odpowiada za obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL i jednoczesne podniesienie poziomu "dobrego" HDL, a dzięki temu olej wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Obecność fitosteroli, w tym beta-sitosterolu, dodatkowo wspomaga regulację profilu lipidowego, co ma znaczenie nie tylko w profilaktyce miażdżycy, ale także w codziennej diecie osób dbających o równowagę tłuszczową.

Witaminy, które wspierają odporność i wzrok

Kolejnym atutem oleju z awokado jest bogactwo witamin. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E oraz niemal cały zestaw witamin z grupy B. Cennym składnikiem jest także luteina, czyli naturalny antyoksydant wspierający wzrok, szczególnie u osób starszych. Olej działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspierając układ nerwowy, chroniąc mitochondria i komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jak wykorzystać olej z awokado w kuchni?

W zależności od rodzaju, olej z awokado może być stosowany na zimno lub do obróbki cieplnej. Nierafinowany, tłoczony na zimno ma intensywny kolor i głęboki smak i idealnie sprawdzi się w sałatkach, sosach, dipach, pesto czy jako baza do domowego majonezu. Rafinowany olej z awokado, dzięki wysokiej temperaturze dymienia (do 255 stopni Celsjusza), doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Można go wykorzystać do przygotowania warzyw z patelni, ryb lub dań jednogarnkowych.

Ile kosztuje olej z awokado?

Cena nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju z awokado zależy od jakości i pochodzenia składników. Według danych ze strony Olini.pl, ceny wahają się od 15–40 zł za 100 ml do nawet 320 zł za litr. Produkty w niższej cenie to często mieszanki lub oleje z dodatkami, dlatego warto dokładnie czytać etykiety. Choć cena może wydawać się wysoka, warto potraktować olej z awokado jako inwestycję w zdrowie – zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować