WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata

Gołąbkami z takim farszem nadal można się raczyć na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Tam są podawane z okrasą z przetopionej słoniny lub kwaśną śmietaną, ale równie dobrze komponują się z aromatycznym sosem z grzybów leśnych. To prawdziwa jesienna uczta.

Gołąbki możesz podać również w sosie z grzybów leśnychGołąbki możesz podać również w sosie z grzybów leśnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazywam je gołąbkami kresowymi, ponieważ tradycja przygotowywania farszu z tartych ziemniaków daleko przekracza granicę dzisiejszej Polski. Sięga na wschód za Przemyśl do okolic Lwowa, a może nawet jeszcze dalej w głąb Ukrainy. W Polsce takie gołąbki możesz zjeść w beskidzkiej lub bieszczadzkiej knajpie. Ale najlepiej przygotować je w domu dla swoich bliskich.    

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Gołąbki na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie

W południowo-wschodniej Polsce popularny jest nie tylko farsz z ziemniaków, ale także z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. W niektórych regionach mieszane są ziemniaki z kaszą. W Haczowie do kaszy jęczmiennej dodawane są suszone grzyby – zwłaszcza w okresie wigilijnym, a w Solinie ziemniaki mieszane są z podsmażonym boczkiem i cebulką, obficie posypanymi pieprzem.

Na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie gołąbki często są podawane z okrasą lub kwaśną śmietaną, ale sosy grzybowe również się pojawiają. Oczywiście w domach również są przygotowywane ogólnopolskie gołąbki z mięsem i sosem pomidorowym, ale w restauracjach z regionalną kuchnią raczej takich nie znajdziesz.

Przepis na gołąbki kresowe – z ziemniakami i boczkiem

Gołąbki z ziemniakami możesz ugotować w garnku lub zapiec w piekarniku. W jednym i drugim przypadku wyłóż dno luźnymi liśćmi kapusty. Do zapiekania użyj naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 1 kg ziemniaków typu B lub C,
  • 200 g boczku – może być wędzony, surowy lub parzony,
  • 2 cebule,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Z główki kapusty obierz zewnętrzne liście, ale nie wyrzucaj ich – przydadzą się do wyłożenia garnka. Wytnij głąb i ostrożnie włóż kapustę (wycięciem do góry) do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Wlej trochę wody do otworu po głąbie, aby kapusta była zanurzona. Gotuj przez ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie, wspomagając się szczypcami, po kolei zdejmij z główki liście kapusty i przełóż je na durszlak, aby obciekły z wody.
  3. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Odciśnij je z wody i przełóż do osobnej miski (możesz dodać skrobię, która osadziła się na dnie miski, ale bez wody).
  4. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, po chwili dodaj posiekaną cebulę.
  5. Odciśnij kiszoną kapustę (sok możesz wypić), poszatkuj i dorzuć na patelnię, gdy cebulka będzie już zeszklona. Wymieszaj i smaż razem przez 2–3 minuty. Składniki z patelni przełóż do startych ziemniaków.
  6. Dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż gołąbki ciasno w garnku na liściach, które ci zostały. Zalej wodą lub bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut. Podaj z okrasą lub sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski