Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata

Gołąbkami z takim farszem nadal można się raczyć na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie. Tam są podawane z okrasą z przetopionej słoniny lub kwaśną śmietaną, ale równie dobrze komponują się z aromatycznym sosem z grzybów leśnych. To prawdziwa jesienna uczta.

Gołąbki możesz podać również w sosie z grzybów leśnychGołąbki możesz podać również w sosie z grzybów leśnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nazywam je gołąbkami kresowymi, ponieważ tradycja przygotowywania farszu z tartych ziemniaków daleko przekracza granicę dzisiejszej Polski. Sięga na wschód za Przemyśl do okolic Lwowa, a może nawet jeszcze dalej w głąb Ukrainy. W Polsce takie gołąbki możesz zjeść w beskidzkiej lub bieszczadzkiej knajpie. Ale najlepiej przygotować je w domu dla swoich bliskich.    

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Gołąbki na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie

W południowo-wschodniej Polsce popularny jest nie tylko farsz z ziemniaków, ale także z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. W niektórych regionach mieszane są ziemniaki z kaszą. W Haczowie do kaszy jęczmiennej dodawane są suszone grzyby – zwłaszcza w okresie wigilijnym, a w Solinie ziemniaki mieszane są z podsmażonym boczkiem i cebulką, obficie posypanymi pieprzem.

Na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie gołąbki często są podawane z okrasą lub kwaśną śmietaną, ale sosy grzybowe również się pojawiają. Oczywiście w domach również są przygotowywane ogólnopolskie gołąbki z mięsem i sosem pomidorowym, ale w restauracjach z regionalną kuchnią raczej takich nie znajdziesz.

Przepis na gołąbki kresowe – z ziemniakami i boczkiem

Gołąbki z ziemniakami możesz ugotować w garnku lub zapiec w piekarniku. W jednym i drugim przypadku wyłóż dno luźnymi liśćmi kapusty. Do zapiekania użyj naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 1 kg ziemniaków typu B lub C,
  • 200 g boczku – może być wędzony, surowy lub parzony,
  • 2 cebule,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Z główki kapusty obierz zewnętrzne liście, ale nie wyrzucaj ich – przydadzą się do wyłożenia garnka. Wytnij głąb i ostrożnie włóż kapustę (wycięciem do góry) do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Wlej trochę wody do otworu po głąbie, aby kapusta była zanurzona. Gotuj przez ok. 10 minut.
  2. Po tym czasie, wspomagając się szczypcami, po kolei zdejmij z główki liście kapusty i przełóż je na durszlak, aby obciekły z wody.
  3. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Odciśnij je z wody i przełóż do osobnej miski (możesz dodać skrobię, która osadziła się na dnie miski, ale bez wody).
  4. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, po chwili dodaj posiekaną cebulę.
  5. Odciśnij kiszoną kapustę (sok możesz wypić), poszatkuj i dorzuć na patelnię, gdy cebulka będzie już zeszklona. Wymieszaj i smaż razem przez 2–3 minuty. Składniki z patelni przełóż do startych ziemniaków.
  6. Dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Zawiń farsz w liście kapusty i ułóż gołąbki ciasno w garnku na liściach, które ci zostały. Zalej wodą lub bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut. Podaj z okrasą lub sosem grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem