Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików

Nie zawsze mam ochotę na mięso, a wtedy idealnym rozwiązaniem są proste i pożywne jarskie kotleciki. Do ich przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki – kasza gryczana niepalona, twaróg i jajko. Wystarczy wymieszać je z ulubionymi przyprawami, by po chwili usmażyć stertę chrupiących i pysznych kotlecików. To świetny pomysł na szybki obiad lub zdrową kolację, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

KotletyKotlet wegetariański może zastąpić ten mięsny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jarskie kotleciki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych dań. Są lekkie, pełne wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Kasza gryczana niepalona dostarcza sporo białka roślinnego i błonnika, twaróg jest źródłem wapnia i łatwo przyswajalnego białka, a jajko scala całość i dodaje wartości odżywczych. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt zaskakuje – kotleciki są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i bardzo sycące. To szybki pomysł na obiad bez mięsa, który można dopasować do własnych upodobań, dobierając ulubione przyprawy i dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przepis na kotleciki jarskie

Te jarskie kotleciki przygotowuję wtedy, gdy mam ochotę na szybki i lekki obiad bez mięsa. Wystarczą trzy podstawowe składniki – kasza, twaróg i jajko – a reszta to już kwestia przypraw, które nadadzą kotlecikom wyjątkowego charakteru. Są chrupiące, pyszne i zawsze się udają.

Składniki:

  • 20 dag półtłustego twarogu,
  • 20 dag kaszy gryczanej niepalonej,
  • 1 jajko,
  • ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, sól, pieprz, czarnuszka, garam masala, sezam, słodka papryka, chili)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie, aż będzie miękka, a następnie dokładnie studzę.
  2. Do miski wrzucam twaróg, rozdrabniam go widelcem i dodaję ugotowaną kaszę.
  3. Wbijam jajko, wsypuję ulubione przyprawy i całość dokładnie mieszam, aż powstanie gęsta masa.
  4. Z masy formuję niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i smażę je na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  5. Podaję od razu – najlepiej z lekką sałatką albo sosem jogurtowym.

Czy takie kotleciki mogą zastąpić tradycyjne kotlety mięsne?

Jarskie kotleciki z kaszy i twarogu mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne kotlety mięsne – zwłaszcza gdy chcę zjeść coś lżejszego i bardziej roślinnego. Dzięki kaszy i twarogowi dostarczają białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.


Przybliżone makro (dla 1 kotlecika z porcji ok. 8 sztuk, smażonych na niewielkiej ilości oleju):

  • Kalorie: ~120 kcal
  • Białko: ~7 g
  • Węglowodany: ~14 g
  • Tłuszcz: ~4 g

Dla porównania klasyczny smażony kotlet mielony (wieprzowo-wołowy) ma średnio ok. 180-220 kcal i ponad 10 g tłuszczu. Widać więc, że jarskie kotleciki są znacznie lżejsze, a przy tym sycące i wartościowe.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka