Twaróg zaczął podśmierdywać? Nie wyrzucaj go, lecz zrób pyszną przekąskę

Wielkopolski ser smażony, popularny od wieków, jest wyjątkowy i doceniany zarówno w kraju, jak i za granicą. Jego tradycja sięga setek lat, a w starych książkach kucharskich można znaleźć wiele świadectw na ten temat. W regionie Wielkopolski nabiał zawsze miał większe znaczenie niż mięso, dlatego mieszkańcy doskonale przygotowują twaróg, z którego powstaje słynny ser smażony.

ObrazekSer smażony to wielkopolski przysmak - Pyszności; Fot. Silar, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ta tradycja rozwinęła się dzięki współpracy pracowitych gospodyń i osadników z zachodu, którzy przyczynili się do doskonalenia technik produkcji. Twaróg, będący tradycyjnym polskim wyrobem, był łatwo psujący się po wyprodukowaniu. Wielkopolanie starali się jednak przedłużyć jego trwałość, aby uniknąć marnotrawstwa. Dodawali do niego sól, kminek lub koper, a następnie go suszyli, co pozwalało na przechowywanie przez kilka miesięcy.

Jak wykorzystać lekko śmierdzący twaróg?

Z biegiem czasu wprowadzono inne metody, takie jak smażenie. Według książek kucharskich z XIX wieku gospodynie często wykorzystywały resztki dojrzewającego twarogu. Dodawały do niego masło, przyprawy i czasami jajka, a następnie smażyły na małym ogniu. Dzięki temu można było wykorzystać niezjedzone resztki i uniknąć marnowania jedzenia.

Proces produkcji sera smażonego nazywa się "gliwieniem". Według legendy pewien stary człowiek, zwany Gliwą, posiadał dużo twarogu. Kiedy ser zaczął się psuć, a zapach doskwierać sąsiadom, mężczyznę wygnano z domu i podpalono posiadłość. Pies Gliwy, Bilonek, zaczął podjadać spalony twaróg. Wtedy sąsiedzi odkryli, że przetopiony, "zgliwiały" ser jest prawdziwym rarytasem, dlatego nazwali proces dojrzewania twarogu "gliwieniem".

To dziwny sposób, ale działa! Sposobem na zachowanie świeżego twarogu jest obrócenie go do góry nogami, ponieważ dzięki temu pojemnik jest bardziej uszczelniony i powietrze powodujące psucie nie przedostaje się do środka.
Twaróg - Pyszności; Foto Canva.com

Smażony ser. Z czym podawać?

Choć ser smażony może wydawać się nieprzyjemnie pachnący, podobnie jak niektóre francuskie sery, jest zdecydowanie mniej intensywny w smaku. Co więcej, po usmażeniu staje się jeszcze łagodniejszy. Gotowy ser smażony można spożywać na różne sposoby:  jako smarowidło na świeżym pieczywie lub kroć w plastry i podawać z chlebem lub bagietką. Może również stanowić przystawkę w formie fondue.

Wielkopolski ser smażony jest również używany w daniach obiadowych, np. z ziemniakami, a także jako zamiennik żółtego sera na panierowanych kotletach czy mięsnych roladkach. Można również użyć go do przygotowania smacznej zupy serowo-piwnej, gdzie tarty ser może zostać zastąpiony właśnie wielkopolskim serem smażonym.

Przepis na wielkopolski ser smażony z twarogu

Składniki:

  • 500 g twarogu,
  • łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżka masła,
  • 1 żółtko,
  • sól, kminek mielony lub w całości.

Przygotowanie: 

  1. Rozkrusz twaróg do miski. Ser wymieszaj z sodą odstaw w przewiewne miejsce (nie do lodówki). Następnego dnia ser powinien mieć żółtawy kolor.
  2. Rozgrzej na patelni masło. Na gorący tłuszcz wrzuć twaróg i smaż go na małym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Kiedy ser zacznie się topić, dodaj sól, kminek i żółtko.
  4. Wymieszaj całość. Kiedy masa będzie gładka, przełóż ją do naczynia do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu