Podaj ziemniaczki z dodatkiem za 5 złotych. W Poznaniu robią tak od lat

Gzik to pyszna i zdrowa potrawa, która idealnie wpisuje się w tradycję polskiej kuchni. Dzięki swojej prostocie jest idealnym dodatkiem do ziemniaków czy kanapek. Słynne "pyry z gzikiem" to danie kultowe. Najlepiej smakuje w ciepłe letnie dni z dodatkiem świeżych ziół. Zobaczcie tradycyjny przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Gzik to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą najczęściej serwuje się na terenach Wielkopolski, a także Kujaw. Jest to rodzaj kwaśnej masy serowej, która stanowi doskonałą przekąskę na ciepłe letnie dni. Gzik ma również wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Biały ser jest bogaty w białko i wapń, co korzystnie wpływa na rozwój mięśni i kości. Z kolei kwaśna śmietana bogata jest w witaminę D, która jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów.

Tradycyjny gzik. Przepis

Składniki na gzik to głównie biały ser - twaróg  i kwaśna śmietana, która ma za zadanie zwiększyć jego kwaśność i nadać mu charakterystyczny smak. W zależności od regionu do gziku może być dodawany również czosnek, szczypiorek lub inne przyprawy. W niektórych wersjach potrawy można znaleźć również jaja, a nawet masło. Zobacz tradycyjny przepis na gzik, według książki „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” autorstwa Z. Przybylak.

Składniki:

  • 500 gramów świeżego twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • cebulka lub szczypiorek - pęczek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Twaróg wymieszaj ze śmietaną.
  2. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do serowej masy.
  3. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.
  4. Przed podaniem opraw solą i pieprzem.
Obrazek
Pyry z gzikiem to idealne danie na cieple letni dni - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pyry z gzikiem. Prosto i smacznie

Gzik można podawać z warzywami, takimi jak ogórki, rzodkiewka, pomidory czy papryka, co daje nam pyszną i zdrową przekąskę. Najczęściej jednak serwuje się go w towarzystwie ziemniaków - taka potrawa nosi gwarową nazwę "pyry z gzikiem". To postne danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Na pokrojone na pół warzywa nakłada się porcje gzika i posypuje dodatkowo szczypiorkiem. Potrawę tę serwuje się najczęściej na zimno.

"Pyry z gzikiem" pochodzą z XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne). Warto wiedzieć, że gzik został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych zarówno w województwie wielkopolskim (w 2007 roku), jak i kujawsko-pomorskim (w 2013 roku).

Wypróbujcie też przepis na ziemniaczane placuszki z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza