Podaj ziemniaczki z dodatkiem za 5 złotych. W Poznaniu robią tak od lat

Gzik to pyszna i zdrowa potrawa, która idealnie wpisuje się w tradycję polskiej kuchni. Dzięki swojej prostocie jest idealnym dodatkiem do ziemniaków czy kanapek. Słynne "pyry z gzikiem" to danie kultowe. Najlepiej smakuje w ciepłe letnie dni z dodatkiem świeżych ziół. Zobaczcie tradycyjny przepis.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Gzik to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą najczęściej serwuje się na terenach Wielkopolski, a także Kujaw. Jest to rodzaj kwaśnej masy serowej, która stanowi doskonałą przekąskę na ciepłe letnie dni. Gzik ma również wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Biały ser jest bogaty w białko i wapń, co korzystnie wpływa na rozwój mięśni i kości. Z kolei kwaśna śmietana bogata jest w witaminę D, która jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów.

Tradycyjny gzik. Przepis

Składniki na gzik to głównie biały ser - twaróg  i kwaśna śmietana, która ma za zadanie zwiększyć jego kwaśność i nadać mu charakterystyczny smak. W zależności od regionu do gziku może być dodawany również czosnek, szczypiorek lub inne przyprawy. W niektórych wersjach potrawy można znaleźć również jaja, a nawet masło. Zobacz tradycyjny przepis na gzik, według książki „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” autorstwa Z. Przybylak.

Składniki:

  • 500 gramów świeżego twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • cebulka lub szczypiorek - pęczek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Twaróg wymieszaj ze śmietaną.
  2. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do serowej masy.
  3. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.
  4. Przed podaniem opraw solą i pieprzem.
Obrazek
Pyry z gzikiem to idealne danie na cieple letni dni - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Pyry z gzikiem. Prosto i smacznie

Gzik można podawać z warzywami, takimi jak ogórki, rzodkiewka, pomidory czy papryka, co daje nam pyszną i zdrową przekąskę. Najczęściej jednak serwuje się go w towarzystwie ziemniaków - taka potrawa nosi gwarową nazwę "pyry z gzikiem". To postne danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Na pokrojone na pół warzywa nakłada się porcje gzika i posypuje dodatkowo szczypiorkiem. Potrawę tę serwuje się najczęściej na zimno.

"Pyry z gzikiem" pochodzą z XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne). Warto wiedzieć, że gzik został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych zarówno w województwie wielkopolskim (w 2007 roku), jak i kujawsko-pomorskim (w 2013 roku).

Wypróbujcie też przepis na ziemniaczane placuszki z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥