Podaj ziemniaczki z dodatkiem za 5 złotych. W Poznaniu robią tak od lat
Gzik to pyszna i zdrowa potrawa, która idealnie wpisuje się w tradycję polskiej kuchni. Dzięki swojej prostocie jest idealnym dodatkiem do ziemniaków czy kanapek. Słynne "pyry z gzikiem" to danie kultowe. Najlepiej smakuje w ciepłe letnie dni z dodatkiem świeżych ziół. Zobaczcie tradycyjny przepis.
10.05.2023 | aktual.: 15.09.2023 15:30
Gzik to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą najczęściej serwuje się na terenach Wielkopolski, a także Kujaw. Jest to rodzaj kwaśnej masy serowej, która stanowi doskonałą przekąskę na ciepłe letnie dni. Gzik ma również wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Biały ser jest bogaty w białko i wapń, co korzystnie wpływa na rozwój mięśni i kości. Z kolei kwaśna śmietana bogata jest w witaminę D, która jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów.
Tradycyjny gzik. Przepis
Składniki na gzik to głównie biały ser - twaróg i kwaśna śmietana, która ma za zadanie zwiększyć jego kwaśność i nadać mu charakterystyczny smak. W zależności od regionu do gziku może być dodawany również czosnek, szczypiorek lub inne przyprawy. W niektórych wersjach potrawy można znaleźć również jaja, a nawet masło. Zobacz tradycyjny przepis na gzik, według książki „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska” autorstwa Z. Przybylak.
Składniki:
- 500 gramów świeżego twarogu (półtłusty lub tłusty)
- 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- cebulka lub szczypiorek - pęczek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Twaróg wymieszaj ze śmietaną.
- Cebulkę pokrój drobno i dodaj do serowej masy.
- Całość odstaw na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.
- Przed podaniem opraw solą i pieprzem.
Pyry z gzikiem. Prosto i smacznie
Gzik można podawać z warzywami, takimi jak ogórki, rzodkiewka, pomidory czy papryka, co daje nam pyszną i zdrową przekąskę. Najczęściej jednak serwuje się go w towarzystwie ziemniaków - taka potrawa nosi gwarową nazwę "pyry z gzikiem". To postne danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Na pokrojone na pół warzywa nakłada się porcje gzika i posypuje dodatkowo szczypiorkiem. Potrawę tę serwuje się najczęściej na zimno.
"Pyry z gzikiem" pochodzą z XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Potrawę początkowo jadano głównie w piątki (dni postne). Warto wiedzieć, że gzik został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych zarówno w województwie wielkopolskim (w 2007 roku), jak i kujawsko-pomorskim (w 2013 roku).
Wypróbujcie też przepis na ziemniaczane placuszki z pieczarkami: