Magda Gessler zdradziła, jak piecze ziemniaczki. Ich sekret tkwi w jednym składniku
Jeśli znudziło ci się zwykłe ziemniaczane puree albo inne mączne dodatki do dania głównego, to przeczytaj ten artykuł. Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler są idealnie smaczne i aromatyczne, a wszystko to za sprawą bardzo prostego przepisu od restauratorki.
10.02.2023 10:54
Pieczone ziemniaczki to nie żaden rewolucyjny czy skrajnie ekstrawagancki pomysł na dodatek do obiadu, jednak żeby wyszły więcej niż poprawnie, trzeba po pierwsze wiedzieć, jak postąpić z ich obróbką termiczną, a po drugie - jakich przypraw użyć. To trochę jak z frytkami. Dopiero kiedy zastosujesz się do sprawdzonych porad na ich przygotowanie, odkryjesz, że frytki, które jadłeś do tej pory, nie miały nic wspólnego z tym, jakie wychodzą ci teraz.
Magda Gessler zna się zarówno na kuchni tradycyjnej i regionalnej, jak i takiej, którą określilibyśmy po prostu jako "luźna kuchnia domowa". To znaczy, że ma być smacznie, a nie pretensjonalnie. I to się szanuje.
To dlatego, kiedy poznaliśmy przepis na pieczone ziemniaczki Magdy Gessler, rzuciliśmy wszystko, co robiliśmy, i wzięliśmy się za ich przygotowanie. Dziś chcemy przekazać ci prostą, ale doskonałą recepturę. Oto ona.
Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, żeby pozbyć się z nich piachu i innego brudu. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej oczyszczone ziemniaki. Możesz sobie pomóc na przykład łyżką cedzakową, żeby się nie poparzyć.
Od tego czasu gotuj ziemniaki 5 minut. Następnie odcedź je, pokrój najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze na pół - w ten sposób uzyskasz ziemniaki w kształcie łódeczki.
Osuszone ustaw na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na dwie równe części i również połóż na blaszce. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i obsyp nim łódeczki. Dopraw je też równomiernie solą i pieprzem i skropl oliwą z oliwek.
Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu blaszki wymieszaj ziemniaczki z wyciśniętymi połówkami czosnku. Smacznego!
Zobacz też ten przepis na ciekawy deser. Prosto z naszego kanału na YouTube.