PrzepisMagda Gessler zdradziła, jak piecze ziemniaczki. Ich sekret tkwi w jednym składniku

Magda Gessler zdradziła, jak piecze ziemniaczki. Ich sekret tkwi w jednym składniku

pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

10.02.2023 10:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli znudziło ci się zwykłe ziemniaczane puree albo inne mączne dodatki do dania głównego, to przeczytaj ten artykuł. Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler są idealnie smaczne i aromatyczne, a wszystko to za sprawą bardzo prostego przepisu od restauratorki.

Pieczone ziemniaczki to nie żaden rewolucyjny czy skrajnie ekstrawagancki pomysł na dodatek do obiadu, jednak żeby wyszły więcej niż poprawnie, trzeba po pierwsze wiedzieć, jak postąpić z ich obróbką termiczną, a po drugie - jakich przypraw użyć. To trochę jak z frytkami. Dopiero kiedy zastosujesz się do sprawdzonych porad na ich przygotowanie, odkryjesz, że frytki, które jadłeś do tej pory, nie miały nic wspólnego z tym, jakie wychodzą ci teraz.

pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Magda Gessler zna się zarówno na kuchni tradycyjnej i regionalnej, jak i takiej, którą określilibyśmy po prostu jako "luźna kuchnia domowa". To znaczy, że ma być smacznie, a nie pretensjonalnie. I to się szanuje.

To dlatego, kiedy poznaliśmy przepis na pieczone ziemniaczki Magdy Gessler, rzuciliśmy wszystko, co robiliśmy, i wzięliśmy się za ich przygotowanie. Dziś chcemy przekazać ci prostą, ale doskonałą recepturę. Oto ona.

Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, żeby pozbyć się z nich piachu i innego brudu. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej oczyszczone ziemniaki. Możesz sobie pomóc na przykład łyżką cedzakową, żeby się nie poparzyć.

pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Od tego czasu gotuj ziemniaki 5 minut. Następnie odcedź je, pokrój najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze na pół - w ten sposób uzyskasz ziemniaki w kształcie łódeczki.

Osuszone ustaw na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na dwie równe części i również połóż na blaszce. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i obsyp nim łódeczki. Dopraw je też równomiernie solą i pieprzem i skropl oliwą z oliwek.

Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu blaszki wymieszaj ziemniaczki z wyciśniętymi połówkami czosnku. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na ciekawy deser. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także