Magda Gessler zdradziła, jak piecze ziemniaczki. Ich sekret tkwi w jednym składniku

Jeśli znudziło ci się zwykłe ziemniaczane puree albo inne mączne dodatki do dania głównego, to przeczytaj ten artykuł. Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler są idealnie smaczne i aromatyczne, a wszystko to za sprawą bardzo prostego przepisu od restauratorki.

Obrazekpieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Magda Gessler

Pieczone ziemniaczki to nie żaden rewolucyjny czy skrajnie ekstrawagancki pomysł na dodatek do obiadu, jednak żeby wyszły więcej niż poprawnie, trzeba po pierwsze wiedzieć, jak postąpić z ich obróbką termiczną, a po drugie - jakich przypraw użyć. To trochę jak z frytkami. Dopiero kiedy zastosujesz się do sprawdzonych porad na ich przygotowanie, odkryjesz, że frytki, które jadłeś do tej pory, nie miały nic wspólnego z tym, jakie wychodzą ci teraz.

Obrazek
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Magda Gessler zna się zarówno na kuchni tradycyjnej i regionalnej, jak i takiej, którą określilibyśmy po prostu jako "luźna kuchnia domowa". To znaczy, że ma być smacznie, a nie pretensjonalnie. I to się szanuje.

To dlatego, kiedy poznaliśmy przepis na pieczone ziemniaczki Magdy Gessler, rzuciliśmy wszystko, co robiliśmy, i wzięliśmy się za ich przygotowanie. Dziś chcemy przekazać ci prostą, ale doskonałą recepturę. Oto ona.

Pieczone ziemniaczki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz, żeby pozbyć się z nich piachu i innego brudu. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej oczyszczone ziemniaki. Możesz sobie pomóc na przykład łyżką cedzakową, żeby się nie poparzyć.

Obrazek
pieczone ziemniaczki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Od tego czasu gotuj ziemniaki 5 minut. Następnie odcedź je, pokrój najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze na pół - w ten sposób uzyskasz ziemniaki w kształcie łódeczki.

Osuszone ustaw na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na dwie równe części i również połóż na blaszce. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i obsyp nim łódeczki. Dopraw je też równomiernie solą i pieprzem i skropl oliwą z oliwek.

Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu blaszki wymieszaj ziemniaczki z wyciśniętymi połówkami czosnku. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na ciekawy deser. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie