Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy

Zazwyczaj w sklepach wybieramy zwykły twaróg tłusty lub pełnotłusty, którego delikatny, uniwersalny smak świetnie sprawdza się w deserach i farszach na pierogi. Jednak nie ma co popadać w rutynę. Pełnowartościowym źródłem białka są również twarogi o ciekawszym, bardziej intensywnym smaku.

Wędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkamiWędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wędzony twaróg, tak bardzo popularny u naszych litewskich sąsiadów, to niecodzienny gość w polskiej kuchni. Chociaż często jest dostępny w sklepach, wiele osób go omija, nie mając pomysłu na potrawy z jego udziałem. Tymczasem okazuje się, że jego wyrazisty smak może być ciekawym urozmaiceniem wielu różnych potraw i przekąsek. W zależności od dodanych przypraw możesz go podać z owocami, świeżymi warzywami lub wędzoną rybą.

Jak wybrać dobry twaróg wędzony?

Tradycyjne wędzenie może prowadzić do powstawania związków, które w większych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego przy wyborze takich serów należy kierować się renomą producentów, którzy stosują kontrolowane metody wędzenia., minimalizując zawartość substancji rakotwórczy. Zwróć również uwagę na ilość soli na etykiecie, ponieważ w wędzonych produktach często występuje ona w nadmiarze.

Wysokiej jakości twaróg ma jasnozłoty kolor i przyjemny, ale niezbyt intensywny, aromat wędzenia. Po rozpakowaniu ser pozostaje elastyczny i miękki. Jeśli jest wysuszony lub kruchy, to zły znak, świadczący o tym, że twaróg może być już nieświeży albo nie był właściwie przechowywany.

Przechowywanie twarogu w lodówce

Oryginalnie zapakowany twaróg przechowuj na najniższej półce w lodówce. Po rozpakowaniu, przełóż do pudełka lub zabezpiecz folią spożywczą, aby nie wysechł i nie stracił aromatu. W ten sposób uchronisz również inne produkty w lodówce przez zapachem wędzonego sera.

Przepis na pastę z makreli i wędzonego twarogu

Ser o wyrazistym smaku jest ciekawym urozmaiceniem past kanapkowych. Możesz dodać go do klasycznej pasy jajecznej lub past rybnych, aby przygotować pełnowartościowy posiłek o niebagatelnym smaku.

Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli
Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 makrela wędzona,
  • 100 g wędzonego twarogu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupin.
  2. Makrelę oczyść z ości i przełóż do miski.
  3. Dodaj ugotowane jajka, wędzony twaróg, posiekany szczypiorek i majonez.
  4. Rozgnieć składniki widelcem do konsystencji pasty.
  5. Dopraw do smaku są i świeżo zmielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu