Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy
Zazwyczaj w sklepach wybieramy zwykły twaróg tłusty lub pełnotłusty, którego delikatny, uniwersalny smak świetnie sprawdza się w deserach i farszach na pierogi. Jednak nie ma co popadać w rutynę. Pełnowartościowym źródłem białka są również twarogi o ciekawszym, bardziej intensywnym smaku.
Wędzony twaróg, tak bardzo popularny u naszych litewskich sąsiadów, to niecodzienny gość w polskiej kuchni. Chociaż często jest dostępny w sklepach, wiele osób go omija, nie mając pomysłu na potrawy z jego udziałem. Tymczasem okazuje się, że jego wyrazisty smak może być ciekawym urozmaiceniem wielu różnych potraw i przekąsek. W zależności od dodanych przypraw możesz go podać z owocami, świeżymi warzywami lub wędzoną rybą.
Jak wybrać dobry twaróg wędzony?
Tradycyjne wędzenie może prowadzić do powstawania związków, które w większych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego przy wyborze takich serów należy kierować się renomą producentów, którzy stosują kontrolowane metody wędzenia., minimalizując zawartość substancji rakotwórczy. Zwróć również uwagę na ilość soli na etykiecie, ponieważ w wędzonych produktach często występuje ona w nadmiarze.
Wysokiej jakości twaróg ma jasnozłoty kolor i przyjemny, ale niezbyt intensywny, aromat wędzenia. Po rozpakowaniu ser pozostaje elastyczny i miękki. Jeśli jest wysuszony lub kruchy, to zły znak, świadczący o tym, że twaróg może być już nieświeży albo nie był właściwie przechowywany.
Przechowywanie twarogu w lodówce
Oryginalnie zapakowany twaróg przechowuj na najniższej półce w lodówce. Po rozpakowaniu, przełóż do pudełka lub zabezpiecz folią spożywczą, aby nie wysechł i nie stracił aromatu. W ten sposób uchronisz również inne produkty w lodówce przez zapachem wędzonego sera.
Przepis na pastę z makreli i wędzonego twarogu
Ser o wyrazistym smaku jest ciekawym urozmaiceniem past kanapkowych. Możesz dodać go do klasycznej pasy jajecznej lub past rybnych, aby przygotować pełnowartościowy posiłek o niebagatelnym smaku.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 makrela wędzona,
- 100 g wędzonego twarogu,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupin.
- Makrelę oczyść z ości i przełóż do miski.
- Dodaj ugotowane jajka, wędzony twaróg, posiekany szczypiorek i majonez.
- Rozgnieć składniki widelcem do konsystencji pasty.
- Dopraw do smaku są i świeżo zmielonym pieprzem.