Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy

Zazwyczaj w sklepach wybieramy zwykły twaróg tłusty lub pełnotłusty, którego delikatny, uniwersalny smak świetnie sprawdza się w deserach i farszach na pierogi. Jednak nie ma co popadać w rutynę. Pełnowartościowym źródłem białka są również twarogi o ciekawszym, bardziej intensywnym smaku.

Wędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkamiWędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wędzony twaróg, tak bardzo popularny u naszych litewskich sąsiadów, to niecodzienny gość w polskiej kuchni. Chociaż często jest dostępny w sklepach, wiele osób go omija, nie mając pomysłu na potrawy z jego udziałem. Tymczasem okazuje się, że jego wyrazisty smak może być ciekawym urozmaiceniem wielu różnych potraw i przekąsek. W zależności od dodanych przypraw możesz go podać z owocami, świeżymi warzywami lub wędzoną rybą.

Jak wybrać dobry twaróg wędzony?

Tradycyjne wędzenie może prowadzić do powstawania związków, które w większych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego przy wyborze takich serów należy kierować się renomą producentów, którzy stosują kontrolowane metody wędzenia., minimalizując zawartość substancji rakotwórczy. Zwróć również uwagę na ilość soli na etykiecie, ponieważ w wędzonych produktach często występuje ona w nadmiarze.

Wysokiej jakości twaróg ma jasnozłoty kolor i przyjemny, ale niezbyt intensywny, aromat wędzenia. Po rozpakowaniu ser pozostaje elastyczny i miękki. Jeśli jest wysuszony lub kruchy, to zły znak, świadczący o tym, że twaróg może być już nieświeży albo nie był właściwie przechowywany.

Przechowywanie twarogu w lodówce

Oryginalnie zapakowany twaróg przechowuj na najniższej półce w lodówce. Po rozpakowaniu, przełóż do pudełka lub zabezpiecz folią spożywczą, aby nie wysechł i nie stracił aromatu. W ten sposób uchronisz również inne produkty w lodówce przez zapachem wędzonego sera.

Przepis na pastę z makreli i wędzonego twarogu

Ser o wyrazistym smaku jest ciekawym urozmaiceniem past kanapkowych. Możesz dodać go do klasycznej pasy jajecznej lub past rybnych, aby przygotować pełnowartościowy posiłek o niebagatelnym smaku.

Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli
Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 makrela wędzona,
  • 100 g wędzonego twarogu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupin.
  2. Makrelę oczyść z ości i przełóż do miski.
  3. Dodaj ugotowane jajka, wędzony twaróg, posiekany szczypiorek i majonez.
  4. Rozgnieć składniki widelcem do konsystencji pasty.
  5. Dopraw do smaku są i świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥