Wielu z nas ignoruje ten pyszny ser. Jego smak jest unikalny i nietypowy

Zazwyczaj w sklepach wybieramy zwykły twaróg tłusty lub pełnotłusty, którego delikatny, uniwersalny smak świetnie sprawdza się w deserach i farszach na pierogi. Jednak nie ma co popadać w rutynę. Pełnowartościowym źródłem białka są również twarogi o ciekawszym, bardziej intensywnym smaku.

Wędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkamiWędzony twaróg możesz podać z owocami lub ostrymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wędzony twaróg, tak bardzo popularny u naszych litewskich sąsiadów, to niecodzienny gość w polskiej kuchni. Chociaż często jest dostępny w sklepach, wiele osób go omija, nie mając pomysłu na potrawy z jego udziałem. Tymczasem okazuje się, że jego wyrazisty smak może być ciekawym urozmaiceniem wielu różnych potraw i przekąsek. W zależności od dodanych przypraw możesz go podać z owocami, świeżymi warzywami lub wędzoną rybą.

Jak wybrać dobry twaróg wędzony?

Tradycyjne wędzenie może prowadzić do powstawania związków, które w większych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dlatego przy wyborze takich serów należy kierować się renomą producentów, którzy stosują kontrolowane metody wędzenia., minimalizując zawartość substancji rakotwórczy. Zwróć również uwagę na ilość soli na etykiecie, ponieważ w wędzonych produktach często występuje ona w nadmiarze.

Wysokiej jakości twaróg ma jasnozłoty kolor i przyjemny, ale niezbyt intensywny, aromat wędzenia. Po rozpakowaniu ser pozostaje elastyczny i miękki. Jeśli jest wysuszony lub kruchy, to zły znak, świadczący o tym, że twaróg może być już nieświeży albo nie był właściwie przechowywany.

Przechowywanie twarogu w lodówce

Oryginalnie zapakowany twaróg przechowuj na najniższej półce w lodówce. Po rozpakowaniu, przełóż do pudełka lub zabezpiecz folią spożywczą, aby nie wysechł i nie stracił aromatu. W ten sposób uchronisz również inne produkty w lodówce przez zapachem wędzonego sera.

Przepis na pastę z makreli i wędzonego twarogu

Ser o wyrazistym smaku jest ciekawym urozmaiceniem past kanapkowych. Możesz dodać go do klasycznej pasy jajecznej lub past rybnych, aby przygotować pełnowartościowy posiłek o niebagatelnym smaku.

Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli
Wędzony twaróg jest pysznym dodatkiem do pasty z makreli © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 makrela wędzona,
  • 100 g wędzonego twarogu,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupin.
  2. Makrelę oczyść z ości i przełóż do miski.
  3. Dodaj ugotowane jajka, wędzony twaróg, posiekany szczypiorek i majonez.
  4. Rozgnieć składniki widelcem do konsystencji pasty.
  5. Dopraw do smaku są i świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się