Te produkty seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wspierają zdrowie, wzmacniają pamięć
W najnowszym materiale na YouTubie Bartek Kulczyński wymienia 10 produktów, które powinny znaleźć się w diecie seniora. Niektóre wydają się oczywistym wyborem, inne budzą zdziwienie. Lekarz podaje argumenty, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.
U jednych osób problemy związane z wiekiem pojawiają się wcześniej, u innych później. Jaki jest sekret dobrej kondycji w wieku emerytalnym? Nad tym od lat zastanawiają się lekarze i naukowcy. Obok zdrowej diety istotny wpływ mają relacje z bliskimi, brak stresu i aktywność fizyczna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Numer 1 na liście Bartka Kulczyńskiego
W jadłospisie seniora nie powinno zabraknąć jajek. Lekarz podkreśla, że osoby starsze powinny spożywać zarówno białka, jak i żółtka – przede wszystkim ze względu na cholinę, która ma niebagatelny wpływ na sprawność umysłową i prawidłową pracę wątroby. W żółtku znajdują się także witaminy z grupy B oraz selen – niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy.
"Wystarczy, żeby osoby starsze spożywały zaledwie 1 jajko tygodniowo, żeby zmniejszyć ryzyko pojawienia się demencji i choroby Alzheimera niemal aż o 50 procent" – mówi Bartek Kulczyński w materiale na YouTubie.
Lekarz powołuje się na badania z 2023 roku, z których wynika, że regularne spożywanie jajek przez osoby starsze może zmniejszać także ryzyko depresji. Jajka w ilości do 6 sztuk tygodniowo mogą być także receptą na długie życie – badania z 2025 roku potwierdzają ich wpływ na mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu.
Co lekarz proponuje na obiad dla seniora?
Kolejnym składnikiem diety osób starszych powinno być mięso. Bartek Kulczyński zachęca do sięgania naprzemiennie po wołowinę i mięso z indyka. Te dwa rodzaje łączy przede wszystkim wysoka ilość białka, które jest niezbędne do utrzymania dobrej kondycji mięśni. Dodatkowo, mięso wołowe jest również cennym źródłem żelaza, cynku i witaminy B12. Z kolei mięso z indyka zawiera dużą ilość witaminy B6, wspierającej prawidłowe krążenie krwi.
Mięso warto spożywać naprzemiennie z rybami, które są jedynym źródłem kwasów omega-3 występujących w postaci kwasów EPA i DHA. Ich znaczenie w diecie seniora jest nie do przecenienia – wpływają korzystnie na pracę mózgu, wspierają pamięć i zmniejszają ryzyko demencji. Kwasy omega-3 poprawiają również nastrój i dbają o zdrowie serca. Co więcej, wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne – zmniejszają bóle i obrzęki stawów, na które często narzekają osoby starsze. Dietetyk zaleca spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu.
Produkty zwiększające elastyczność stawów i wspierające pracę jelit
Seniorzy powinni zadbać również o dostawę kolagenu, który naturalnie występuje w żelatynie. Na deser warto przygotować galaretkę owocową. Z kolei przekąska z dodatkiem warzyw, jajek i mięsa doskonale sprawdzi się na kolację. Taką galaretkę możesz zrobić z żelatyny w proszku lub staropolską metodą, wygotowując kości wieprzowe lub wołowe.
Na liście Bartka Kulczyńskiego znajduje się także żywność fermentowana – nie tylko kefiry, jogurty czy maślanka, ale także kiszonki. Takie produkty usprawniają pracę jelit, które z wiekiem przestają funkcjonować na wysokich obrotach. Ponadto nabiał z dodatkiem kultur bakterii zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, z którym często walczą osoby powyżej 50. roku życia.
Jakie warzywa są odpowiednie dla seniora?
Nie tylko dieta osób starszych powinna być bogata w warzywa, które są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Lekarz wspomina przede wszystkim o zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, sałata, kapusta i rukola. To produkty bogate nie tylko w błonnik, ale także witaminę K1, która wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi. Warzywa liściaste są także źródłem folianów, których niski poziom stwarza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, udaru mózgu i chorób serca.
Uzupełnieniem jadłospisu może być pokrzywa, która łagodzi obrzęki stawów i zmniejsza ryzyko odkładania się kamieni nerkowych. U mężczyzn ta popularna w Polsce roślina zmniejsza również ryzyko raka prostaty. Napar z pokrzywy sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze. Z liści możesz przygotować pyszne zielone pesto lub zupę w stylu szczawiowej.
Co na deser dla osoby starszej?
Bartek Kulczyński poleca gorzką czekoladę ze względu na wysoką zawartość magnezu, który wspiera prawidłową pracę mięśni, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi i poprawia pamięć. Produkty bogate w magnez potrafią zdziałać cuda w problemach z bezsennością, a takie niestety częściej pojawiają się u osób starszych. Gorzka czekolada zawiera również polifenole, które zmniejszają ryzyko wielu chorób.
Produktem bogatym w polifenole jest także oliwa, co potwierdzają badania z 2022 roku:
"Najwyższe spożycie oliwy w ilości około 3 łyżek stołowych dziennie, zwłaszcza oliwy z pierwszego tłoczenia, wiązało się z o połowę mniejszym ryzykiem wystąpienia słabości u osób starszych w porównaniu z najniższym spożyciem".
Zaskakujące składniki diety seniora
Na końcu Bartek Kulczyński wspomina o grzybach, po które osoby starsze powinny sięgać ze względu na zawartość ergotioneiny. Jest to związek, który hamuje procesy starzenia, działając ochronnie na komórki nerwowe. Obniża stany zapalne w organizmie i zwalcza wolne rodniki. Grzyby bogate w ergotioneinę to: boczniaki, borowiki, maślaki, kurki i opieńka miodowa.
Produkty z listy Bartka Kulczyńskiego mogą być pomocne w utrzymaniu wysokiej sprawności fizycznej i umysłowej. Jednak trzeba pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na zmiany w diecie. Jeśli zauważysz niepokojące objawy, niezwłocznie skonsultuj się z lekarzem.