Dietetycy stawiają sprawę jasno. Ta część jajka jest najzdrowsza

Jajka to produkt o uniwersalnym zastosowaniu. Znajdują się praktycznie w każdej kuchni, a wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez chociażby jednego jajka. Na temat tego produktu krąży wiele mitów. Niektórzy zachwalają ich regularne spożywanie, inni zwracają uwagę na cholesterol. W wielu przepisach na liście składników widnieją same żółtka, bez białek. Czy to znaczy, że są one lepsze?

Dbasz o zdrowie? Zrezygnuj ze smażonych jajek i majonezuDbasz o zdrowie? Zrezygnuj ze smażonych jajek i majonezu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kurze jajko jest skarbnicą wartości odżywczych. W żółtku ukryte są witaminy A, D, E, K i z grupy B, pierwiastki, takie jak żelazo, selen i cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele innych substancji, na przykład cholina i luteina. Z kolei w białku znajduje się tylko białko, ale również ono jest potrzebne do prawidłowej pracy organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Największe korzyści jedzenia jajek

Jajko jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, które odgrywają szczególną rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji mózgu i wzroku. Cholina to związek chemiczny niezbędny do prawidłowej pracy nie tylko mózgu i układu nerwowego, ale także wątroby. Ta substancja jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, mając kluczowe znaczenie dla rozwoju płodu. Z kolei luteina chroni oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

To prawda, ze jajka zawierają dużą ilość cholesterolu. Jednak, jak podkreśla Agata Kiciak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, jest to przede wszystkim cholesterol pokarmowy. Nie jest jednoznaczny z tym, który przenika do krwi. Co więcej zawarta w jajku lecytyna hamuje wchłanianie cholesterolu do układu krwionośnego.

Co jest zdrowsze – białko czy żółtko?

Agata Kiciak przyznaje, że:

"żółtko jaja kurzego ma bardziej urozmaicony skład chemiczny, niż białko, z tego względu jest bardziej wartościową częścią jaja, jest jednak również bardziej kaloryczne".

Z kolei białko jest źródłem wszystkich aminokwasów – to tzw. białko wzorcowe. Dostarcza do organizmu także aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie (za PAP). Dlatego w opinii naukowców najzdrowszym rozwiązaniem jest jedzenie jajka w całości.

Nie wszystkie jajka mają taki sam skład

Zawartość tłuszczu, witaminy A i witaminy D w jajkach jest zależna od rodzaju podawanej kurom paszy. Wiosną i latem, kiedy ptaki spożywają więcej zielonej trawy, w ich jajkach znajduje się więcej witaminy A. Jajka zbierane latem od kur hodowanych na wolnym wybiegu mają nawet 2 x wyższe stężenie witaminy D niż jajka z sezonu zimowego.

Jak jeść jajka – lepsze na miękko czy na twardo?

Proporcjonalnie do czasu gotowania jajka zmniejsza się ilość substancji odżywczych. Będzie ich o wiele więcej w jajku ugotowanym na miękko, jednak ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą lepiej zadbać o to, aby białko było ścięte – zwłaszcza w przypadku jajek z niepewnego źródła.

Jajka gotowane na miękko są lepiej przyswajalne i łatwiejsze do strawienia. Pod wpływem obróbki termicznej zmniejsza się także zawartość lecytyny, która zapobiega wchłanianiu cholesterolu. Dietetyczka Carrie Ruxton w publikacji dla magazynu "Nutrients" podaje, że spożywanie nawet 14 jajek tygodniowo jest zdrowe, co więcej – może wspomagać odchudzanie.

Wybrane dla Ciebie
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟