Dietetyczka wskazała konkretną liczbę. Tyle jajek należy jeść tygodniowo, aby schudnąć

Szkocka dietetyczka Carrie Ruxton w artykule przygotowanym razem z Madeleine Myers dla magazynu "Nutrients" podaje konkretną liczbę jajek, które przy zbilansowanej diecie mają pozytywny lub neutralny wpływ na zdrowie. Duża ilość cholesterolu? To zależy od sposobu przygotowania jajek. Co więcej, spożywane z rozsądkiem mogą wspomóc odchudzanie.

Jajka spożywane nawet codziennie mogą wspomóc odchudzanieJajka spożywane nawet codziennie mogą wspomóc odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czas na odczarowanie złej sławy jajek. To prawda, że zawierają cholesterol, ale u zdrowych osób nie powodują znacznego wzrostu poziomu "złego" cholesterolu LDL. Pod warunkiem że nie są smażone na maśle, czy z dodatkiem kiełbasy lub boczku. Sam cholesterol zawarty w żółtku nie jest szkodliwy. Dodatkowo jajka zjedzone na śniadanie, skutecznie zaspokajają głód, zapobiegając sięganiu po niezdrowe przekąski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Wartości odżywcze w jajku

Już jedno jajko dostarcza ok. 6-7 gramów białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jajka są także źródłem witamin A, D, E i z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zdrowego wzroku. Minerały, takie jak żelazo, fosfor, selen i cynk, mają pozytywny wpływ na naturalną odporność i zdrowe kości, a nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają serce i pracę mózgu.

"Dowody z wysokiej jakości badań sugerują, że mają one pozytywny lub neutralny wpływ na wskaźniki zdrowotne i nie stanowią ryzyka, jeśli są spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety" – piszą naukowczynie, których słowa przytacza portal kobieta.interia.pl.

Ile jajek tygodniowo wspomaga odchudzanie?

Dr Carrie Ruxton podaje, że bezpieczna ilość jajek to od 7 do 14 sztuk tygodniowo, co przekłada się na 1-2 jajka dziennie. Spożywane w zestawieniu z innymi zdrowymi składnikami, sprzyjają utracie masy ciała. To zasługa wartościowych składników, w tym białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają uczucie sytości.

Jakie jajka są najzdrowsze?

Wybierając jajka, zwróć uwagę nie tylko na sposób hodowli kur, ale także na jakość ziaren, którymi są karmione. Na liście zakupów warto uwzględnić jajka ekologiczne, czyli pochodzące od kur karmionych naturalną, organiczną paszą. Dobrze, gdy pochodzą z wolnego wybiegu – badania potwierdzają, że jajka od kur, które mają dostęp do świeżego powietrza, charakteryzują się lepszym profilem kwasów tłuszczowych niż te z chowu klatkowego. Na niektórych opakowaniach widnieje też informacja o karmie wzbogaconej w tłuszcze omega-3 – ich wyższy poziom może zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Jajka, które warto zjeść na śniadanie

Do zdrowych przepisów śniadaniowych śmiało można zaliczyć zwykłe zestawy z jajkiem ugotowanym na twardo lub na miękko. Godne polecenia są pasty jajeczne z jogurtem i awokado, jajka po benedyktyńsku lub lekka jajecznica przygotowana na oliwie z oliwek. Na diecie odchudzającej sprawdzą się również jajka po turecku – ugotowane w koszulkach i połączone z kremowym jogurtem, chociaż niekoniecznie polane roztopionym masłem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat