Dietetyczka wskazała konkretną liczbę. Tyle jajek należy jeść tygodniowo, aby schudnąć
Szkocka dietetyczka Carrie Ruxton w artykule przygotowanym razem z Madeleine Myers dla magazynu "Nutrients" podaje konkretną liczbę jajek, które przy zbilansowanej diecie mają pozytywny lub neutralny wpływ na zdrowie. Duża ilość cholesterolu? To zależy od sposobu przygotowania jajek. Co więcej, spożywane z rozsądkiem mogą wspomóc odchudzanie.
Czas na odczarowanie złej sławy jajek. To prawda, że zawierają cholesterol, ale u zdrowych osób nie powodują znacznego wzrostu poziomu "złego" cholesterolu LDL. Pod warunkiem że nie są smażone na maśle, czy z dodatkiem kiełbasy lub boczku. Sam cholesterol zawarty w żółtku nie jest szkodliwy. Dodatkowo jajka zjedzone na śniadanie, skutecznie zaspokajają głód, zapobiegając sięganiu po niezdrowe przekąski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Wartości odżywcze w jajku
Już jedno jajko dostarcza ok. 6-7 gramów białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jajka są także źródłem witamin A, D, E i z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zdrowego wzroku. Minerały, takie jak żelazo, fosfor, selen i cynk, mają pozytywny wpływ na naturalną odporność i zdrowe kości, a nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają serce i pracę mózgu.
"Dowody z wysokiej jakości badań sugerują, że mają one pozytywny lub neutralny wpływ na wskaźniki zdrowotne i nie stanowią ryzyka, jeśli są spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety" – piszą naukowczynie, których słowa przytacza portal kobieta.interia.pl.
Ile jajek tygodniowo wspomaga odchudzanie?
Dr Carrie Ruxton podaje, że bezpieczna ilość jajek to od 7 do 14 sztuk tygodniowo, co przekłada się na 1-2 jajka dziennie. Spożywane w zestawieniu z innymi zdrowymi składnikami, sprzyjają utracie masy ciała. To zasługa wartościowych składników, w tym białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają uczucie sytości.
Jakie jajka są najzdrowsze?
Wybierając jajka, zwróć uwagę nie tylko na sposób hodowli kur, ale także na jakość ziaren, którymi są karmione. Na liście zakupów warto uwzględnić jajka ekologiczne, czyli pochodzące od kur karmionych naturalną, organiczną paszą. Dobrze, gdy pochodzą z wolnego wybiegu – badania potwierdzają, że jajka od kur, które mają dostęp do świeżego powietrza, charakteryzują się lepszym profilem kwasów tłuszczowych niż te z chowu klatkowego. Na niektórych opakowaniach widnieje też informacja o karmie wzbogaconej w tłuszcze omega-3 – ich wyższy poziom może zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Jajka, które warto zjeść na śniadanie
Do zdrowych przepisów śniadaniowych śmiało można zaliczyć zwykłe zestawy z jajkiem ugotowanym na twardo lub na miękko. Godne polecenia są pasty jajeczne z jogurtem i awokado, jajka po benedyktyńsku lub lekka jajecznica przygotowana na oliwie z oliwek. Na diecie odchudzającej sprawdzą się również jajka po turecku – ugotowane w koszulkach i połączone z kremowym jogurtem, chociaż niekoniecznie polane roztopionym masłem.