Znany dietetyk poleca na stawy deser z owoców i mleka. Zajadaj, a przestaną strzelać i boleć

Suplementy z kolagenem cieszą się coraz większą popularnością, a produkty wzbogacone o ten składnik kupić można nawet w supermarketach. Zamiast jednak przepłacać, kolagenowy deser możesz zrobić z łatwością w swoim domu. Będzie nie tylko zdrowo, ale również smacznie.

Ten deser to bomba witaminTen deser to bomba witamin
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Bartek Kulczyński to dyplomowany dietetyk, absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, który w sieci dzieli się poradami dotyczącymi zdrowego stylu życia i naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Stopień doktora zdobył z technologii żywności i żywienia. Tym razem pod lupę wziął kolagen. Ekspert podpowiada, w jaki sposób włączyć go do swojej diety, nie wydając przy tym fortuny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Postaw na kolagen

Kolagen to białko, które odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Dba o jędrność skóry, elastyczność naczyń krwionośnych, zdrowe stawy i mięśnie. Do tego uszczelnia jelita, dzięki czemu korzystnie wpływa nie tylko na trawienie, ale również odporność.

- Kolagen to bardzo ważny składnik dla naszego ciała. Aby mógł powstać w naszym organizmie, musimy spożywać białka kolagenowe wraz z żywnością, które dostarczą ściśle określonych aminokwasów do produkcji kolagenu — zaznacza doktor Bartek Kulczyński.

Bartek Kulczyński zaznacza, że kolagen działa jak balsam dla naszej skóry. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby powyżej 40 roku życia, gdy produkcja kolagenu spada. W wieku 50 lat tracimy aż 1/4 kolagenu w naszej skórze.

- Badania potwierdzają, że spożywanie kolagenu poprawia elastyczność skóry, zwiększa jej nawilżenie oraz wygładza zmarszczki. Kolagen zapewnia płynność ruchu stawów i zmniejsza ich sztywność u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Do tego badacze zauważyli, że kolagen spowalnia starzenie się kości i sprawia, że dłużej zachowujemy siłę mięśni - mówi znany dietetyk i specjalista żywienia.

Niestety, produktów z dużą ilością jest dość mało, a suplementy kosztują sporo. Tańszym substytutem jest żelatyna. Chociaż nie jest w pełni trawiona, to według badań naukowych jej biodostępność wynosi nawet 86 proc., co jest już zadowalającym wynikiem. Warto więc włączyć ją do swojej diety nie tylko pod postacią zimnych nóżek.

Galaretka kolagenowa

Sama żelatyna nie jest niczym atrakcyjnym, ale zamieniona w deserową galaretkę stanie się pysznym i zdrowym przepisem na podwieczorek. Doktor Barek Kulczyński zdradza, że to jeden z jego ulubionych przepisów, z którego korzysta w swoim domu na co dzień.

Deser z brzoskwini i mleka kokosowego
Deser z brzoskwini i mleka kokosowego © Adobe Stock

Składniki:

Dolna warstwa:

  • 150 g świeżej lub mrożonej brzoskwini,
  • 80 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki erytrytolu,
  • 6 g żelatyny,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Górna warstwa:

  • 150 ml gęstego mleka kokosowego z puszki,
  • 1-2 łyżeczki erytrytolu,
  • 5 g żelatyny,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dolnej warstwy. Żelatyn wsyp do miseczki i zalej zimną wodą. Odstaw do napęcznienia na 10 minut.
  2. Brzoskwinię obierz i zblenduj wraz z erytrytolem i sokiem pomarańczowym.
  3. Podgrzej w rondelku, ale bez zagotowania.
  4. Dodaj żelatynę i wymieszaj.
  5. Wlej do szklanki i odstaw do lodówki, aby dolna warstwa stężała.
  6. Przejdź do górnej warstwy. Żelatynę namocz i odstaw do napęcznienia.
  7. Mleko kokosowe podgrzej z erytrytolem oraz wanilią.
  8. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj.
  9. Przestudź i wlej do szklanki ze stężałą warstwą brzoskwiniową.

Zdrowy deser z kolagenem jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami