PoradyPij kawę o tej porze. Dietetyk tłumaczy, jak bardzo wpływa wtedy na cały organizm

Pij kawę o tej porze. Dietetyk tłumaczy, jak bardzo wpływa wtedy na cały organizm

Kawa nie przestaje wywoływać kontrowersji. Po części dlatego, że jest jednym z najbardziej popularnych napojów w Polsce, a oprócz właściwości pobudzających, odrywa również ważną rolę społeczną. Doktor Bartek Kulczyński tłumaczy, kiedy najlepiej pić "napój bogów" i obala kilka powszechnych mitów związanych z kawą.

Lekarz podaje najlepsze godziny na filiżankę kawy
Lekarz podaje najlepsze godziny na filiżankę kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube

Popularny w mediach lekarz sugeruje, że najlepszą porą na picie kawy są godziny od 4 rano do 12 w południe. Co więcej, u osób zdrowych nawet kawa wypita na czczo nie jest szkodliwa. Działa ochronnie, ale tylko wtedy, gdy trzymasz się zalecanych ilości i wytycznych odnośnie dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Dlaczego lepiej pić kawę rano?

Doktor Bartek Kulczyński w materialne na Youtubie mówi o tym, że poranna kawa u osób zdrowych działa niczym tarcza ochronna. Już na wstępie powołuje się na badania z 2025 roku, które wykazują, że regularnie spożywany czarny napój do godziny 12 w południe zmniejsza o 31 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia i o 10 proc. w przypadku innych przyczyn.

Z kolei kawa wypijana po południu lub wieczorem może zaburzać rytm okołodobowy i powodować problemy z zasypianiem. Jest to związane z produkcją melatoniny, która po filiżance kawy spada nawet o 30 proc., przekładając się na jakość snu.

Działanie przeciwzapalne

Co innego rankiem – właściwości przeciwzapalne kawy mają wtedy największe znaczenie, ponieważ zaraz po przebudzeniu we krwi krąży najwięcej związków prozapalnych. Kawa jest na nie skutecznym remedium – gasi poranny stan zapalny, więc jej regularne spożywanie może być korzystne dla organizmu.

Niestety, nie wszystkim jest dane z tego korzystać – ostrożność powinny zachować osoby chorujące na refluks przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy, cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy inne choroby układu pokarmowego. Jeśli jesteś w tej grupie, nie spożywaj kawy na czczo. Najpierw zjedz śniadanie, a po śniadaniu odczekaj minimum 1 godzinę.

Osoby zdrowe mogą pić kawę na pusty żołądek

Dietetyk obala popularnym mit dotyczący tego, że nie można pić kawy na czczo. W przypadku zdrowych osób nie widzi przeciwwskazań. Powołuje się na badania w Japonii, które wykazały, że kawa wypita na czczo nie powoduje wrzodów żołądka.

To prawda, że napój wpływa na układ trawienia, ale to działanie może mieć pozytywny skutek w postaci lepszej przemiany materii. Kawa pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które pełnią funkcję ochronną. Ponadto kawa wypita rano dostarcza energii, pomaga w skupieniu uwagi i usprawnia pracę mózgu.

Uważaj na kawę po nieprzespanej nocy

Jednak nawet osoby zdrowe powinny zrezygnować z porannej kawy na pusty żołądek, jeśli w ciągu nocy ich organizm nie zdążył się odpowiednio zregenerować. Dr Kulczyński podkreśla, że:

- Kawa po nieprzespanej nocy może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Efektem może być znaczne zwiększenie poziomu cukru po śniadaniu, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Dlatego w takiej sytuacji odwróć kolejność i najpierw coś zjedz, a potem sięgnij po filiżankę małej czarnej.

Czy kawa wypłukuje żelazo i magnez?

To nieprawda, że kawa wypłukuje magnez z organizmu, chociaż u osób wrażliwych mogą wystąpić takie objawy jak niepokój, drżenie rąk i powiek. Jednak to nie oznacza, że należy suplementować magnez.

Inaczej wygląda kwestia wpływu kawy na poziom żelaza we krwi. Badania wykazują, że może ona obniżać wchłanialność tego pierwiastka nawet o 40-90 proc. – to dlatego, że polifenole i teiny wiążą żelazo, tym samym ograniczając dostępność do organizmu. Jeśli masz niski poziom żelaza lub ryzyko anemii, wypij kawę godzinę po posiłku.

Ile filiżanek kawy można pić dziennie?

Kawa działa ochronnie na organizm pod warunkiem, że nie przekraczasz 3 filiżanek dziennie. Ważne są również dodatki – najzdrowsza jest zwykła czarna kawa, bez mleka i cukru. Taki napój wypity w godzinach porannych działa ochronnie na organizm i wbrew powszechnym mitom nie powoduje wrzodów żołądka, nie wypłukuje magnezu i nie sprzyja rozwojowi próchnicy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kawakawa magnezwartości odżywcze

Wybrane dla Ciebie