To klucz do młodego wyglądu. Na pewno masz go w swojej kuchni

Zadba o zdrowe stawy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, usprawnia metabolizm i oczyszcza organizm z toksycznych substancji. Żelatyna to cenne białko wykorzystywane do produkcji żywności i w przemyśle kosmetycznych. Sprawdź, gdzie można znaleźć ten wartościowy dla zdrowia składnik.

Żelatyna występuje w wielu różnych postaciach, np. w proszkuŻelatyna występuje w wielu różnych postaciach, np. w proszku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żelatyna to rodzaj białka pochodzącego z kolagenu (włóknistego białka), który znajduje się w kościach, chrząstkach i skórze zwierząt. Kolagen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Przede wszystkim odpowiada za wytrzymałość oraz strukturę tkanek, a także zapewnia lepszą elastyczność skóry.

Mimo tego, że jest tak wartościowy, trudno go przełknąć - najczęściej jest obecny w niezbyt smacznych zwierzęcych częściach. Sam w sobie kolagen jest mało jadalny, ale za to wyizolowana z niego żelatyna jest już o wiele bardziej przyjazna dla naszego podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Jak powstaje żelatyna?

Ta przezroczysta, galaretowata substancja produkowana jest podczas procesu przetwarzania kości, chrząstek i skóry. Dochodzi wtedy do wyodrębnienia kolagenu, a następnie przekształcenia go w żelatynę. Do produkcji wykorzystuje się zwierzęta, np. ciała krów albo ryb.

Żelatyna jest produktem wysokobiałkowym (100 gramów suchej żelatyny w proszku ma ponad 85 g białka), nie ma smaku, zapachu i koloru. Wyróżnia go specyficzna konsystencja, przypominająca galaretkę.

Wykorzystanie żelatyny

Żelatynę stosowano już w czasach starożytnych - używana była jako środek spożywczy i leczniczy. Wiele lat musiało upłynąć, by rozpoczęto produkcję żelatyny na masową skalę. Stało się to dopiero w XIX wieku, ponieważ powstały nowe technologie umożliwiające ekstrakcję kolagenu na przemysłową skalę. Od tej pory żelatynę wykorzystuje się do wyrobów wielu produktów. Gdzie znajdziemy żelatynę?

Przede wszystkim żelatyna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jako wszechstronny składnik kulinarny, używana jest do przygotowywania deserów, galaretek, marshmallows, panna cotty, pełni też funkcję stabilizatora w lodach i jogurtach. Ze względu na zdolność do wiązania wody, wykorzystuje się ją podczas produkcji mięsnych wędlin. Dzięki niej wędliny nie są wysuszone, są bardziej soczyste i mają lepsza teksturę. Żelatyna to także jeden z ważniejszych składników bulionów, sosów, zup i cukierków.

Żelatynę znajdziemy w wielu różnych deserach
Żelatynę znajdziemy w wielu różnych deserach © Adobe Stock

Żelatyna nie tylko w kuchni

Zastosowanie żelatyny nie ogranicza się jedynie do produkcji żywności. To zwierzęce białko służy również do wytwarzania niektórych leków – szczególnie do produkcji lekarstw w formie kapsułek i różnych suplementów.

Nie zapominajmy jeszcze o tym, jak cenna jest żelatyna w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do różnych produktów, mających zmiękczające i nawilżające właściwości. W fotografii zaś wykorzystywana jest jako podłoże emulsji fotograficznych.

Właściwości żelatyny

Żelatyna niemal w całości składa się ze złożonych białek (98%), zaś zaledwie 2% stanowią sole mineralne. Łącząc ją z wodą, staje się źródłem wielu zdrowotnych substancji dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera niezbędne dla zdrowia aminokwasy, wspierające kondycję włosów, skóry, paznokci, stawów i układu kostnego. Dzięki temu żelatyna jest polecana w celu łagodzenia dolegliwości bólowych, które są związane z chorobą zwyrodnieniową lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Żelatyna, a dokładnie jeden z aminokwasów, który się w niej znajduje (o nazwie glicyna) działa detoksykująco. Glicyna wspiera proces oczyszczania organizmu z toksycznych substancji gromadzących się w naszej wątrobie.

Regularne spożywanie żelatyny przyczynia się również do usprawnienia metabolizmu, wspierając perystaltykę jelit. Białko odbudowuje błonę śluzową w układzie pokarmowym, dzięki czemu poprawia przyswajanie składników odżywczych.

Żelatyna jest substancją, którą powinny włączyć do swojej diety również osoby uprawiające aktywność fizyczną. Nawiązując do składu żelatyny, która w 98% składa się z wysokowartościowego białka, należy podkreślić, że ten składnik ma szczególnie duże znaczenie dla sportowców. Nie tylko w szybkim tempie uzupełnia energię, ale również wspiera budowę masy mięśniowej oraz poprawia wydolność organizmu.

Żelatyna pozytywnie wpływa również na nasz wygląd. Zawarta w tym białku kreatyna przyczynia się do wzmocnienia włosów i paznokci (z tych właściwości można skorzystać jedząc ją lub stosując zewnętrznie). Korzyści będą zauważalne również na naszej skórze. Z uwagi na to, żelatynę produkuje się z kolagenu, jest ona źródłem aminokwasów potrzebnych do utrzymania młodej i zdrowej skóry. Chroni też skórę przed negatywnym wpływem promieni UV oraz zmniejsza ryzyko tworzenia się przedwczesnych zmarszczek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem