To klucz do młodego wyglądu. Na pewno masz go w swojej kuchni
Zadba o zdrowe stawy, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, usprawnia metabolizm i oczyszcza organizm z toksycznych substancji. Żelatyna to cenne białko wykorzystywane do produkcji żywności i w przemyśle kosmetycznych. Sprawdź, gdzie można znaleźć ten wartościowy dla zdrowia składnik.
Żelatyna to rodzaj białka pochodzącego z kolagenu (włóknistego białka), który znajduje się w kościach, chrząstkach i skórze zwierząt. Kolagen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Przede wszystkim odpowiada za wytrzymałość oraz strukturę tkanek, a także zapewnia lepszą elastyczność skóry.
Mimo tego, że jest tak wartościowy, trudno go przełknąć - najczęściej jest obecny w niezbyt smacznych zwierzęcych częściach. Sam w sobie kolagen jest mało jadalny, ale za to wyizolowana z niego żelatyna jest już o wiele bardziej przyjazna dla naszego podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Jak powstaje żelatyna?
Ta przezroczysta, galaretowata substancja produkowana jest podczas procesu przetwarzania kości, chrząstek i skóry. Dochodzi wtedy do wyodrębnienia kolagenu, a następnie przekształcenia go w żelatynę. Do produkcji wykorzystuje się zwierzęta, np. ciała krów albo ryb.
Żelatyna jest produktem wysokobiałkowym (100 gramów suchej żelatyny w proszku ma ponad 85 g białka), nie ma smaku, zapachu i koloru. Wyróżnia go specyficzna konsystencja, przypominająca galaretkę.
Wykorzystanie żelatyny
Żelatynę stosowano już w czasach starożytnych - używana była jako środek spożywczy i leczniczy. Wiele lat musiało upłynąć, by rozpoczęto produkcję żelatyny na masową skalę. Stało się to dopiero w XIX wieku, ponieważ powstały nowe technologie umożliwiające ekstrakcję kolagenu na przemysłową skalę. Od tej pory żelatynę wykorzystuje się do wyrobów wielu produktów. Gdzie znajdziemy żelatynę?
Przede wszystkim żelatyna wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jako wszechstronny składnik kulinarny, używana jest do przygotowywania deserów, galaretek, marshmallows, panna cotty, pełni też funkcję stabilizatora w lodach i jogurtach. Ze względu na zdolność do wiązania wody, wykorzystuje się ją podczas produkcji mięsnych wędlin. Dzięki niej wędliny nie są wysuszone, są bardziej soczyste i mają lepsza teksturę. Żelatyna to także jeden z ważniejszych składników bulionów, sosów, zup i cukierków.
Żelatyna nie tylko w kuchni
Zastosowanie żelatyny nie ogranicza się jedynie do produkcji żywności. To zwierzęce białko służy również do wytwarzania niektórych leków – szczególnie do produkcji lekarstw w formie kapsułek i różnych suplementów.
Nie zapominajmy jeszcze o tym, jak cenna jest żelatyna w przemyśle kosmetycznym. Dodaje się ją do różnych produktów, mających zmiękczające i nawilżające właściwości. W fotografii zaś wykorzystywana jest jako podłoże emulsji fotograficznych.
Właściwości żelatyny
Żelatyna niemal w całości składa się ze złożonych białek (98%), zaś zaledwie 2% stanowią sole mineralne. Łącząc ją z wodą, staje się źródłem wielu zdrowotnych substancji dla naszego organizmu. Przede wszystkim zawiera niezbędne dla zdrowia aminokwasy, wspierające kondycję włosów, skóry, paznokci, stawów i układu kostnego. Dzięki temu żelatyna jest polecana w celu łagodzenia dolegliwości bólowych, które są związane z chorobą zwyrodnieniową lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Żelatyna, a dokładnie jeden z aminokwasów, który się w niej znajduje (o nazwie glicyna) działa detoksykująco. Glicyna wspiera proces oczyszczania organizmu z toksycznych substancji gromadzących się w naszej wątrobie.
Regularne spożywanie żelatyny przyczynia się również do usprawnienia metabolizmu, wspierając perystaltykę jelit. Białko odbudowuje błonę śluzową w układzie pokarmowym, dzięki czemu poprawia przyswajanie składników odżywczych.
Żelatyna jest substancją, którą powinny włączyć do swojej diety również osoby uprawiające aktywność fizyczną. Nawiązując do składu żelatyny, która w 98% składa się z wysokowartościowego białka, należy podkreślić, że ten składnik ma szczególnie duże znaczenie dla sportowców. Nie tylko w szybkim tempie uzupełnia energię, ale również wspiera budowę masy mięśniowej oraz poprawia wydolność organizmu.
Żelatyna pozytywnie wpływa również na nasz wygląd. Zawarta w tym białku kreatyna przyczynia się do wzmocnienia włosów i paznokci (z tych właściwości można skorzystać jedząc ją lub stosując zewnętrznie). Korzyści będą zauważalne również na naszej skórze. Z uwagi na to, żelatynę produkuje się z kolagenu, jest ona źródłem aminokwasów potrzebnych do utrzymania młodej i zdrowej skóry. Chroni też skórę przed negatywnym wpływem promieni UV oraz zmniejsza ryzyko tworzenia się przedwczesnych zmarszczek.