Panna cotta z tego przepisu udaje się za każdym razem. Kiedy ją podaję, wszyscy są zachwyceni
Nie masz pomysłu na smaczny i ciekawy deser domowej roboty? Przygotuj kultową panna cottę, a twoi bliscy na pewno będą pod wielkim wrażeniem. Po prostu palce lizać!
27.03.2024 | aktual.: 23.04.2024 12:27
Nie ma nic lepszego od pysznego deseru. Dlatego warto mieć zawsze pod ręką, sprawdzoną recepturę, która w mgnieniu oka pozwoli wyczarować słodką niespodziankę dla całej rodziny. I to zaledwie z kilku składników.
Świetnie w tej roli odnajdzie się włoski deser serwowany na zimno, który cieszy się ogromną popularnością praktycznie w każdym zakątku świata. Panna Cotta, bo to o niej mowa, nie dość, że pięknie się prezentuje to, jeszcze genialnie smakuje. Co więcej, jej przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo w połączeniu z przepysznym musem mango&brzoskwinie odkryjesz ten deser zupełnie na nowo. Lepszej kombinacji smakowej na pewno nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Delikatna jak chmurka panna cotta z fenomenalnym musem
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 70 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 6 g żelatyny,
- 1 łyżka wody,
- 1 mus mango&brzoskwinie marki Herbapol,
- listki świeżej mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym deserem rozpoczynam od połączenia sproszkowanej żelatyny z wodą.
Krok 2. Następnie ustawiam na palniku garnek i wlewam śmietankę, po czym zaczynam ją podgrzewać. Po chwili do środka dodaję również cukier oraz mleko. Składniki na tym etapie łączę przy pomocy rózgi kuchennej.
Krok 3. Po zagotowaniu mieszanki i całkowitym rozpuszczeniu cukru zdejmuję garnek z palnika. Następnie wrzucam do kuchennego gadżetu wcześniej przygotowaną żelatynę. Ponownie dokładnie mieszam zawartość garnka, aby zgromadzone w środku produkty dobrze się połączyły.
Krok 4. Gotową mieszankę przelewam do pucharków, wypełniając je do ¾ wysokości, po czym wstawiam do lodówki do całkowitego schłodzenia. Desery powinny spędzić tam minimum 4 godziny.
Krok 5. Po kilku godzinach wyjmuję pucharki z lodówki. Bezpośrednio na śmietankowej mieszance rozprowadzam owocowy mus o smaku mango i brzoskwiń.
Krok 6. Przed podaniem każdy deser dekoruję dodatkowo listkami świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!