Ten deser to skarbnica młodości. Ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, ale i pomaga na stawy
Marzą Ci się zdrowe stawy, piękna skóra oraz długie, mocne paznokcie i włosy? Kolagen to kluczowy składnik, który może pomóc w zachowaniu młodego wyglądu i wzmocnieniu organizmu. Jednak nie trzeba się ograniczać do nudnych suplementów – kolagen można też spożywać w formie pysznego deseru.
26.10.2023 14:19
Kolagen to składnik, który jest niezbędny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspomaga stawy, skórę, włosy i paznokcie. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale nie zawsze są one smaczne. Dlatego warto poznać przepis na pyszny i zdrowy deser, który wam go dostarczy w dużej ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Korzyści z kolagenu
Kolagen, nazywany często eliksirem młodości, odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Nie tylko wspiera stawy, ale również korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, wzmacniając te ostatnie. Ponadto pełni istotną funkcję w budowie zębów i naczyń krwionośnych, a także chroni jelita, tworząc ochronną barierę przed toksynami. Kolagen działa przeciwzapalnie, hamując aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne, i pomaga kościom regenerować się oraz krwi krzepnąć.
Jagodowo-kakaowy deser z kolagenu - przepis
Ten przepyszny deser to doskonała metoda na dostarczenie sobie kolagenu w smaczny sposób. Przygotuj go, a poczujesz, że dbasz o swoje zdrowie, jednocześnie delektując się wyjątkowym smakiem.
Składniki (na 2 osoby):
- 1 awokado,
- 6 daktyli,
- 5 kopiastych łyżek świeżych lub mrożonych jagód,
- 300 ml mleka (najlepiej kokosowego),
- 3 łyżki kakao lub 30 g czekolady (70 proc. zawartości kakao),
- 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g),
- 40 ml bardzo zimnej wody (3 niepełne łyżki),
- garść wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuść w 40 ml bardzo zimnej wody - im zimniejsza, tym lepsza.
- Awokado i daktyle pokrój na mniejsze kawałki, czekoladę posiekaj.
- Wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny i zimnej wody zmiksuj na gładką masę.
- Dolewając powoli żelatynę, wymieszaj cały deser na gładką konsystencję.
- Przelej masę do pucharków lub do formy o niewysokim brzegu.
- Włóż na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
- Jeśli korzystasz z formy, przed podaniem pokrój deser na równe kwadratowe kawałki.