Ten deser to skarbnica młodości. Ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, ale i pomaga na stawy

Marzą Ci się zdrowe stawy, piękna skóra oraz długie, mocne paznokcie i włosy? Kolagen to kluczowy składnik, który może pomóc w zachowaniu młodego wyglądu i wzmocnieniu organizmu. Jednak nie trzeba się ograniczać do nudnych suplementów – kolagen można też spożywać w formie pysznego deseru.

Ciemny deser owocowy z dużą porcją kolagenuCiemny deser owocowy z dużą porcją kolagenu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Kolagen to składnik, który jest niezbędny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspomaga stawy, skórę, włosy i paznokcie. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale nie zawsze są one smaczne. Dlatego warto poznać przepis na pyszny i zdrowy deser, który wam go dostarczy w dużej ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Korzyści z kolagenu

Kolagen, nazywany często eliksirem młodości, odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Nie tylko wspiera stawy, ale również korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, wzmacniając te ostatnie. Ponadto pełni istotną funkcję w budowie zębów i naczyń krwionośnych, a także chroni jelita, tworząc ochronną barierę przed toksynami. Kolagen działa przeciwzapalnie, hamując aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne, i pomaga kościom regenerować się oraz krwi krzepnąć.

Jagodowo-kakaowy deser z kolagenu - przepis

Ten przepyszny deser to doskonała metoda na dostarczenie sobie kolagenu w smaczny sposób. Przygotuj go, a poczujesz, że dbasz o swoje zdrowie, jednocześnie delektując się wyjątkowym smakiem.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 awokado,
  • 6 daktyli,
  • 5 kopiastych łyżek świeżych lub mrożonych jagód,
  • 300 ml mleka (najlepiej kokosowego),
  • 3 łyżki kakao lub 30 g czekolady (70 proc. zawartości kakao),
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g),
  • 40 ml bardzo zimnej wody (3 niepełne łyżki),
  • garść wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuść w 40 ml bardzo zimnej wody - im zimniejsza, tym lepsza.
  2. Awokado i daktyle pokrój na mniejsze kawałki, czekoladę posiekaj.
  3. Wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny i zimnej wody zmiksuj na gładką masę.
  4. Dolewając powoli żelatynę, wymieszaj cały deser na gładką konsystencję.
  5. Przelej masę do pucharków lub do formy o niewysokim brzegu.
  6. Włóż na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
  7. Jeśli korzystasz z formy, przed podaniem pokrój deser na równe kwadratowe kawałki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy