Ten deser to skarbnica młodości. Ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, ale i pomaga na stawy

Marzą Ci się zdrowe stawy, piękna skóra oraz długie, mocne paznokcie i włosy? Kolagen to kluczowy składnik, który może pomóc w zachowaniu młodego wyglądu i wzmocnieniu organizmu. Jednak nie trzeba się ograniczać do nudnych suplementów – kolagen można też spożywać w formie pysznego deseru.

Ciemny deser owocowy z dużą porcją kolagenuCiemny deser owocowy z dużą porcją kolagenu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marcin Michałowski

Kolagen to składnik, który jest niezbędny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wspomaga stawy, skórę, włosy i paznokcie. Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych, ale nie zawsze są one smaczne. Dlatego warto poznać przepis na pyszny i zdrowy deser, który wam go dostarczy w dużej ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Korzyści z kolagenu

Kolagen, nazywany często eliksirem młodości, odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie. Nie tylko wspiera stawy, ale również korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, wzmacniając te ostatnie. Ponadto pełni istotną funkcję w budowie zębów i naczyń krwionośnych, a także chroni jelita, tworząc ochronną barierę przed toksynami. Kolagen działa przeciwzapalnie, hamując aktywność enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne, i pomaga kościom regenerować się oraz krwi krzepnąć.

Jagodowo-kakaowy deser z kolagenu - przepis

Ten przepyszny deser to doskonała metoda na dostarczenie sobie kolagenu w smaczny sposób. Przygotuj go, a poczujesz, że dbasz o swoje zdrowie, jednocześnie delektując się wyjątkowym smakiem.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 awokado,
  • 6 daktyli,
  • 5 kopiastych łyżek świeżych lub mrożonych jagód,
  • 300 ml mleka (najlepiej kokosowego),
  • 3 łyżki kakao lub 30 g czekolady (70 proc. zawartości kakao),
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g),
  • 40 ml bardzo zimnej wody (3 niepełne łyżki),
  • garść wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuść w 40 ml bardzo zimnej wody - im zimniejsza, tym lepsza.
  2. Awokado i daktyle pokrój na mniejsze kawałki, czekoladę posiekaj.
  3. Wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny i zimnej wody zmiksuj na gładką masę.
  4. Dolewając powoli żelatynę, wymieszaj cały deser na gładką konsystencję.
  5. Przelej masę do pucharków lub do formy o niewysokim brzegu.
  6. Włóż na kilka godzin do lodówki, by masa stężała.
  7. Jeśli korzystasz z formy, przed podaniem pokrój deser na równe kwadratowe kawałki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇