Jeden składnik odmieni smak zimnych nóżek. Efekt zachwyci wszystkich gości

Zimne nóżki to danie, którego miłośnikom kuchni polskiej przedstawiać nie trzeba. Przygotowuje się je na wiele okazji. Zazwyczaj galaretę gotujemy według tradycyjnych przepisów. Oczywiście, czasem można pozwolić sobie na pewną dozę szaleństwa i przygotować to danie w inny sposób. Ten dodatek sprawi, że zimne nóżki będą smaczne jak nigdy dotąd.

ObrazekGalareta - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Z zimnymi nóżkami najczęściej jest tak, że przygotowuje się je na specjalne okazje lub ot tak, bez żadnego powodu, gdy ma się ochotę na to wieprzowe danie. Galareta zawsze świetnie smakuje i jest zimną przekąską, która syci. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej przekąski są nóżki wieprzowe i golonka. Ale jest coś jeszcze, to podkreśli smak tego popularnego dania kuchni polskiej.

Zimne nóżki w galarecie z nietypowym dodatkiem - poznaj wariację na temat tej popularnej przekąski

Mimo że zimne nóżki w galarecie to danie, którego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to są osoby, które decydują się na urozmaicenie tych tradycyjnych przepisów. Stosuje się pewne dodatki, w tym warzywa, czy używa się rozmaitych przypraw, które podkreślają smak tej zimnej przekąski. Aby to danie smakowało możliwie jak najlepiej, konieczna jest cierpliwość. Potrzeba bowiem kilku godzin, aby galareta stężała.

Obrazek
Kukurydza - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis jest bardzo prosty. Mięso należy oczyścić, ugotować i następnie dodać rozmaite składniki. A skoro o nich mowa, to warto zdecydować się na kukurydzę z puszki. Dlaczego? Garść kukurydzy nie tylko nada im nowego smaku, ale galareta będzie wyróżniać się chrupkością i odrobiną słodyczy. Przekąska w takim wydaniu, nie tylko wygląda obłędnie, ale i smakuje wyśmienicie. Pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego zdecyduj się na ten trik, przy najbliższej możliwej okazji.

Jak przygotować zimne nóżki w galarecie z kukurydzą?

Zaskocz swoich bliskich i zastosuj ten patent podczas przygotowania zimnych nóżek. To popularne polskie danie zyska zupełnie nowego charakteru i smaku. Każdy będzie zachwycony!

Składniki:

  • golonka wieprzowa
  • około 3 kg nóżek wieprzowych
  • opakowanie żelatyny
  • 5 marchewek
  • garść kukurydzy z puszki
  • 4 pietruszki
  • łyżka octu jabłkowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • główka czosnku
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki.
Obrazek
Przygotowanie zimnych nóżek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zimne nóżki w takim wydaniu zachwycą każdego. Ich przygotowanie rozpocznij od oczyszczenia, opalenia nad ogniem i następnie ugotowania mięsa do miękkości.
  2. Zbierz szumowiny z wywaru.
  3. Obierz mięso i pokrój w kostkę, a marchewki w krążki.
  4. Przecedź wywar, dodaj żelatynę, przyprawy i ocet.
  5. Połącz mięso z wywarem, kukurydzą, warzywami i posiekaną natką pietruszki.
  6. Przygotowany wywar przelej do salaterek i odstaw na kilka godzin do stężenia.
  7. Podawaj z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny. Smacznego!

Świetnym pomysłem na zimną przekąskę będzie również włoska kanapka na ciepło z szynką i serem w wydaniu XXL. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟