Jeden składnik odmieni smak zimnych nóżek. Efekt zachwyci wszystkich gości

Zimne nóżki to danie, którego miłośnikom kuchni polskiej przedstawiać nie trzeba. Przygotowuje się je na wiele okazji. Zazwyczaj galaretę gotujemy według tradycyjnych przepisów. Oczywiście, czasem można pozwolić sobie na pewną dozę szaleństwa i przygotować to danie w inny sposób. Ten dodatek sprawi, że zimne nóżki będą smaczne jak nigdy dotąd.

ObrazekGalareta - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Z zimnymi nóżkami najczęściej jest tak, że przygotowuje się je na specjalne okazje lub ot tak, bez żadnego powodu, gdy ma się ochotę na to wieprzowe danie. Galareta zawsze świetnie smakuje i jest zimną przekąską, która syci. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej przekąski są nóżki wieprzowe i golonka. Ale jest coś jeszcze, to podkreśli smak tego popularnego dania kuchni polskiej.

Zimne nóżki w galarecie z nietypowym dodatkiem - poznaj wariację na temat tej popularnej przekąski

Mimo że zimne nóżki w galarecie to danie, którego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to są osoby, które decydują się na urozmaicenie tych tradycyjnych przepisów. Stosuje się pewne dodatki, w tym warzywa, czy używa się rozmaitych przypraw, które podkreślają smak tej zimnej przekąski. Aby to danie smakowało możliwie jak najlepiej, konieczna jest cierpliwość. Potrzeba bowiem kilku godzin, aby galareta stężała.

Obrazek
Kukurydza - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis jest bardzo prosty. Mięso należy oczyścić, ugotować i następnie dodać rozmaite składniki. A skoro o nich mowa, to warto zdecydować się na kukurydzę z puszki. Dlaczego? Garść kukurydzy nie tylko nada im nowego smaku, ale galareta będzie wyróżniać się chrupkością i odrobiną słodyczy. Przekąska w takim wydaniu, nie tylko wygląda obłędnie, ale i smakuje wyśmienicie. Pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego zdecyduj się na ten trik, przy najbliższej możliwej okazji.

Jak przygotować zimne nóżki w galarecie z kukurydzą?

Zaskocz swoich bliskich i zastosuj ten patent podczas przygotowania zimnych nóżek. To popularne polskie danie zyska zupełnie nowego charakteru i smaku. Każdy będzie zachwycony!

Składniki:

  • golonka wieprzowa
  • około 3 kg nóżek wieprzowych
  • opakowanie żelatyny
  • 5 marchewek
  • garść kukurydzy z puszki
  • 4 pietruszki
  • łyżka octu jabłkowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • główka czosnku
  • pieprz ziarnisty
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki.
Obrazek
Przygotowanie zimnych nóżek - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sposób przygotowania:

  1. Zimne nóżki w takim wydaniu zachwycą każdego. Ich przygotowanie rozpocznij od oczyszczenia, opalenia nad ogniem i następnie ugotowania mięsa do miękkości.
  2. Zbierz szumowiny z wywaru.
  3. Obierz mięso i pokrój w kostkę, a marchewki w krążki.
  4. Przecedź wywar, dodaj żelatynę, przyprawy i ocet.
  5. Połącz mięso z wywarem, kukurydzą, warzywami i posiekaną natką pietruszki.
  6. Przygotowany wywar przelej do salaterek i odstaw na kilka godzin do stężenia.
  7. Podawaj z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny. Smacznego!

Świetnym pomysłem na zimną przekąskę będzie również włoska kanapka na ciepło z szynką i serem w wydaniu XXL. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować