Prababcia gotowała na przednówku. Dziś nikt na taką zupę nawet by nie spojrzał

To, co dla wielu osób dzisiaj jest chwastem czy rośliną bez nazwy, dla naszych prababć i babć stanowiło niegdyś podstawę żywienia na przednówku. Kuchnia u schyłku zimy była bardzo specyficzna - musiała dostosować się warunków stawianych przez przyrodę, co dzisiaj, w dobie zapchanych sklepowych półek, nie zaprząta nam głowy. Co wtedy jadano? Między innymi zupę kartoflankę na pokrzywie.

Przednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywąPrzednówkowa zupa kartoflanka z pokrzywą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przednówek to okres, kiedy zimna zaczyna odpuszczać, ale wiosna jeszcze nie nadeszła. To poniekąd czas zawieszenia w przyrodzie, który dawniej był synonimem niezwykle trudnego okres, zwłaszcza dla mieszkańców wsi. Zapasy był wtedy na wykończeniu, a na plony trzeba było jeszcze poczekać. Kuchnia przednówkowa charakteryzowała się więc wielką pomysłowością gospodyń, które musiały wykarmić domowników tym, co było dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Kuchnia przednówkowa. Co dawniej jadano u progu wiosny?

Kuchnia przednówkowa była w większości wegańska, pełna dziko rosnących ziół i roślin dostępnych w przedwiośniu. Wykorzystywano więc pączki i pędy, kłącza, korzenie oraz bulwy roślin, a także soki, korę i miazgę drzew, nasiona, owoce, młode liście i kwiaty. Odciągano też soki z brzozy, klonu i grabu. Tak naprawdę wszystko, co było jadalne i pożyteczne, miało swoje zastosowanie w przednówkowej kuchni.

Chleb, z braku mąki, gospodynie wypiekały z różnymi wypełniaczami, np. siekaną pokrzywą czy lebiodą, rozdrobnionymi liśćmi tataraku, a nawet obierkami z ziemniaków. Zupy przyrządzano na bazie szczawiu, bluszczyka kurdybanka czy czosnku niedźwiedziego. Zioła i rośliny jadano też na surowo, duszono czy pieczono, szykowano napary, kompoty czy herbatki.

Zupa ziemniaczana jest przykładem zupy przednówkowej
Zupa ziemniaczana jest przykładem zupy przednówkowej © Adobe Stock

Przednówkowa kartoflanka z pokrzywami. Przepis

Składniki:

  • dwie garści młodych pokrzyw,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie.
  2. Pokrzywy pokrój i dodaj do cebuli. Podduś całość.
  3. Kiedy pokrzywy zmiękną, dodaj bulion i pokrojoną marchewkę oraz ząbek przeciśnięty przez praskę. Gotuj całość na lekkim ogniu.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj całość, aż warzywa zmiękną.
  5. Na końcu wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj trzy łyżki zimnej wody. Kiedy płyn nie będzie miał grudek, dodaj go do zupy.
  6. Zamieszaj całość i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇