Babcia mówiła o niej "polska mimoza". Wspomaga leczenie zapalenia stawów

Nawłoć nie jest rośliną wymagającą - w Polsce spotkamy ją dosłownie wszędzie. Zazwyczaj traktuje się ją jako chwast, jednak w medycynie ludowej ceni się prozdrowotne właściwości, jakie wykazuje. Babcie zwykły nazywać nawłoć mimozą, a pojawienie się rośliny oznaczało rychłe nadejście jesieni.

Nawłoć uważa się za chwastNawłoć uważa się za chwast
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nawłoć pospolita nazywana jest mimozą, złotnikiem lub złotą rózgą. Rośnie przy drogach, w zaroślach i na polanach. Charakteryzuje się pięknymi, żółtymi kwiatostanami, które przyciągają owady zapylające. Najczęściej traktuje się ją jako chwast, ale w tradycyjnej medycynie ludowej oraz w zastosowaniach zielarskich nawłoć pospolita jest doceniana ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis z notatek babci. Faszerowane papryczki z jajkiem

Nawłoć pospolita - moc żółtego ziela. Oczyszcza organizm i wspomaga leczenie stawów

Nawłoć pospolita może przyczynić się do oczyszczenia organizmu z toksyn. Łagodzi też objawy związane z infekcjami dróg moczowych i kamieniami nerkowymi. Roślina ta jest źródłem flawonoidów - naturalnych związków bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto nawłoć wspomaga leczenie zapalenia stawów.

Nawłoć wykazuje dobroczynny wpływ na zaburzenia trawienia - zwiększa produkcję soków trawiennych i żółci. Dzięki dużej zawartości garbników i fenolokwasów wspomaga działanie układu pokarmowego. Co więcej, może pomóc w nieżycie żołądka i jelit oraz jako środek odtruwający w dnie moczanowej.

Nawłoć zwiastuje nadejście jesieni
Nawłoć zwiastuje nadejście jesieni © Adobe Stock

Jak zrobić napar z nawłoci pospolitej?

Napar z nawłoci można pić dwa razy dziennie lub stosować zewnętrznie, np. do przemywania skóry, płukania jamy ustnej, gardła. Napar wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz odkażające, dlatego warto go stosować w przypadku uszkodzeń skóry, różnego rodzaju wykwitów lub świądu.

Składniki: 2 łyżeczki suszonej lub świeżej nawłoci, 1 szklanka gorącej wody.

Przygotowanie: Nawłoć zalej wrzątkiem i przykryj. Napar pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Stosowanie nawłoci - przeciwwsakazania

Jak w przypadku większości ziół i roślin leczniczych należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem przed zażyciem nawłoci pospolitej, szczególnie jeśli ktoś ma już istniejące schorzenia czy przyjmuje inne leki. Chociaż nawłoć pospolita ma potencjał do korzystnego wpływu na zdrowie, może również wywołać reakcje alergiczne u osób wrażliwych na rośliny z rodziny astrowatych.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥