Mówi się, że jest najzdrowszym warzywem świata. Wyhodujesz na parapecie
Idealnie nadaje się do kanapek, ze względu na swój lekko pikantny smak i korzenny zapach. Świeża rukiew wodna ma też wiele pozytywnych właściwości. Mimo tak wielu zalet kupienie jej w sklepie lub na targowisku graniczy z cudem. Na szczęście możemy wyhodować ją w domu.
18.08.2023 14:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Należy do rodziny kapustowatych, jest bardzo bliską kuzynką chrzanu i rzodkiewki. Ma bardzo długą i ciekawą historię. Rukiew wodną jedli bowiem mieszkańcy starożytnej Persji. Ponoć dodawała siły wojownikom przed walką. Rzymianie byli zdania, że warzywo poprawiają pamięć, koncentracje i zdolności umysłowe. Dla Greków roślina była ogromnym afrodyzjakiem i świetny środek na kaca. W czasach średniowiecza z rukwi przygotowywano odtrutki na wszelkiego rodzaju trucizny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest rukiew wodna?
Możemy ją znaleźć na terenach Europy i Azji Zachodniej. Z czasem pojawiła się Afryce, Ameryce oraz Australii. W Polsce do 2014 roku była rośliną ściśle chronioną. Dzisiaj jest na czerwonej liście paprotników i roślin z kategorią NT, czyli uznana została za gatunek bliski zagrożenia. Rukiew wodna rośnie nad brzegami strumieni, rzek i jezior. Znajdziemy ją też w rowach odwadniających stawy. Roślinę możemy hodować w przydomowych ogródkach.
Najbardziej popularna jest w Wielkiej Brytanii i we Francji. W pierwszym kraju już w XIX wieku pojawiły się pierwsze plantacje w Northfleet Spring Head. Odpowiadał za nie William Bradbery. Po zbiorach rukiew wodna trafiała na targowiska w całym kraju. Ciekawostką jest fakt, że tę bylinę podawano na ślubie księżnej Kate i księcia Williama.
Ma wiele bardzo ważnych właściwości
Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło warzywo na szczycie listy najzdrowszych produktów naturalnych. Mówi się o niej nawet, że jest najzdrowszym warzywem na świecie. Nie jest to nic dziwnego. Roślina dostarcza wielu składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego funkcjonowania. Jest źródłem witaminy A, C, K, B2 B3 oraz B6. Co ciekawe, dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy i beta-karotenu niż marchewka. Roślina zawiera też bardzo dużo potasu, nawet więcej niż pomidory. Oprócz tego jest bogata w magnez, wapń, cynk, żelazo, jod i fosfor. Ma tylko 19 kalorii w 100 gramach.
Rukiew wodna swój pikantny smak zawdzięcza glukozynalom. Substancje te hamują także rozwój nowotworu żołądka, pęcherza, przełyku i płuc. Roślina zapobiega starzeniu się skóry. Możemy ją wyhodować w domu i dodać do sałatek, pasty jajecznej i dań z twarogu. Jest świetnym zamiennikiem pietruszki i bazylii.