Mówi się, że jest najzdrowszym warzywem świata. Wyhodujesz na parapecie

Idealnie nadaje się do kanapek, ze względu na swój lekko pikantny smak i korzenny zapach. Świeża rukiew wodna ma też wiele pozytywnych właściwości. Mimo tak wielu zalet kupienie jej w sklepie lub na targowisku graniczy z cudem. Na szczęście możemy wyhodować ją w domu.

Świeżo zerwana rukiew wodnaŚwieżo zerwana rukiew wodna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Frans Rombout
Paulina Hermann

Należy do rodziny kapustowatych, jest bardzo bliską kuzynką chrzanu i rzodkiewki. Ma bardzo długą i ciekawą historię. Rukiew wodną jedli bowiem mieszkańcy starożytnej Persji. Ponoć dodawała siły wojownikom przed walką. Rzymianie byli zdania, że warzywo poprawiają pamięć, koncentracje i zdolności umysłowe. Dla Greków roślina była ogromnym afrodyzjakiem i świetny środek na kaca. W czasach średniowiecza z rukwi przygotowywano odtrutki na wszelkiego rodzaju trucizny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak pieczony z ziemniakami i papryką

Czym jest rukiew wodna?

Możemy ją znaleźć na terenach Europy i Azji Zachodniej. Z czasem pojawiła się Afryce, Ameryce oraz Australii. W Polsce do 2014 roku była rośliną ściśle chronioną. Dzisiaj jest na czerwonej liście paprotników i roślin z kategorią NT, czyli uznana została za gatunek bliski zagrożenia. Rukiew wodna rośnie nad brzegami strumieni, rzek i jezior. Znajdziemy ją też w rowach odwadniających stawy. Roślinę możemy hodować w przydomowych ogródkach.

Najbardziej popularna jest w Wielkiej Brytanii i we Francji. W pierwszym kraju już w XIX wieku pojawiły się pierwsze plantacje w Northfleet Spring Head. Odpowiadał za nie William Bradbery. Po zbiorach rukiew wodna trafiała na targowiska w całym kraju. Ciekawostką jest fakt, że tę bylinę podawano na ślubie księżnej Kate i księcia Williama.

Rukiew wodna
Rukiew wodna © Public Domain Picture

Ma wiele bardzo ważnych właściwości

Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji umieściło warzywo na szczycie listy najzdrowszych produktów naturalnych. Mówi się o niej nawet, że jest najzdrowszym warzywem na świecie. Nie jest to nic dziwnego. Roślina dostarcza wielu składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego funkcjonowania. Jest źródłem witaminy A, C, K, B2 B3 oraz B6. Co ciekawe, dostarcza więcej witaminy C niż cytrusy i beta-karotenu niż marchewka. Roślina zawiera też bardzo dużo potasu, nawet więcej niż pomidory. Oprócz tego jest bogata w magnez, wapń, cynk, żelazo, jod i fosfor. Ma tylko 19 kalorii w 100 gramach.

Rukiew wodna swój pikantny smak zawdzięcza glukozynalom. Substancje te hamują także rozwój nowotworu żołądka, pęcherza, przełyku i płuc. Roślina zapobiega starzeniu się skóry. Możemy ją wyhodować w domu i dodać do sałatek, pasty jajecznej i dań z twarogu. Jest świetnym zamiennikiem pietruszki i bazylii.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska