Pokrój go, wrzuć do weka i zalej olejem. Stworzysz przekąskę na lata

Marynowanie żywności jest świetnym sposobem na to, by dania miały dłuższą ważność i nawet kilka lat później smakowały niesamowicie. Najczęściej marynujemy warzywa lub przygotowujemy sałatki. Niektóre osoby idą krok dalej - zabierają się za ser w słoiku. Ponoć jest w stanie przetrwać nawet najtrudniejsze czasy.

Ser w słoikuSer w słoiku
Źródło zdjęć: © YouTube | Kwasior Official
Paulina Hermann

Ser w słoiku to świetna przekąska, która przetrwa lata

Marynowany ser to świetne danie na trudne czasy. Możemy ją przygotować teraz i otworzyć za kilka lat, gdy będziemy tego potrzebować. Od razu zauważymy, że w ciągu tego czasu wzbogacił się jej smak i w ogóle się nie zepsuła. To dzięki wysokiej temperaturze, która jest kluczowa podczas przygotowywania przekąski. Dodatki sprawią, że ser będzie aromatyczny i nie da się go przyrównać do niczego innego. W taki sposób możecie zamarynować też ser feta lub twaróg. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Nie będziecie żałować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawkowa rozkosz bez pieczenia. To deser idealny na lato

Jak przygotować obłędną przekąskę? To prostsze niż myślisz!

Kluczowy jest odpowiedni sposób pasteryzacji. Dzięki niemu ser w słoiku nawet po kilku latach będzie smakował obłędnie. To zabieramy się do pracy.

Na początku przygotujcie wszystkie potrzebne do tego dania składniki. Będą to:

  • czerwona cebula,
  • 400-500 gramów żółtego sera,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pięć papryczek chilli,
  • dwie gałązki rozmarynu,
  • trzy liście laurowe,
  • 450 ml oleju,
  • dwie łyżeczki pieprzu ziarnistego.
Ser w słoiku
Ser w słoiku © YouTube | Kwasior Official

Sposób wykonania przekąski

  1. Ser pokrójcie w kostkę o szerokości 1,5 cm.
  2. Cebulę oraz czosnek obierzcie, a następnie pokrójcie w plasterki. Papryczki chilli zamieńcie w cienkie krążki.
  3. Rozmaryn opłuczcie i od razu po tym osuszcie. Porwijcie gałązki na kawałki.
  4. Do słoika włóżcie ser, papryczkę, chilli, czosnek oraz cebulę. Dodajcie też rozmaryn, ziarenka pieprzu oraz liście laurowe.
  5. Zalej wszystko olejem i zakręć weka.
  6. Zacznijcie pasteryzować ser w słoiku. Do dużego garnka włóżcie bawełnianą ściereczkę. Poukładajcie na niej szkła. Zalejcie naczynie wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujcie przez 10-15 minut.

Po tym czasie przekąska będzie gotowa. Odstawcie ją w suche i chłodne miejsce. Możecie zjeść ją po kilku dniach lub sięgnąć po nią wiele lat później. Za każdym razem będzie smakowała obłędnie. Nic dziwnego, że nazywają ser w słoiku przekąską na trudne lata.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej