Uczta dla mózgu od Skoczylasa. Najlepsze śniadanie dla seniora

W tym posiłku znajdują się wszystkie składniki, o których Marek Skoczylas mówi w jednym ze swoich ostatnich materiałów na YouTube. To śniadanie jest bogate w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, cholinę, azotany i przeciwutleniacze. Zaskoczeniem jest gotowany dodatek, który jest mało popularny w Polsce, a odgrywa kluczową rolę w diecie seniora.

Dr Skoczylas do omletu podaje sałatę, pomidorki i pestki dyni Dr Skoczylas do omletu podaje sałatę, pomidorki i pestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dr Marek Skoczylas nazywa swoje śniadanie "ucztą dla mózgu". Jego propozycją jest omlet z gotowaną miruną, szpinakiem i papryką, podawany ze świeżymi warzywami i pestkami dyni. Te składniki zawierają substancje, które odgrywają kluczową rolę w pracy mózgu i układu nerwowego.    

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Miruna – co to za ryba?

Miruna to ryba oceaniczna o niskiej zawartości metali ciężkich. Jest lekkostrawna, delikatna i kremowa w smaku. Zawiera tylko 88 kcal w 100 g, a przy tym całe bogactwo kwasów omega-3, witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy A, B12, B6, D3, potasu, sodu, fosforu, żelaza i selenu. Ze względu na delikatne mięso i niewielką zawartość ości stanowi doskonały wybór do ryby po grecku.

Jak zrobić gotowaną mirunę?

Jeśli ryba była mrożona, należy rozmrozić ją w temperaturze pokojowej, a następnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem przypraw – dodaj sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziele angielskie. Włóż rybę w całości lub filety z miruny do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10-15 minut.

Omlet z miruną, szpinakiem i papryką

Jeśli masz całą rybę, przed dodaniem jej do omletu, oddziel mięso od ości.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g ugotowanej wcześniej miruny,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczkę oliwy,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż kilka minut.
  2. Następnie dodaj liście szpinaku i smaż kolejną minutę.
  3. Jajka rozmieszaj z kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Wylej na podsmażone warzywa, a na wierzchu ułóż ugotowaną mirunę.
  4. Smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną.

Marek Skoczylas proponuje podać omlet ze świeżą sałatą, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy