Uczta dla mózgu od Skoczylasa. Najlepsze śniadanie dla seniora
W tym posiłku znajdują się wszystkie składniki, o których Marek Skoczylas mówi w jednym ze swoich ostatnich materiałów na YouTube. To śniadanie jest bogate w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, cholinę, azotany i przeciwutleniacze. Zaskoczeniem jest gotowany dodatek, który jest mało popularny w Polsce, a odgrywa kluczową rolę w diecie seniora.
Dr Marek Skoczylas nazywa swoje śniadanie "ucztą dla mózgu". Jego propozycją jest omlet z gotowaną miruną, szpinakiem i papryką, podawany ze świeżymi warzywami i pestkami dyni. Te składniki zawierają substancje, które odgrywają kluczową rolę w pracy mózgu i układu nerwowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu
Miruna – co to za ryba?
Miruna to ryba oceaniczna o niskiej zawartości metali ciężkich. Jest lekkostrawna, delikatna i kremowa w smaku. Zawiera tylko 88 kcal w 100 g, a przy tym całe bogactwo kwasów omega-3, witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy A, B12, B6, D3, potasu, sodu, fosforu, żelaza i selenu. Ze względu na delikatne mięso i niewielką zawartość ości stanowi doskonały wybór do ryby po grecku.
Jak zrobić gotowaną mirunę?
Jeśli ryba była mrożona, należy rozmrozić ją w temperaturze pokojowej, a następnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem przypraw – dodaj sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziele angielskie. Włóż rybę w całości lub filety z miruny do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10-15 minut.
Omlet z miruną, szpinakiem i papryką
Jeśli masz całą rybę, przed dodaniem jej do omletu, oddziel mięso od ości.
Składniki:
- 3 jajka,
- 70 g ugotowanej wcześniej miruny,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- pół czerwonej papryki,
- pół łyżeczki kurkumy,
- łyżeczkę oliwy,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż kilka minut.
- Następnie dodaj liście szpinaku i smaż kolejną minutę.
- Jajka rozmieszaj z kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Wylej na podsmażone warzywa, a na wierzchu ułóż ugotowaną mirunę.
- Smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną.
Marek Skoczylas proponuje podać omlet ze świeżą sałatą, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.