Uczta dla mózgu od Skoczylasa. Najlepsze śniadanie dla seniora

W tym posiłku znajdują się wszystkie składniki, o których Marek Skoczylas mówi w jednym ze swoich ostatnich materiałów na YouTube. To śniadanie jest bogate w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, cholinę, azotany i przeciwutleniacze. Zaskoczeniem jest gotowany dodatek, który jest mało popularny w Polsce, a odgrywa kluczową rolę w diecie seniora.

Dr Skoczylas do omletu podaje sałatę, pomidorki i pestki dyni Dr Skoczylas do omletu podaje sałatę, pomidorki i pestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dr Marek Skoczylas nazywa swoje śniadanie "ucztą dla mózgu". Jego propozycją jest omlet z gotowaną miruną, szpinakiem i papryką, podawany ze świeżymi warzywami i pestkami dyni. Te składniki zawierają substancje, które odgrywają kluczową rolę w pracy mózgu i układu nerwowego.    

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Miruna – co to za ryba?

Miruna to ryba oceaniczna o niskiej zawartości metali ciężkich. Jest lekkostrawna, delikatna i kremowa w smaku. Zawiera tylko 88 kcal w 100 g, a przy tym całe bogactwo kwasów omega-3, witamin i minerałów. Jest źródłem witaminy A, B12, B6, D3, potasu, sodu, fosforu, żelaza i selenu. Ze względu na delikatne mięso i niewielką zawartość ości stanowi doskonały wybór do ryby po grecku.

Jak zrobić gotowaną mirunę?

Jeśli ryba była mrożona, należy rozmrozić ją w temperaturze pokojowej, a następnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem przypraw – dodaj sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy i ziele angielskie. Włóż rybę w całości lub filety z miruny do wrzącej wody i gotuj przez ok. 10-15 minut.

Omlet z miruną, szpinakiem i papryką

Jeśli masz całą rybę, przed dodaniem jej do omletu, oddziel mięso od ości.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g ugotowanej wcześniej miruny,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczkę oliwy,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż kilka minut.
  2. Następnie dodaj liście szpinaku i smaż kolejną minutę.
  3. Jajka rozmieszaj z kurkumą, szczyptą soli i pieprzu. Wylej na podsmażone warzywa, a na wierzchu ułóż ugotowaną mirunę.
  4. Smaż pod przykryciem do momentu, aż jajka się zetną.

Marek Skoczylas proponuje podać omlet ze świeżą sałatą, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem