Aksamitna pasta jajeczna, która syci na długo. Tylko pamiętaj o tym składniku

Pasta jajeczna to klasyka kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Jej uniwersalność sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, jako dodatek do kanapek, jak i na kolację, w towarzystwie świeżych warzyw. Ale czy wiesz, że możesz wzbogacić jej smak i konsystencję, dodając jeden, prosty składnik?

Aksamitna pasta jajeczna.Aksamitna pasta jajeczna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pasta jajeczna to klasyka, która nie tylko doskonale smakuje, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Ten kremowy przysmak sprawdzi się na każdą porę dnia, od sycącego śniadania po lekką kolację. Aby nadać paście idealną konsystencję i wzbogacić jej walory smakowe, istnieje jeden składnik, który warto dodać do przepisu. Jaki to produkt i jak przygotować najlepszą pastę jajeczną? Wszystkiego dowiesz się w tym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Pasta jajeczna – smaczny sposób na pełnowartościowy posiłek

Nie ma nic prostszego i bardziej uniwersalnego niż pasta jajeczna. Jest szybka w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo odżywcza. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowych tłuszczów jajka są świetnym źródłem energii, wspierają regenerację organizmu i dostarczają cennych witamin, takich jak witamina D czy witaminy z grupy B.

Aby pasta jajeczna była jeszcze bardziej pożywna, warto wzbogacić ją o dodatkowe składniki, które podkręcą jej smak i konsystencję. Twaróg to jeden z tych produktów, które idealnie komponują się z jajkami, jednocześnie zwiększając wartość odżywczą potrawy.

Jak zrobić idealną pastę jajeczną? Dodaj twaróg

Sekretem aksamitnej konsystencji pasty jajecznej jest dodanie twarogu. Ten prosty składnik sprawia, że smarowidło staje się bardziej kremowe i delikatne. Co więcej, jest to świetna opcja dla osób, które chcą ograniczyć ilość majonezu w diecie, dbając o linię.

Składniki potrzebne do przygotowania pasty jajecznej z twarogiem:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 80 g chudego lub półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i przełóż do dużej miski. Rozgnieć je widelcem na drobne kawałki.
  2. Dodaj twaróg, majonez i musztardę, a następnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Posiekaj szczypiorek i dodaj do pasty. Przypraw solą oraz pieprzem wedle uznania, a potem ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową pastę możesz udekorować odrobiną szczypiorku, który odłożyłeś na bok przed mieszaniem.

Jak urozmaicić smak pasty jajecznej?

Podstawowy przepis na pastę jajeczną z twarogiem możesz dowolnie modyfikować, dodając różne składniki i przyprawy. Oto kilka propozycji:

  • warzywa: Świetnie sprawdzą się tu: ogórek, papryka, pomidor, cebula, a także świeże zioła takie jak koper, natka pietruszki czy bazylia.
  • inne dodatki: Możesz eksperymentować z dodatkiem tuńczyka, łososia wędzonego, oliwek, kaparów czy nawet startego żółtego sera.
  • przyprawy: Oprócz soli i pieprzu, możesz dodać do pasty jajecznej: czosnek, paprykę w proszku, curry, gałkę muszkatołową czy ziele angielskie.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥