Ugotuj na twardo i dodaj 4 składniki. Ta pasta jest tak pyszna, że nie doczeka kanapki

Jajka to jeden z najlepszych wyborów na śniadanie. W szczególności, gdy zamieniają się w pyszną pastę kanapkową. Przygotowanie jest naprawdę szybkie, dzięki czemu sięgnąć po nią można nawet w zabiegany poranek. Porcja energii na dobry start dnia gwarantowana!

Jajka na pastę jajecznąJajka na pastę jajeczną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasta jajeczna to jedno z najlepszych smarowideł na kanapki czy tosty, można zawijać ją również w tortillę lub po prostu wyjadać łyżeczką, jak sałatkę. Przygotowana według tego przepisu jest tak smaczna, że nie doczeka nawet ukrojenia kromki chleba. To pyszna pochwała prostoty - wystarczy kilka składników, bez specjalnych udziwnień. Zajadają się nią wszyscy, chociaż tak naprawdę to przecież zwykła pasta jajeczna. Odpowiednie proporcje i dodatki zamieniają ją jednak w pyszne dzieło sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Prosta pasta jajeczna

To nie jest nudna i mdła pasta jajeczna. Dodatek chrzanu i musztardy wprowadza delikatnie pikantną nutę, nadają wyrazistości. Majonez łączy całość, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę majonezu jogurtem, aby pasta była lżejsza. Najlepiej sprawdzi się ten gęsty, grecki. Zwykły może okazać się zbyt rzadki, przez co gorzej połączy składniki.

Pasta jajeczna - Pyszności
Pasta jajeczna - Pyszności © Canva | HandmadePictures

Jeśli chcesz wzbogacić smak swojej pasty, dodaj do niej rozgniecione awokado lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Fani ostrości mogą dodać więcej musztardy lub chrzanu albo dorzuć trochę płatków chilli.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 średnia cebula,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zalej jajka zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Następnie przelej je pod zimną wodę, aby łatwiej się obierały.
  2. Obrane jajka rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. W misce połącz rozgniecione jajka, cebulę, majonez, chrzan, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką pastę.
  4. Przełóż do miski i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Pastę jajeczną możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Zniknie jednak znacznie szybciej, bo zdecydowanie nie zabraknie amatorów takiej przekąski.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje