Ugotuj na twardo i dodaj 4 składniki. Ta pasta jest tak pyszna, że nie doczeka kanapki
Jajka to jeden z najlepszych wyborów na śniadanie. W szczególności, gdy zamieniają się w pyszną pastę kanapkową. Przygotowanie jest naprawdę szybkie, dzięki czemu sięgnąć po nią można nawet w zabiegany poranek. Porcja energii na dobry start dnia gwarantowana!
12.11.2024 13:38
Pasta jajeczna to jedno z najlepszych smarowideł na kanapki czy tosty, można zawijać ją również w tortillę lub po prostu wyjadać łyżeczką, jak sałatkę. Przygotowana według tego przepisu jest tak smaczna, że nie doczeka nawet ukrojenia kromki chleba. To pyszna pochwała prostoty - wystarczy kilka składników, bez specjalnych udziwnień. Zajadają się nią wszyscy, chociaż tak naprawdę to przecież zwykła pasta jajeczna. Odpowiednie proporcje i dodatki zamieniają ją jednak w pyszne dzieło sztuki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta pasta jajeczna
To nie jest nudna i mdła pasta jajeczna. Dodatek chrzanu i musztardy wprowadza delikatnie pikantną nutę, nadają wyrazistości. Majonez łączy całość, ale jeśli chcesz, możesz zastąpić połowę majonezu jogurtem, aby pasta była lżejsza. Najlepiej sprawdzi się ten gęsty, grecki. Zwykły może okazać się zbyt rzadki, przez co gorzej połączy składniki.
Jeśli chcesz wzbogacić smak swojej pasty, dodaj do niej rozgniecione awokado lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Fani ostrości mogą dodać więcej musztardy lub chrzanu albo dorzuć trochę płatków chilli.
Składniki:
- 6 jajek,
- 3-4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 średnia cebula,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zalej jajka zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut. Następnie przelej je pod zimną wodę, aby łatwiej się obierały.
- Obrane jajka rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W misce połącz rozgniecione jajka, cebulę, majonez, chrzan, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką pastę.
- Przełóż do miski i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Pastę jajeczną możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Zniknie jednak znacznie szybciej, bo zdecydowanie nie zabraknie amatorów takiej przekąski.