Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Smaczne śniadanie to gwarancja miłego startu w cały dzień. Gdy znudzą ci się zwykłe kanapki, a na owsiankę nie możesz już patrzeć, sięgnij po śniadaniową tortillę z warzywami w środku. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz podać coś innego niż zwykle.

Śniadaniowa tortillaŚniadaniowa tortilla
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jajka to podstawa do wielu śniadaniowych potraw, więc musiały się pojawić i w tym przepisie. Na dodatek w środku tortilli znaleźć można warzywa, których niektórzy nie jedzą w odpowiedniej ilości przez cały dzień. W tak smacznym wydaniu łatwo przemycić je do codziennej diety, nie ograniczając się tylko do kanapki z serem i pomidorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Śniadaniowa tortilla z jajkiem i warzywami

Leniwe, weekendowe śniadanie, poranny rozruch przed pracą, a nawet ciepła kolacja - ten przepis sprawdzi się w wielu sytuacjach. Do warzywnego farszu dorzucić można również inne składniki, które zalegają w lodówce, na przykład paski marchewki, kawałki kalafiora, brokuła czy pora.

To przepis uzależniający, bo każdy, kto go spróbował, na stałe włączył do swojego śniadaniowego repertuaru. Jest prosto i szybko, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.

Składniki:

Farsz:

  • ½ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 200 g kapusty stożkowej,
  • ½ pomidora,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki.

Dodatkowo na każdą porcję:


  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 tortilla pszenna,
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Paprykę pokrój w małe paski, cebulę w półksiężyce, kapustę poszatkuj, a pomidora pokrój w kostkę.

Warzywa do farszu
Warzywa do farszu © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż chwilę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw słodką papryką oraz solą.

Gotowy farsz
Gotowy farsz © Pyszności

Krok 3. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Wylej ją na osobną patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj tortillą. Podsmaż, a gdy jajka się zetną, przewróć na drugą stronę.

Tortilla z jajkiem
Tortilla z jajkiem © Pyszności

Krok 4. Ułóż porcję warzywnego farszu i złóż boki tortilli. Polej sosem i podaj na ciepło. Smacznego!

Śniadaniowa tortilla
Śniadaniowa tortilla © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione