Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Smaczne śniadanie to gwarancja miłego startu w cały dzień. Gdy znudzą ci się zwykłe kanapki, a na owsiankę nie możesz już patrzeć, sięgnij po śniadaniową tortillę z warzywami w środku. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz podać coś innego niż zwykle.

Śniadaniowa tortillaŚniadaniowa tortilla
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jajka to podstawa do wielu śniadaniowych potraw, więc musiały się pojawić i w tym przepisie. Na dodatek w środku tortilli znaleźć można warzywa, których niektórzy nie jedzą w odpowiedniej ilości przez cały dzień. W tak smacznym wydaniu łatwo przemycić je do codziennej diety, nie ograniczając się tylko do kanapki z serem i pomidorem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Śniadaniowa tortilla z jajkiem i warzywami

Leniwe, weekendowe śniadanie, poranny rozruch przed pracą, a nawet ciepła kolacja - ten przepis sprawdzi się w wielu sytuacjach. Do warzywnego farszu dorzucić można również inne składniki, które zalegają w lodówce, na przykład paski marchewki, kawałki kalafiora, brokuła czy pora.

To przepis uzależniający, bo każdy, kto go spróbował, na stałe włączył do swojego śniadaniowego repertuaru. Jest prosto i szybko, a przy tym naprawdę bardzo smacznie.

Składniki:

Farsz:

  • ½ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 200 g kapusty stożkowej,
  • ½ pomidora,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki.

Dodatkowo na każdą porcję:


  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 tortilla pszenna,
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Paprykę pokrój w małe paski, cebulę w półksiężyce, kapustę poszatkuj, a pomidora pokrój w kostkę.

Warzywa do farszu
Warzywa do farszu © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż chwilę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dopraw słodką papryką oraz solą.

Gotowy farsz
Gotowy farsz © Pyszności

Krok 3. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je widelcem. Wylej ją na osobną patelnię z rozgrzanym olejem lub masłem, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj tortillą. Podsmaż, a gdy jajka się zetną, przewróć na drugą stronę.

Tortilla z jajkiem
Tortilla z jajkiem © Pyszności

Krok 4. Ułóż porcję warzywnego farszu i złóż boki tortilli. Polej sosem i podaj na ciepło. Smacznego!

Śniadaniowa tortilla
Śniadaniowa tortilla © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy