PrzepisŚniadanieZiemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Ziemniaczana kanapka z tofu, jakiej jeszcze nie jadłeś. Po niej długo nie będzie burczeć w brzuchu

Ziemniaczana kanapka
Ziemniaczana kanapka
Źródło zdjęć: © Pyszności

01.10.2024 07:20, aktual.: 01.10.2024 12:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy myślimy o kanapce, przed oczami pojawia się najczęściej pajda chleba lub ulubiona bułka. W tym przypadku bazę tworzy jednak coś zupełnie innego - ziemniaki. W połączeniu z domowym guacamole, kukurydzą i tofu świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło lub sycąca przekąska w ciągu dnia.

Ziemniaczane kanapki wyglądają nieco jak popularne tacos. Ich wnętrze również nawiązuje do kuchni meksykańskiej, ale zamiast mielonego mięsa, znaleźć można tutaj tofu. Jeśli do tej pory krzywiłeś się na jego widok, ten przepis odmieni twoje podejście i sprawi, że przekonasz się, że tofu zdecydowanie da się lubić. W szczególności, gdy towarzyszą mu uwielbiane przez Polaków ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczana kanapka z guacamole i tofu

To świetna propozycja dla osób szukających wegetariańskich alternatyw dla tradycyjnych meksykańskich dań lub dla tych, którzy w kuchni stawiają na nowości. Z połączenia awokado, czerwonej cebuli i pomidora powstaje pyszne, orzeźwiające guacamole, które doskonale komponuje się z delikatnym, aromatycznym tofu w stylu meksykańskim.

Całość zamknięta jest w "kanapce" przygotowanej z ziemniaków i sera. Wygląda apetycznie, a smakuje tak dobrze, że wrócisz do tego przepisu nie raz.

Składniki:

Guacamole:

  • 1 awokado,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ pomidora,
  • 1 limonka,
  • ½ łyżeczki soli.

Tofu:

  • 180 g tofu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Reszta składników:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 g tartego cheddara.

Dodatki

  • sos czosnkowy,
  • kukurydza,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Awokado przekrój na pół usuń pestkę i przełóż do miski zielony miąższ, rozgniatając go widelcem. Dodaj posiekaną czerwoną cebulą, pokrojonego w małą kostkę pomidora bez miąższy i wyciśnij sok z limonki. Wymieszaj i dopraw solą.

Guacamole
Guacamole© Pyszności

Krok 2. Tofu rozdrobnij i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą. Dodaj sos sojowy, słodką paprykę, suszony czosnek oraz oregano i podsmażaj, aż się zarumieni.

Smażone tofu
Smażone tofu© Pyszności

Krok 3. Ziemniaki zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na blaszce tak, by plasterki nachodziły na siebie, tworząc 4 spody do kanapek. Polej olejem, posyp solą oraz pieprzem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.

Ziemniaczane kanapki
Ziemniaczane kanapki© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie wysuń ostrożnie blaszkę i posyp ziemniaki startym serem. Wstaw na dodatkowe 5 minut.

Ziemniaczany spód po upieczeniu
Ziemniaczany spód po upieczeniu© Pyszności

Krok 5. Na połowie ziemniaczanego spodu rozprowadź guacamole i polej je sosem czosnkowym, posyp; podsmażonym tofu oraz kukurydzą i posyp posiekaną natką pietruszki. Złóż kanapkę. Smacznego!

Ziemniaczana kanapka
Ziemniaczana kanapka© Pyszności
przepiswideoobiad bez mięsa