Gdy znudzą się zwykłe obiady, zrób tortilla burgery. Hitowy przepis rozgrzewa miliony
Tortilla burger to coraz popularniejsza alternatywa dla klasycznego hamburgera, w której zamiast bułki wykorzystuje się miękką tortillę. To połączenie meksykańskich i amerykańskich smaków zyskało sobie wielu fanów na całym świecie, w tym również w Polsce.
26.09.2024 17:37
Tortilla burger to prawdziwe pole do popisu dla kreatywnych kucharzy. Można eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, dodatkami i sosami, tworząc niepowtarzalne kombinacje smakowe. W naszym przepisie stawiamy na klasykę - mieloną wołowinę, sos jak z popularnej kanapki Big Mac i sałatę. Za klasycznym fast foodem nikt nie zatęskni, bo tortilla burger bije go na głowę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla burger
Tortilla dodaje daniu lekkości i świeżości, a jednocześnie doskonale komponuje się z soczystym mięsem, warzywami i różnymi sosami. Na dodatek zrobisz go szybko i bez problemu, bo sam przepis jest naprawdę prosty.
Składniki:
Sos:
- 1 mały ogórek kiszony,
- ¼ cebuli,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Reszta składników:
- 400 g wołowej karkówki,
- 4 mini tortille,
- 120 g sera cheddar w plastrach,
- 1 szklanka posiekanej sałaty lodowej,
- 1 ogórek kiszony,
- ¼ cebuli.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od sosu. Ogórka oraz cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj do nich majonez, ketchup, ocet jabłkowy, sól, suszony czosnek oraz słodką paprykę.
Krok 2. Mięso zmiel w maszynce i uformuj w kule. Na blacie rozłóż mini tortille, połóż na nich kulkę mięsa i rozpłaszcz.
Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i połóż tortillę, mięsem do dołu. Podsmaż, obróć na drugą stronę i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż plasterek sera i przykryj pokrywką. Trzymaj na patelni, aż ser się rozpuści.
Krok 4. Posmaruj tortilla burger sosem i dodaj poszatkowaną sałatę. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz ogórka i złóż na pół. Smacznego!