Gdy znudzą się zwykłe obiady, zrób tortilla burgery. Hitowy przepis rozgrzewa miliony

Tortilla burger to coraz popularniejsza alternatywa dla klasycznego hamburgera, w której zamiast bułki wykorzystuje się miękką tortillę. To połączenie meksykańskich i amerykańskich smaków zyskało sobie wielu fanów na całym świecie, w tym również w Polsce.

Tortilla burgerTortilla burger
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Tortilla burger to prawdziwe pole do popisu dla kreatywnych kucharzy. Można eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, dodatkami i sosami, tworząc niepowtarzalne kombinacje smakowe. W naszym przepisie stawiamy na klasykę - mieloną wołowinę, sos jak z popularnej kanapki Big Mac i sałatę. Za klasycznym fast foodem nikt nie zatęskni, bo tortilla burger bije go na głowę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla i burger w jednym. Przepis na wystrzałowe danie

Tortilla burger

Tortilla dodaje daniu lekkości i świeżości, a jednocześnie doskonale komponuje się z soczystym mięsem, warzywami i różnymi sosami. Na dodatek zrobisz go szybko i bez problemu, bo sam przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

Sos:

  • 1 mały ogórek kiszony,
  • ¼ cebuli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Reszta składników:

  • 400 g wołowej karkówki,
  • 4 mini tortille,
  • 120 g sera cheddar w plastrach,
  • 1 szklanka posiekanej sałaty lodowej,
  • 1 ogórek kiszony,
  • ¼ cebuli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od sosu. Ogórka oraz cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj do nich majonez, ketchup, ocet jabłkowy, sól, suszony czosnek oraz słodką paprykę.

Sos dokładnie wymieszaj
Sos dokładnie wymieszaj © Pyszności

Krok 2. Mięso zmiel w maszynce i uformuj w kule. Na blacie rozłóż mini tortille, połóż na nich kulkę mięsa i rozpłaszcz.

Tortilla z mięsem
Tortilla z mięsem © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej olej i połóż tortillę, mięsem do dołu. Podsmaż, obróć na drugą stronę i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż plasterek sera i przykryj pokrywką. Trzymaj na patelni, aż ser się rozpuści.

Tortilla burger
Tortilla burger © Pyszności

Krok 4. Posmaruj tortilla burger sosem i dodaj poszatkowaną sałatę. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz ogórka i złóż na pół. Smacznego!

Tortilla burger
Tortilla burger © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy