Sałatka Big Mac z wołowiną i tajnym sosem
Sałatka Big Mac to hit każdej imprezy. Wszyscy pytają się mnie o przepis, a ja chętnie się nim dziele. Konkretna sycąca i nietypowa sałatka robi prawdziwą furorę. Jak zrobić sałatkę Big Mac? Jakie są składniki? Pokazujemy wykonanie krok po kroku.
26.05.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:35
Sałatka Big Mac – jak zrobić?
Big Mac to jeden z najpopularniejszych burgerów na świecie. Od gości w menu McDonald's. Po raz pierwszy pojawił się w 1968 roku. W jej skład wchodzi autorski sos Big Mac, cebula, sałata, ogórek konserwowy, podwójny cheddar i dwa kotlety wołowe. To połączenie zjednało sobie fanów na całym świecie – jest to wciąż jedna z najchętniej wybieranych kanapek z oferty znanej restauracji. Według obliczeń sieci w 2007, w 40. urodziny Big Maca, we wszystkich filiach McDonald's na całym świecie co 17 sekund sprzedawano jedną kanapkę.
Nie musisz już jechać do restauracji, żeby mieć w swoim domu ulubione smaki. Mamy dla Ciebie przepis na sałatkę Big Mac, która idealnie sprawdzi się na imprezach. Twoi goście będą zaskoczeni i... najedzeni. Chociaż nie jest to lekka opcja, to raz na jakiś czas warto skusić się na odstępstwo od zdrowej diety.
Jak zrobić sałatkę Big Mac w domu? Przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.
Składniki na sałatkę Big Mac
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- słodka papryka
- pieprz
- sól
- 6 plastrów żółtego sera
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 nieduża sałata lodowa
- 4 ogórki konserwowe
Sos Big Mac
- 4-5 ogórków kiszonych
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki ketchupu
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 1 płaska łyżka miodu
- sól i pieprz
Przepis na sałatkę Big Mac
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli- dodaj mielone mięso wołowe. Przypraw całość słodką papryką, pieprzem i solą i podsmaż. Następnie ułóż na mięsie plastry sera i przykryj pokrywką. Podgrzewaj, aż ser ładnie się roztopi. Świetnie sprawdzi się tutaj ser gouda, morski, cheddar. Wybierz taki, jaki lubisz najbardziej.
Bułki do hamburgerów pokrój w kostkę, odkładając trzy górne części. Góry bułek podziel na cztery. Pokrojone pieczywo umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 5 minut. Powinny się delikatnie podpiec i stać chrupiące, ale pod żadnym pozorem nie pozwól, żeby się przypaliły.
W międzyczasie umyj i pokrój sałatę lodową i pokrój w plasterki ogórki konserwowe.
Sos Big Mac – jak zrobić w domu?
Przejdź do przygotowania sosu. W miseczce połącz ze sobą pokrojone ogórki kiszone, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki sosu. Dokładnie wymieszaj, żeby dobrze się połączyły.
Sałatka Big Mac
W dużej misce układaj warstwowo grzanki, mięso mielone, plastry ogórków, sos, sałatę, ponownie grzanki, mięso, ogórki, sos, sałatę. Wierzch przykryj bułkami. Sałatka jest już gotowa. Smacznego!