Tortilla z 3 składników bez dodatku mąki. Internet oszalał na punkcie tego przepisu
Przygotujesz ją z zaledwie trzech składników, ale z dwóch też się uda. Nie jest kolejnym mdłym fitwynalazkiem, a - można by rzec - odkryciem. Tortilla z serka wiejskiego zastąpi chleb, a także (jak nazwa wskazuje) odnajdzie się w roli klasycznej tortilli. Przepis to banał.
23.09.2024 16:30
Tortilla z serka wiejskiego bez mąki dosłownie rozpaliła internet i stała się przepisem numer jeden w kategorii wysokobiałkowych i niskowęglowodanowych. Placek ten może stanowić zamiennik chleba, a także klasycznej tortilli. A przygotujesz go z zaledwie trzech składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla z serka wiejskiego. Tylko 3 składnki
Tortilla z trzech składników bez dodatku mąki będzie świetnym zamiennikiem pieczywa. Zamiast z chlebem kanapki możesz zrobić z plackiem z serka wiejskiego, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób na dietach niskowęglowodanych czy wysokobiałkowych. Zioła dodadzą smaku i aromatu, a odrobina sera żółtego - wyrazistości (ser żółty jest składnikiem opcjonalnym).
Sam serek wiejski z kolei wznosi się ostatnimi czasy na wyżyny popularności. Świat dostrzegł wielki potencjał drzemiący w małym kubeczku, który do tej pory przegrywał w walce z modnym skyrem czy coraz modniejszym kvargiem. Serek wiejski stanowi znakomite źródło pełnowartościowego białka, które jest istotne dla budowy mięśni, regeneracji organizmu oraz długotrwałego uczucia sytości. Dodatkowo jest niskokaloryczny, co sprawia, że stanowi idealny składnik diety dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej wagi lub chcących zredukować masę ciała.
Serek wiejski zawiera wapń, co jest istotne dla zdrowia kości i zębów, oraz witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Ze względu na swoją lekkość i różnorodność zastosowań serek wiejski doskonale nadaje się do codziennych, zdrowych posiłków. Będzie też doskonałą bazą prostej tortilli bez mąki.
Zobacz także
Jak zrobić tortillę z serka wiejskiego? Przepis
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki tartego sera, np. parmezanu,
- dodatkowo: sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Serek wiejski przełóż do miski. Następnie dodaj jaja, sól i pieprz i zblenduj całość na gładką masę. Masa może wyjść rzadka, nie jest to niczym niepokojącym.
- Papier do pieczenia dobrze jest wcześniej posmarować oliwą lub olejem, wystarczy lekko musnąć pędzelkiem. Następnie wylej masę na papier do pieczenia i postaraj się uformować ją w prostokąt.
- Po tym oprósz całość ulubionymi przyprawami lub świeżymi ziołami drobno posiekanymi. Następnie rozsyp w miarę równomiernie starty ser.
- Całość piecz w 180 st. C przez ok. 25 minut (aż góra nieco się zarumieni).
- Tortillę z serka wiejskiego odstaw do wystudzenia. Dopiero kiedy będzie zimna, łatwo oderwiesz ją od papieru do pieczenia.