Skyrowy deser, który niebiańsko smakuje. Mało kalorii i tylko trzy składniki

Uwielbiam słodkości w wersji domowej, które robi się łatwo i w dodatku mają mniej kalorii niż kupne odpowiedniki. Tym razem w keksówce powstał deser, który wprost zachwyca smakiem.

Skyrowy deser z czekoladąSkyrowy deser z czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
Magdalena Pomorska

Skyr od jakiegoś czasu cieszy się rosnącą popularnością wśród fanów domowych łakoci. Wszystko za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych i doskonałego smaku. Jest idealny do placków, ale sprawdzi się też w fit deserach czy niskokalorycznych ciasta. W wersji batoników także będzie świetny.

Dlaczego warto jeść skyr

Skyr, tradycyjny islandzki ser, wyróżnia się na tle innych produktów mlecznych dzięki swojemu wysokiemu poziomowi białka. Już niewielka porcja dostarcza znaczną ilość potrzebnego białka, co jest korzystne dla osób uprawiających sport oraz dbających o zdrową dietę. Dodatkowo skyr jest niskotłuszczowy, co sprawia, że może być spożywany bez obawy o dodatkowe kalorie. Co więcej, skyr jest też bogaty w wapń, wspierający zdrowie kości, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Deser niebiański ze skyra

Dzięki swojej neutralnej, lekko kwaśnej nucie, skyr idealnie komponuje się z intensywnym smakiem czekolady. Desery z dodatkiem skyru i czekolady mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Składniki:

  • 70 g galaretki krystalicznej,
  • 400 g skyru,
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 90 proc.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Tężejącą galaretkę (ale już musi zacząć robić się naprawdę gęściejsza) zmiksuj partiami ze skyrem.
  3. Masę przełóż do keksowki o długość 22 cm. Najlepsza będzie silikonowa, opcjonalnie wyłóż inną folią spożywczą. Odstaw na noc do stężenia.
  4. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  5. Skyrową masę pokrój na kawałki i zanurzaj w czekoladzie. Wykładaj na kratkę cukierniczą lub papier do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej