PoradySkyrowy deser, który niebiańsko smakuje. Mało kalorii i tylko trzy składniki

Skyrowy deser, który niebiańsko smakuje. Mało kalorii i tylko trzy składniki

Skyrowy deser z czekoladą
Skyrowy deser z czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
Magdalena Pomorska

09.09.2024 09:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiam słodkości w wersji domowej, które robi się łatwo i w dodatku mają mniej kalorii niż kupne odpowiedniki. Tym razem w keksówce powstał deser, który wprost zachwyca smakiem.

Skyr od jakiegoś czasu cieszy się rosnącą popularnością wśród fanów domowych łakoci. Wszystko za sprawą wyjątkowych wartości odżywczych i doskonałego smaku. Jest idealny do placków, ale sprawdzi się też w fit deserach czy niskokalorycznych ciasta. W wersji batoników także będzie świetny.

Dlaczego warto jeść skyr

Skyr, tradycyjny islandzki ser, wyróżnia się na tle innych produktów mlecznych dzięki swojemu wysokiemu poziomowi białka. Już niewielka porcja dostarcza znaczną ilość potrzebnego białka, co jest korzystne dla osób uprawiających sport oraz dbających o zdrową dietę. Dodatkowo skyr jest niskotłuszczowy, co sprawia, że może być spożywany bez obawy o dodatkowe kalorie. Co więcej, skyr jest też bogaty w wapń, wspierający zdrowie kości, oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser niebiański ze skyra

Dzięki swojej neutralnej, lekko kwaśnej nucie, skyr idealnie komponuje się z intensywnym smakiem czekolady. Desery z dodatkiem skyru i czekolady mogą być zarówno pyszne, jak i zdrowe.

Składniki:

  • 70 g galaretki krystalicznej,
  • 400 g skyru,
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 90 proc.

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść w 150 ml wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Tężejącą galaretkę (ale już musi zacząć robić się naprawdę gęściejsza) zmiksuj partiami ze skyrem.
  3. Masę przełóż do keksowki o długość 22 cm. Najlepsza będzie silikonowa, opcjonalnie wyłóż inną folią spożywczą. Odstaw na noc do stężenia.
  4. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  5. Skyrową masę pokrój na kawałki i zanurzaj w czekoladzie. Wykładaj na kratkę cukierniczą lub papier do pieczenia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także