To najlepszy przepis z bakłażanem, jaki znam. Tacosy smakują obłędnie
Bakłażanami zajadają się Włosi, ale w Polsce zdecydowanie przegrywa ze znacznie popularniejszą cukinią. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać oberżynę w kuchni, ten przepis sprawi, że w sklepach będziesz wypatrywać tego warzywa podczas każdych zakupów.
08.09.2024 12:27
Proste bakłażany w formie tacosów z chrupiącymi orzechami włoskimi i śmietankowym wnętrzem to świetna propozycja na imprezową przekąskę lub ciekawą kolację. Gdy tylko pojawia się na stole, od razu sięga po nią las rąk. Tak podany bakłażan to najlepszy sposób na to, by przekonać do tego warzywa nawet największego sceptyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tacos z bakłażana - pomysł na szybką przekąskę
Bakłażan to warzywo o dość neutralnym smaku, który ograć można różnymi dodatkami. W tym przepisie oberżyna zastępuje tortillę, zamieniając się w warzywne tacosy. Plastry bakłażana skrywają w sobie śmietankowy serek z bazylią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką. To lekka i smaczna przekąska, która przypadnie do gustu twoim bliskim.
Składniki:
- 1 duży bakłażan,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- 12 łyżek oliwy z oliwek,
- 1.5 łyżeczki soli.
Śmietankowy farsz:
- 1 szklanki świeżej bazylii,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 3 plastry czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 g serka śmietankowego,
- ¾ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Bakłażana pokrój w średniej grubości plastry. Do miski wsyp mąkę i obtocz kawałki warzywa. Blaszkę wyłóż papierem i polej oliwą z oliwek, ułóż bakłażana i polej oliwą. Dopraw solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Na deskę wyłóż umytą i osuszoną bazylię. Dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, suszone pomidory oraz obrany czosnek i posiekaj całość nożem.
Krok 3. Posiekane składniki dodaj do serka śmietankowego i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i nałóż porcję na plaster bakłażana złóż na pół.
Krok 4. Do miseczki przesyp posiekane orzechu włoskie. Obtocz w nich brzegi bakłażana, aby kawałki orzechów przykleiły się do serka.
Krok 5. Gotowe tacosy z bakłażana podaj z ulubionym dipem. Smacznego!