To najlepszy przepis z bakłażanem, jaki znam. Tacosy smakują obłędnie

Bakłażanami zajadają się Włosi, ale w Polsce zdecydowanie przegrywa ze znacznie popularniejszą cukinią. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać oberżynę w kuchni, ten przepis sprawi, że w sklepach będziesz wypatrywać tego warzywa podczas każdych zakupów.

Tacosy z bakłażanaTacosy z bakłażana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Proste bakłażany w formie tacosów z chrupiącymi orzechami włoskimi i śmietankowym wnętrzem to świetna propozycja na imprezową przekąskę lub ciekawą kolację. Gdy tylko pojawia się na stole, od razu sięga po nią las rąk. Tak podany bakłażan to najlepszy sposób na to, by przekonać do tego warzywa nawet największego sceptyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Tacos z bakłażana - pomysł na szybką przekąskę

Bakłażan to warzywo o dość neutralnym smaku, który ograć można różnymi dodatkami. W tym przepisie oberżyna zastępuje tortillę, zamieniając się w warzywne tacosy. Plastry bakłażana skrywają w sobie śmietankowy serek z bazylią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką. To lekka i smaczna przekąska, która przypadnie do gustu twoim bliskim.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 12 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Śmietankowy farsz:

  • 1 szklanki świeżej bazylii,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 plastry czerwonej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bakłażana pokrój w średniej grubości plastry. Do miski wsyp mąkę i obtocz kawałki warzywa. Blaszkę wyłóż papierem i polej oliwą z oliwek, ułóż bakłażana i polej oliwą. Dopraw solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Plastry bakłażana
Plastry bakłażana © Licencjodawca

Krok 2. Na deskę wyłóż umytą i osuszoną bazylię. Dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, suszone pomidory oraz obrany czosnek i posiekaj całość nożem.

Posiekane składniki do pasty
Posiekane składniki do pasty © Pyszności

Krok 3. Posiekane składniki dodaj do serka śmietankowego i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i nałóż porcję na plaster bakłażana złóż na pół.

Bakłażan z serkiem
Bakłażan z serkiem © Pyszności

Krok 4. Do miseczki przesyp posiekane orzechu włoskie. Obtocz w nich brzegi bakłażana, aby kawałki orzechów przykleiły się do serka.

Bakłażan obtocz w orzechach
Bakłażan obtocz w orzechach © Pyszności

Krok 5. Gotowe tacosy z bakłażana podaj z ulubionym dipem. Smacznego!

Tacosy z bakłażana
Tacosy z bakłażana © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟