To najlepszy przepis z bakłażanem, jaki znam. Tacosy smakują obłędnie

Bakłażanami zajadają się Włosi, ale w Polsce zdecydowanie przegrywa ze znacznie popularniejszą cukinią. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak wykorzystać oberżynę w kuchni, ten przepis sprawi, że w sklepach będziesz wypatrywać tego warzywa podczas każdych zakupów.

Tacosy z bakłażanaTacosy z bakłażana
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Proste bakłażany w formie tacosów z chrupiącymi orzechami włoskimi i śmietankowym wnętrzem to świetna propozycja na imprezową przekąskę lub ciekawą kolację. Gdy tylko pojawia się na stole, od razu sięga po nią las rąk. Tak podany bakłażan to najlepszy sposób na to, by przekonać do tego warzywa nawet największego sceptyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tacos z bakłażana. Przepis na pyszną i szybką przekąskę

Tacos z bakłażana - pomysł na szybką przekąskę

Bakłażan to warzywo o dość neutralnym smaku, który ograć można różnymi dodatkami. W tym przepisie oberżyna zastępuje tortillę, zamieniając się w warzywne tacosy. Plastry bakłażana skrywają w sobie śmietankowy serek z bazylią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i cebulką. To lekka i smaczna przekąska, która przypadnie do gustu twoim bliskim.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 12 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1.5 łyżeczki soli.

Śmietankowy farsz:

  • 1 szklanki świeżej bazylii,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 plastry czerwonej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 g serka śmietankowego,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bakłażana pokrój w średniej grubości plastry. Do miski wsyp mąkę i obtocz kawałki warzywa. Blaszkę wyłóż papierem i polej oliwą z oliwek, ułóż bakłażana i polej oliwą. Dopraw solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na ok. 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Plastry bakłażana
Plastry bakłażana © Licencjodawca

Krok 2. Na deskę wyłóż umytą i osuszoną bazylię. Dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, suszone pomidory oraz obrany czosnek i posiekaj całość nożem.

Posiekane składniki do pasty
Posiekane składniki do pasty © Pyszności

Krok 3. Posiekane składniki dodaj do serka śmietankowego i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i nałóż porcję na plaster bakłażana złóż na pół.

Bakłażan z serkiem
Bakłażan z serkiem © Pyszności

Krok 4. Do miseczki przesyp posiekane orzechu włoskie. Obtocz w nich brzegi bakłażana, aby kawałki orzechów przykleiły się do serka.

Bakłażan obtocz w orzechach
Bakłażan obtocz w orzechach © Pyszności

Krok 5. Gotowe tacosy z bakłażana podaj z ulubionym dipem. Smacznego!

Tacosy z bakłażana
Tacosy z bakłażana © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki